25
Joi, Apr
6 New Articles

Anchetă
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna iunie 2021, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:dna

 

  1. În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 800/VIII/3 din 10 iunie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

 

            PAPARI GEORGE DANIEL, la data faptei director al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (A.B.A.D.L.), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

           

            În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

            În perioada februarie - aprilie 2016, inculpatul Papari George Daniel, în calitatea meționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) și ar fi acceptat promisiunea acestuia de a încheia un contract de asociere sau închiriere cu una dintre firmele unei persoane (prieten de-al inculpatului), demersul având ca scop câștigarea, de către aceasta din urmă, a unei licitații care privea închirierea unui sector de plajă.

            În același context, inculpatul s-ar fi angajat față de martor ca, în virtutea atribuțiilor sale de serviciu, să dispună constituirea unui nou sector de plajă (anterior utilizat de către A.B.A.D.L. ca și culoar pentru a asigura accesul utilajelor pe plajă), scoaterea la licitație și obținerea acestuia de către omul de afaceri.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Constanța.

Față de celelalte trei persoane, menționate în comunicatul anterior, procurorii anticorupție au dispus clasarea.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a corupției au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unui inculpat, la data faptei avocat coordonator și reprezentant al unei societăți de avocatură, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor.

 

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2012 - iunie 2013, inculpatul, în calitatea menționată mai sus, la instigarea unui om de afaceri, i-ar fi oferit ajutor pentru a-și însuși în mod necuvenit, din societatea pe care o reprezenta, suma de 1.700.000 euro.

Concret, după primirea banilor respectivi, pentru servicii de asistență juridică neprestate în realitate, inculpatul ar fi dispus transferul acestora în contul unei firme din Austria, pe care o administra. Ulterior, în baza unor contracte de împrumut fictive, inculpatul ar fi virat suma de 1.700.000 euro în contul personal al omului de afaceri.

 

În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice și de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

 

Dosarul de urmărire penală privind-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Curtea de Apel Bucureşti.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

            BĂZĂVAN GHEORGHE, la data faptelor primar al comunei Malovăț, județul Mehedinți, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

 

            Persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

           

            În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

            În perioada 2009-2011, inculpatul Băzăvan Gheorghe, în calitate de primar, și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu ce îi reveneau în domeniul achizițiilor publice, astfel încât mai multor societăți comerciale să le fie atribuite, în mod nelegal, o serie de contracte privind modernizare de drumuri, achiziții materiale de construcții, lucrări de reabilitare termică, etc.

            Unul dintre aceste contracte, ce avea ca obiect furnizarea  unor materiale de construcție, ar fi fost atribuit societății reprezentate de omul de afaceri, inculpat în prezenta cauză.

            Concret, cercetările efectuate au relevat aspecte conform cărora:

            - ar fi fost decontate diferite sume de bani, deși nu au fost prestate serviciile ori nu au fost livrate bunurile facturate,

            - procesele verbale de recepție întocmite ar fi avut un caracter formal și nu au fost întemeiate pe baza unor verificări efective,

            - în anumite situații ar fi fost stabilite dobânzi penalizatoare, cu încălcarea dispozițiilor legale în materie.

            Prin aceste demersuri, primăria comunei Malovăț, județul Mehedinți, a fost prejudiciată cu suma 5.237.310 lei.

            În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de inculpatul Băzăvan Gheorghe.

            Primăria comunei Malovăț, județul Mehedinți, a comunicat faptul că se constituie parte civilă.

            Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Mehedinți cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului RĂUCESCU COSTEL, la data faptei inspector în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În ziua de 11 martie 2021, inculpatul Răucescu Costel, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit de la un comerciant suma de 500 de lei, pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu, în sensul de a nu aplica acestuia o sancțiune contravențională ca urmare a unui control efectuat anterior.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Buzău.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a doi inculpați, la data faptelor administratori ai unor societăți comerciale, pentru că ar fi contribuit la prejudicierea bugetului de stat cu suma de aproape 120 de milioane de lei, prin săvârșirea infracțiunilor de:

- complicitate la stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat,

- asociere în vederea săvârşirii infracțiunii de stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008 - 2010, cei doi inculpați, în calitățile menționate mai sus, ar fi oferit ajutor unui alt om de afaceri, astfel încât acesta   să obțină pe nedrept sume importante de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat și compensări datorate bugetului de stat, prin stabilirea cu rea-credință a taxele firmelor pe care le administrau și prin mărirea artificială a TVA deductibilă ce a generat TVA de recuperat în baza unor tranzacții comerciale succesive fără scop economic.

Prin aceste demersuri, cei doi inculpați ar fi facilitat omului de afaceri obținerea în mod nelegal a sumei totale de 119.068.087 lei (din care 114.710.199 lei cu titlu de rambursări de la bugetul general consolidat și 4.357.888 lei compensări datorate bugetului general consolidat).

ANAF a comunicat faptul că se constituie parte civilă cu suma de 224.926.412 lei, la care urmează să se calculeze și obligațiile fiscale accesorii.

 

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii pe bunuri imobile și pe conturi bancare.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

Anterior în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu omul de afaceri și cu un alt administrator de firmă.

În prezența avocaților, cele două persoane au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

- 5 ani închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi, în cazul omului de afaceri,

- 3 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani și interzicerea unor drepturi, în cazul celeilalte persoane.

Acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu prima dintre cele două persoane a vizat și comiterea, suplimentar stării de fapt anterior prezentată:

- a unei infracțiuni de evaziune fiscală prin care s-a cauzat un prejudiciu bugetului general consolidat al statului în cuantum total de 43.551.156 lei reprezentând impozit pe profit aferent profit diminuat nelegal,

- a unei infracțiuni de spălare a banilor ce a avut ca obiect suma de 36.644.325 lei ca parte din suma totală de 119.068.087 lei, ce a provenit din rambursările ilegale de TVA.

 

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.

 

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008-2013, inculpatul, în calitatea menționată mai sus, ar fi dispus înregistrarea în evidența contabilă a societății pe care o conducea a unui număr de 60 de facturi ce reprezentau cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni comerciale reale, constând în achiziții fictive directe de produse și/sau prestări de servicii.

Prin aceste demersuri, inculpatul s-ar fi sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 1.520.519 lei  (TVA în sumă de 1.167.436 lei  și impozit pe profit în sumă de 353.083 lei).

Debitul menționat mai sus a fost achitat în integralitate de omul de afaceri.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului ROMANIC CĂTĂLIN-IOAN, la data faptei șofer de ambulanță în cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui – Substația Bârlad, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată.

           

            În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

            În perioada decembrie 2018 – iunie 2020, inculpatul Romanic Cătălin-Ioan ar fi pretins de la mai multe persoane (martori în cauză) diverse sume de bani în schimbul cărora a promis că va interveni pe lângă funcționari din cadrul unor unități sanitare sau pe lângă personalul medical, pentru ca acele persoane să ocupe diferite posturi (asistent medical, șofer, etc.) ce urmau să fie scoase la concurs sau pentru eliberarea unor fișe medicale în vederea obținerii permisului de conducere.

            Concret, în scopul menționat mai sus, inculpatul Romanic Cătălin-Ioan ar fi pretins și primit 10.000 euro și 300 lei.

 

            În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Vaslui, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată,

 

în stare de libertate, a unei inculpate, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,

 

și sub control judiciar a unei alte inculpate, mătușa celei dintâi, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, prima dintre inculpate ar fi depus, la 23 iunie 2015, la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Prahova, un document inexact (contract de vânzare cumpărare a unui teren în suprafață de 12.833 m.p.) prin care atesta că îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.

În demersul său, inculpata ar fi beneficiat de ajutorul celeilalte inculpate care i-ar fi vândut formal, prin tranzacții succesive, terenul respectiv la un preț supraevaluat, justificând aparent legal îndeplinirea condiției impuse de Autoritatea contractantă în vederea obținerii de fonduri nerambursabile.

Prin această conduită, prima dintre inculpate a obținut fonduri în valoare de 172.932 lei.

Pe parcursul desfășurării anchetei, mătușa beneficiarei fondurilor nerambursabile ar fi încercat să influențeze declarațiile și conduita unora dintre martori, prin aceste demersuri încercând alterarea probatoriului pe baza căruia organele judiciare trebuie să stabilească adevărul judiciar.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a transmis că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma menționată anterior.   

 

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii față de cele două inculpate.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Prahova cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului IONESCU NECULAI, la data faptei primar al comunei Homocea, județul Vrancea, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada iunie – septembrie 2013, în contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile ”Renovare clădire publică ”Sediu secundar primărie”, inculpatul Ionescu Neculai, în calitatea menționată mai sus,  ar fi depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (A.P.D.R.P.), mai multe documente false, incomplete și inexacte (cerere de finanțare, proces verbal de recepție, etc.).

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat încheierea unui contract de finanțare pentru o valoare totală, eligibilă, de maxim 890.155 lei (echivalentul a maxim 199.999 euro), sumă de bani care nu a fost încasată de către beneficiar, întrucât contractul a fost reziliat de către A.P.D.R.P., ca urmare a constatării unor nereguli.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, la data faptei reprezentant al unei obști, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2007-2014, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false și inexacte cu privire la îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru o suprafață de teren (gol alpin în Muntele Mereuțu) pe care nu o deținea în realitate.

Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 3.159.879 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin inculpatului.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Gorj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă , conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

            Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

 

 

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh