17
Lun, Iun
9 New Articles

Anchetă
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 În această dimineață a început sesiunea de înscriere a presoanelor fizice în programul Rabla Local, pe site-ul Agenției Fondului de Mediu.

Din păcate platforma nu este accesibilă contribuabililor turdeni, Unitatea Administrativ Teritorială Turda neapărând pe lista UAT-urilor care s-au înscris în acest program finanțat prin care orice deținător de auto o poate preda pentru distrugere primind în schimb suma de 3.000 de lei, dintre care 2.400 de lei vin de la minister și 600 de lei de la primărie.

Iată lista cu UAT-urile care sunt înscrise în program: https://www.afm.ro/main/programe/casare_auto_uzate/2023/lista_uat_program_rabla_local.pdf

De ce?

Consiliu local Turda a aprobat înscrierea în acest program, cu suma maximă prevăzută pentru finanțare prin reglementările de la nivel național. S-a emis astfel, la inițiativa primarului turdean, Cristian Matei,  Hotărârea Consiliului Local Turda nr.72 din data de 27.04.2023 pe care o puteți viziona aici: https://mobile.primariaturda.ro/AvanSisPublic/#/documente-publice/render/e6d63c70-32cb-4384-935f-d190c8821cfa.

Sesiunea de înscriere a UAT-urilor în Programul Rabla, conform calendarului publicat de Agenția Fondului de Mediu a durat o săptămână: „Unitățile administrativ-teritoriale pot depune cererile de finanțare și documentația aferentă prin intermediul aplicației informatice, puse la dispoziție de AFM, în perioada 21 aprilie 2023, ora: 10:00 – 28 aprilie 2023, ora: 23:59”, anunța agenția.

Cu toate acestea, UAT Turda nu apare pe lista unităților administrative-teritoriale înscrise în program. Ce s-a întâmplat? Explică viceprimarul Daniela Pîrlea, la interpelarea unui consilier local turdean:

„Platforma s-a închis în data de 26 aprilie, calendarul era până în data de 28 aprilie. Am cerut lămuriri, clarificări de la Administrația Fondului de Mediu, le așteptăm;  în situația noastră mai sunt și alte UAT-uri și in măsura în care vom avea aceste lămuriri vi le vom comunica. Se pare că va mai fi și o altă sesiune în anul acesta. Pentru că în ghid nu se preciza primul venit, primul servit, deci nu aveam nici un nici o presiune de timp, nu era nicio presiune. Puteam să depunem documentele în termenul 21 aprilie -28 aprilie. Așteptăm clarificări!”, spunea viceprimarul turdean în urmă cu vreo două luni.

Dealtfel, inițiatorul hotărârii la care am făcut referire mai sus, primarul turdean, Cristian Matei, a spus, cu aceeași ocazie: „Oricum, eu am convingerea că, după cum ni s-a comunicat printr-o altă adresă; Guvernul va face toate demersurile pentru ca să acopere necesarul tuturor UAT-urilor. Nu se poate, anumite UAT-uri să poată să facă față la programul Rabla și altele deloc”, opinează primarul Cristian Matei.

De atunci, nu s-a mai făcut nicio comunicare publică pe acest subiect. Dacă Primăria Turda a primit clarificările, înseamnă cu nu le-au dat publicității. Cert este că turdenilor care au încercat în această dimineață să se înscrie în program, nu li s-a permis accesul. Astfel că nu le rămâne decât să aștepte o altă sesiune, Turda fiind plină de rable iar posesorii de astfel de relicve care ar fi dorit să scape de ele sunt, cu siguranță de ordinul miilor, dacă nu chiar a zecilor de mii, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de multe sesiuni pentru ca orașul să scape de aceste mașini.

Iată lista UAT-urilor din județul Cluj care s-au înscris la timp pe platforma programului Rabla Local, înc în prima sesiune, aflată în desfășurare. Începând de luni, 31 iulie 2023, ora 10:00, persoanele fizice se pot înscrie în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local. Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se realizează prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție de către AFM, până pe 31 august 2023, ora 16:30 sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unități administrativ-teritoriale (UAT):  Cluj-Napoca, Gherla, Baciu, Luna, Cuzdrioara, Rîșca, Aghireșu, Dej, Câmpia Turzii, Vad, Cășeiu, Mica, Florești, Poieni, Apahida.

Cât privește găsirea vinovaților pentru că turdenii au rămas pe dinafară, de data aceasta, adeverește, încă o data,  dacă mai era nevoie, vechea vorbă românească: „Prinde orbul, scoate-i ochii!”

 

SURSA FOTO:https://www.infofinanciar.ro/

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh