29
Vi, Mar
17 New Articles

Anchetă
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Marius Balo, profesorul clujean, își va ispăși întreaga pedeapsă
în închisoarea comunistă din Chinajustitie china

 

CLUJ-NAPOCA, 19 Septembrie 2021: Datorită ignoranței și a nepăsării autorităților din România, clujeanul Marius Balo, absolvent al Seminarului Teologic Ortodox, întemnițat de peste 6 ani într-un penitenciar din China urmează să fie eliberat doar la executarea integrală a pedepsei, respectiv în data de 27 martie 2022. În mod normal, dacă autoritățile din România și-ar fi îndeplinit atribuțiile, Marius Balo ar fi fost la acest moment cel mai probabil liber beneficiind de eliberare condiționată.

 Societatea Civilă de Avocați “Iordăchescu & Asociații”, care reprezintă prin echipa de avocați Eugen Iordăchescu și Ioana Bonda cazul profesorului român Marius Balo, a trimis în ianuarie (a.c.), o cerere către Președintele României Klaus Iohannis pentru implicarea activă în procedurile de preluare din Republica Populară Chineză a cetățeanului român Marius Balo. Această cerere a venit în urma conferinței de presă din data de 29.11.2020, în care Președintele Klaus Iohannis afirma cu privire la situația cetățeanului român Marius Balo: „eu cred că se poate face ceva, mă documentez și o să vă spun părerea mea!”. Din păcate, până în prezent, nu s-a făcut nimic cu privire la cazul lui Marius Balo.

 Din luna octombrie 2019 de când Curtea de Apel Cluj - Secția penală și de minori, a recunoscut hotărârea de condamnare pronunțată de instanța chineză și a dispus transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România, autoritățile române nu au făcut nimic în vederea transferării acestuia.

 „La data de 09.01.2020, ni s-a comunicat faptul că Ministerul Justiției al Republicii Populare Chineze și-a dat acordul la transferarea domnului Balo Marius, fiind îndeplinite toate condițiile pentru a se trece la etapa următoare, respectiv demersurile de preluare din China de către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.” afirmă Ioana Bonda, Avocat Iordăchescu & Asociații.

 În 15 ianuarie 2020, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională- Biroul Național Interpol, ca urmare a solicitării societății de avocatură „Iordăchescu și Asociații” din data de 13.01.2020, a comunicat faptul că demersurile pentru preluarea cetățeanului român Marius Balo au fost inițiate, data transferării efective în țară urmând să fie stabilită în colaborare cu partea chineză.

 „Din luna ianuarie 2020 și până în luna septembrie 2021 autoritățile române nu au întreprins niciun demers în vederea aducerii în România a cetățeanului român Marius Balo!” afirmă Av. Eugen Iordăchescu.

 În aceste condiții, societatea de avocatură SCA „Iordăchescu și Asociații” a revenit cu adrese pe parcursul anilor 2020/2021 la Centrul de Cooperare Polițienească Internațională în vederea urgentării demersurilor de preluare a cetățeanului român Marius Balo din Republica Populară Chineză. La aceste solicitări s-a dat de fiecare dată același răspuns din partea Centrului de Cooperare Polițienească Internațională, în sensul că, nu a intervenit nicio modificare privind măsurile restrictive impuse de autoritățile chineze. Prin urmare transferul persoanei în cauză nu a putut fi realizat până în prezent (adresa din data de 06.08.2021).

 „Este de neconceput ca din data de 01.10.2019 de când Curtea de Apel Cluj a recunoscut hotărârea de condamnare și a dispus transferarea cetățeanului român Marius Balo în România în vederea executării restului de pedeapsă, statul să nu se implice în mod activ în această chestiune, adoptând o poziție pasivă și așteptând ca într-un final Balo Marius să-și execute întreaga pedeapsă în Republica Populară Chineză. Nu e acceptabil ca România să se manifeste astfel.” încheie Av. Eugen Iordăchescu.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh