19
Vi, Apr
20 New Articles

Anchetă
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

       Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în lunile iulie și august 2021, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:procurori anticoruptie

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare libertate, a inculpatului

 

RAICA FLORIN ROBERTO, la data faptei ofițer de poliție în cadrul Poliției municipiului Reghin, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

 

În perioada primăvara – vara anului 2019, inculpatul Raica Florin Roberto, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, sumele de 500 euro și 4.800 lei de la o persoană cercetată pentru săvârșirea unei infracțiuni la regimul circulației (conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului).

În schimbul banilor, inculpatul ar fi promis că va interveni pe lângă funcționari din cadrul Institutului de Medicină Legală și că îi va determina să stabilească valori ale alcoolemiei sub limita legală. De asemenea, inculpatul ar mai fi promis și rezolvarea favorabilă a cauzei respective, scopul final fiind obținerea permisului de conducere într-un timp scurt.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mureș.

 

Precizăm că, inculpatul Raica Florin Roberto a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni similare (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10121 ).

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

            HORĂSCU ION, la data faptelor primar al comunei Prundeni, jud. Vâlcea sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de

            - abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;

            - spălare a banilor, în formă continuată;

            - folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;

            Persoană fizică, administrator al unei asociații culturale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de

            - complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;

            - complicitate la spălare a banilor, în formă continuată;

            - complicitate la folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.


           În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

          

           Între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului în calitate de Organism Intermediar pentru Turism (OI), în numele și pentru Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional 2007-2013 (AMPOR) și UAT Comuna Prundeni, reprezentată legal de primarul comunei, inculpatul Horăscu Ion, a fost semnat, în cursul anului 2011, proiectul „Drumul vinului vâlcean” prin care era prevăzută, între altele, organizarea și desfășurarea a două evenimente cu specific viticol, cu o alocare financiară de 318.200 lei aferente serviciilor privind organizarea de evenimente.

           În data de 28 septembrie 2012, inculpatul Horăscu Ion, în calitate de primar al comunei Prundeni, ar fi încheiat cu administratorul unei asociații culturale un contract de servicii prin care asociația respectivă ar fi trebuit să asigure organizarea celor două evenimente.

           Ulterior, administratorul asociației ar fi subcontractat o parte din lucrări către o persoană fizică autorizată, reprezentată în fapt de către inculpatul Horăscu Ion.

           În perioada 2012-2013, persoana fizică autorizată ar fi emis două facturi în valoare totală de 279.000 lei având ca obiect „consultanță managerială proiecte” și „contravaloare contract consultanță”, în condițiile în care astfel de servicii nu ar fi avut loc.

           În baza documentelor justificative emise de administratorul asociației culturale, inculpatul Horăscu Ion ar fi depus la autoritatea contractantă documentele respective, obținând pe nedrept fonduri europene în sumă totală de 356.160 lei.

           În realitate, de organizarea celor două festivaluri din anii 2012 și 2013 s-ar ocupat angajații primăriei comunei Prundeni și inculpatul Horăscu Ion.

           Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației precum și UAT comuna Prundeni au comunicat că se constituie părți civile în cauză.

           În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților până la concurența sumei totale de 356.160 lei.

            Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

 

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

 

Persoană fizică, la data faptei administrator al S.C. Papa Joe S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

S.C. PAPA JOE S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

HANEȘ GHEORGHE, la data faptei primar al comunei Gogoșu, județul Mehedinți, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010-2012, administratorul S.C. Papa Joe S.R.L. ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și inexacte cu privire la îndeplinirea condițiilor de eligibilitate (adeverințe, contract concesiune, etc.), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru o suprafață de teren de 53 ha pe care nu o deținea în realitate.

Unul dintre documente, prin care se atesta nereal că inculpatul ar utiliza pe raza comunei suprafața respectivă de teren, ar fi fost emis de către primarul Haneș Gheorghe.

Prin aceste demersuri, administratorul S.C. Papa Joe S.R.L ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 162.927 lei sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

 

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului față de toți inculpații.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mehedinți cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatei CATINCA (fostă Morărescu) NARCISA-RAMONA, la data faptelor profesor în cadrul Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” Bacău și coordonator al unui proiect finanțat din bugetul Uniunii Europene prin Programul Erasmus+, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

         - schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene,

         - tentativă la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

         - fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

 

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2017-2019, inculpata Catinca (fostă Morărescu) Narcisa-Ramona cu ocazia implementării proiectului „Modern European Approaches of Teaching English” și pe perioada derulării acestuia, a schimbat fără respectarea prevederilor legale destinația unei părți din fondurilor obținute cu titlu de avans în cadrul proiectului, în cuantum 16.832 euro.

Concret, inculpata și-ar fi însușit o parte din banii respectivi, în condițiile în care ar fi trebuit să achite:

- costurile de transport pentru activitățile de mobilitate din Portugalia și Suedia, pentru elevii participanți, au fost suportate de către părinții elevilor în cauză (fiecare plătind suma de 250 euro),

- participanților (cadre didactice și elevi) sumele reprezentând sprijin individual pentru niciuna din activitățile de mobilitate desfășurate în Portugalia, Suedia și Italia și nici diferența de grant pentru participarea cadrelor didactice la reuniunea transnațională din Germania.

În continuare, pentru a justifica cheltuielile făcute nelegal, inculpata a falsificat 12 facturi fiscale care atestau achiziții de materiale necesare desfășurării proiectului.

Ulterior, la data de 26 octombrie 2019, inculpata a prezentat la Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, raportul final pentru a obține diferența de grant în cuantum de 4.173 euro, sumă ce nu a mai fost plătită datorită neîndeplinirii obligațiilor contractuale.

 

În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

 

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Bacău.

 

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a doi inculpați, reprezentanți legali a două societăți comerciale pentru tentativă la folosirea sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (autorat și complicitate)

                  

            În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

 

            În contextul derulării unui contract cu finanțare europeană de ,,Amenajare și modernizare hale industriale”, în perioada septembrie 2014-15.01.2015, unul dintre inculpați, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi folosit și a prezentat, cu rea-credință, la ADR Nord-Est Piatra Neamț, o serie documente și declarații false și inexacte, cu scopul de a obține o cerere de rambursare în valoare de 1.005.329 lei.

         Concret, în etapa procedurii de achiziție, cei doi inculpați ar fi plăsmuit o ofertă comună, din partea unei Asocieri, întrucât societatea unuia dintre inculpați nu îndeplinea criteriile de calificare pentru a participa la procedură, dar intenționa să câștige contractul de lucrări singură. Pentru efectuarea lucrărilor, societatea respectivă fără experiență și utilajele necesare, ar fi preluat muncitori, contabili și personal autorizat chiar de la beneficiarul de proiect  și ar fi încheiat alte 3 contracte de subcontractare cu alte societăți.

         Plata nu a mai fost făcută pentru că, în momentul în care ADR Nord Est Piatra Neamț a solicitat clarificări, cei doi inculpați ar fi încercat să acopere, prin documente antedatate, neregulile constatate de autoritatea contractantă, determinând, în cele din urmă,  sistarea plăților, rezilierea contractului de finanțare și sesizarea organelor de urmărire penală competente.

            Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava.

 

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a trei inculpați, persoane fizice și a inculpatei SC ACVA CERNA SRL sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.


           În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

          

           În cursul anului 2013, cei trei inculpați ar fi depus și folosit în interesul persoanei juridice SC ACVA CERNA SRL, mai multe înscrisuri și documente false la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Direcția Generală Pescuit, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional pentru pescuit 2007-2013, documentele fiind folosite pentru a justifica sume de bani cheltuite în cadrul proiectului „Construire păstrăvărie”.

           În concret, în cursul anului 2013, inculpata SC ACVA CERNA SRL ar fi încheiat în calitate de beneficiar, un contract de finanțare nerambursabilă pentru construirea unei păstrăvării în comuna Lunca Cernii de Jos, județul Hunedoara cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Direcția Generală Pescuit - Autoritatea de Management pentru Programul Operațional pentru Pescuit 2007-2013. Valoarea finanţării nerambursabile acordate ar fi fost de maxim 1.375.621 lei reprezentând 60% din valoarea totală eligibilă a proiectului.

           În cadrul acestui proiect, inculpata SC ACVA CERNA SRL prin intermediul unuia  dintre inculpați, administrator în fapt, ar fi atribuit în mod nelegal contractul de execuție a construirii păstrăvăriei către o societate comercială controlată de unul dintre ceilalți inculpați, rudă cu primul inculpat.

          

           Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Direcția Generală Pescuit s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 907.756 lei.

           În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților.

 

            Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Hunedoara cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

 

Cu referire la toate dosarele enumerate, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului, respectiv a acordului de recunoaștere a vinovăției la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

 

 

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh