03
Ma, Dec
4 New Articles

Turdaleaks
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Dacă mergi la Grădina Zoologică Turda, te așteaptă un peisaj dezolant. Locul arată cu totul altfel decât ne-au promis cei care au început, în urmă cu vreo doi ani, lucrări de modernizare a acestui obiectiv. Scările au rămas sprijinite de construcțiile neterminate, schelele își așteaptă muncitorii care nici măcar nu mai sunt în localitate, totul este o tăcere adâncă, de parcă locul este pustiu.

Firma care se ocupa de reabilitarea și modernizarea Parcului Zoo Turda a stopat orice fel de lucrări la obiectivul turdean. Încetarea lucrărilor a intervenit la începutul lunii iunie 2012, între timp, firma respectivă intrând în procedura de faliment.

Lucrările aflate în desfăşurare, de vreo doi ani, la grădina zoologică din Băile Sărate Turda se derulează în cadrul unui program de investiţii în infrastructura de mediu intitulat "Extindere şi reamenajare Parc Zoologic şi de Agrement Turda", finanţat prin convenţia nr. 3471-AK/15.10.2008, încheiată cu Ministerul Mediului şi Pădurilor. O lucrare având o valoare estimată fără TVA de 7,842,872 RON.

Client al banului public

Societatea pe acţiuni BENZOT-HAR, fondată în anul 1995 este o societate cu capital privat a cărui acţionar majoritar este ing. Borsody Zoltán Iosif. De Thumbnail imageatunci, cifra de afaceri a firmei specializată în lucrări de construcții dar nu numai a crescut continuu ajungând la un nivel maxim în anul 2008, apoi scăzând an de an până la 22 014 014 lei, în anul 2011, conform unui site specializat.
În ultimii ani, firma din Miercurea Ciuc a fost unul dintre principalii clienți ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, ea câștigând licitațiile organizate pentru o serie de obiective din județul unde își are sediul. Pe undeva, o firmă similară celei de la Turda, MBS Group, care a realizat bazine de înot, patinoare etc., în întreaga țară. Numai în 2010, BENZOT HAR avea următoarele lucrări de construcție, finanțate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, dar și de către alte ministere: sala sport M. Aron, Miercurea Ciuc, sala sport Cristuru Secuiesc, patinoar artificial localitatea Carta, și sala sport loc.Tulghes, toate în județul Harghita.

Lucrările au fost stopate, firma de construcții se află în insolvență

În 17 iulie a fost înregistrat la Tribunalul Harghita a fost înregistrat dosarul cu numărul 2443/96/2012, la cererea SC BENZOT HAR S.A. ca debitor, în care Borsody Zoltán Iosif figurează ca și pârât iar RVA Insolvency Specialist SPRL Mureș ca lichidator. Acest fapt nu a împiedicat firma harghiteană să câștige un nou contract foarte mare. Reabilitarea Maternităţii de la Bistriţa beneficiază de o finanţare de peste 7,15 milioane de lei (circa 2 milioane de dolari), execuţia fiind atribuită prin licitaţie firmei „Benzot Har" S.A din Miercurea Ciuc, iar dirigenţia de şantier, firmei S.C. „Eptisa" Bucureşti, cunoscută bistriţenilor de la proiectul ISPA apă-canalizare. Investiţia are termen de finalizare de 12 luni.
Revenind la procedura de faliment, Tribunalul Harghita a admis, în 20 iulie 2012, cererea formulată de debitoarea SC Benzot Har S.A., cu sediul în municipiul Miercurea Ciuc, str. Vânătorilor, nr. 9, jud. Harghita, înregistrată la ORC de pe lângă Tribunalul Harghita, sub nr. J19/58/1995, CUI RO 7015289, prin director Borsody Zoltan. Iată ce spune instanța: " În temeiul art. 32 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, Dispune deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva debitoarei SC Benzot Har S.A., cu sediul în municipiul Miercurea Ciuc, str. Vânătorilor, nr. 9, jud. Harghita, înregistrată la ORC de pe lângă Tribunalul Harghita, sub nr. J19/58/1995, CUI RO 7015289, prin director Borsody Zoltan. În temeiul art. 34, coroborat cu prevederile art. 11 alin. (1) lit. c si art. 19 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, Desemnează administrator judiciar provizoriu, practicianul în insolvenţă RVA INSOLVENCY SPECIALISTS SPRL Mureş, cu sediul în Tg. Mureş, str. G-ral Gh. Avramescu, nr. 4, jud. Mureş, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 20 din lege, cu o remuneraţie lunară provizorie de 3000 lei pe toata durata procedurii, plus 1% din valoarea fondurilor încasate, cu condiţia ca remuneraţia astfel stabilita, sa fie mai mica decât cea stabilita în cadrul primei adunări a creditorilor."
Thumbnail imageÎn continuare, instanța mai cere ca administratorul judiciar să întocmească şi să supună judecătorului sindic, până la data de 09.08.2012 un raport prin care să propună, motivat, fie intrarea în procedura simplificată, fie continuarea perioadei de observaţie din procedura generală şi să supună judecătorului sindic, până la data de 29.08.2012, un raport asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia insolvenţei debitorului, cu menţionarea persoanelor cărora aceasta le-ar fi imputabilă.
Instanța de judecată a dispus ca administratorului judiciar să notifice, în condiţiile art. 61 alin.(3) din lege, deschiderea procedurii, debitoarei, creditorilor şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Harghita, în vederea efectuării menţiunilor, precum şi publicarea, pe cheltuiala averii debitorului, într-un ziar de larga circulaţie si în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă. Același judecător a stabilit că termenul limită pentru depunerea creanţelor la data de 3 septembrie 2012. Pentru ca o creanţă să fie considerată valabilă, aceasta trebuie să fie certă, lichidă şi exigibilă.
Judecătorul mai precizează că în cazul în care, prin raportul său, administratorul judiciar arată că activitatea debitorului poate fi redresată pe baza unui plan de reorganizare judiciară, acesta va trebui să precizeze dacă recomandă ca planul de reorganizare să fie cel propus de debitor, dacă, la cererea debitorului, colaborează la întocmirea acelui plan ori dacă intenţionează sa propună un alt plan singur sau împreună cu unul ori mai mulţi creditori.

Datorii și penalități

Cei către care SC Benzot Har S.A. are datorii trebuie să știe că instanța a stabilit termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este la data de 21 septembrie 2012. În plus, termenul pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor la data de 5 octombrie 2012.
Thumbnail imageSursele noastre din rândul mediului de afaceri turdean ne indică faptul că societatea Benzot Har a subcontractat unele lucrări dintre cele necesare la Parcul Zoo Turda unor firme din zonă față de care înregistrează în acest moment datorii însumate la 200 de mii de lei. Aceste datorii aduc după sine penalități importante.

Noua conducere a ministerului a stopat banii

Ne-am întrebat și noi, ca și dumneavoastră, ce s-a întâmplat cu această firmă al cărei succes nu prevedea nimic din ceea ce avea să se întâmple în această vară. Se pare că problemele au apărut odată cu întârzierea efectuării plăților pentru lucrările făcute de firmă, la multiplele obiective pe care le construia.
Exemplu concret, pentru lucrările de miliarde de lei efectuate numai în acest an la Grădina Zoologică Turda, ministerul de resort nu i-a plătit nici un șfanț. Mai întâi a existat o eroare banală în completarea unor facturi, apoi, pur și simplu, până când au fost efectuate modificările necesare pentru ca lucrările să-i fie plătite, s-a schimbat guvernul. Iar noul guvern, condus de primul ministru PSD-ist Victor Ponta, a blocat toate plățile către lucrări și proiecte aflate în derulare, până la efectuarea unor controale dispuse de conducerea guvernului, respectiv a Ministerului Mediului și Pădurilor.
De când conducerea ministerului și-a schimbat culoarea politică, guvernul a sistat toate plățile. Mate Csaba este optimist, fiind convins că banii vor veni, dar cu o întârziere generată de controlul dispus de conducerea actuală asupra tuturor investițiilor aflate în desfășurare din perioada fostului guvern: "Totul depinde de minister, de când dau ei drumul la bani. Dacă situația o permite vom continua cu ei, dacă nu vom lucra cu asociații lor. Dar totul depinde de minister. Oficial nu am primit nicio informare. Ni s-a spus doar că nimeni nu face nimic, toată lumea așteaptă, se face un audit la minister cu toate lucrările de investiții din țară și după aceea dau drumul la bani în continuare", spune Mate Csaba.

Firma și-ar putea reveni

Termenul de finalizare a fost prelungit dar doctorul Mate Csaba, directorul Parcului Zoologic, spune că el se prelungește automat deoarece oamenii au Thumbnail imageoprit lucrările pentru că ministerul nu le-a plătit nici un leu în acest an: "Din câte știu, insolvența lor înseamnă o reorganizare din punct de vedere financiar pentru a nu fi obligați să plătească tot felul de penalități. Au un administrator numit de tribunal care adună date despre toți cei care au emis facturi către firmă și eșalonează plățile în funcție de cum încasează. Acesta a fost plecat din țară dar am înțeles că luni va putea fi găsit, așa că îi vom trimite o scrisoare oficială pentru a vedea dacă firma va putea continua lucrările. Dacă nu este în măsură să continue lucrările, atunci automat, prin contract va continua lucrările asociatul lor" , susține directorul grădinii Zoologice Turda.
Conform doctorului Mate Csaba, cei de la firma harghiteană susțin că tocmai pentru că ministerul nu a plătit, din acea cauză ei nu au putu plăti firmele din zonă care au lucrat pentru ei. Șeful Parcului Zoologic Turda ne-a confirmat că situația grea prin care trece firma Benzot Har se datorează faptului că ea are mai multe lucrări cu statul în țară și înregistrează întârzieri la plată atât la lucrarea de la Turda cât și la celelalte.

De două luni nu se lucrează

Lucrările stagnează de la finalul lunii mai, rămânând de realizat până la finalizare, un procent de aproximativ 30%, estimează doctorul Mate. Șeful Parcului Zoo afirmă că în zilele următoare va încerca să obțină o audiență la ministrul de resort pentru a-i face cunoscută situația de la Turda, profitând de funcția de președinte a Federației Grădinilor Zoologice și Acvariilor din România, pe care o deține.
Dar imperios necesar este altceva:"Este foarte important să terminăm lucrările pentru a putea iniția autorizarea Grădinii Zoologice de la Turda. Anul 2013 este al 5-lea de la aderare iar grădinile zoologice trebuie aderate dacă nu, România poate fi sancționată de Uniunea Europeană", susține Mate Csaba, insistând asupra importanței finalizării modernizărilor Grădinilor Zoologice din România încă în acest an.

Cine este de vină?

Thumbnail imageChiar dacă vina aparține celor de la minister pentru întârzierea efectuării plăților, o mar parte din vina că acolo nu se lucrează de peste două luni aparține și celor care supervizează acest proiect finanțat cu banii statului român. Este inadmisibil, cu toată această perioadă de tranziție a puterii, de reașezare a politicienilor în diferite funcții, să nu se facă demersurile oficiale pentru a debloca fondurile necesare finalizării acestui obiectiv.
Până la urmă, cei care pierd bani sunt turdenii pentru că, odată cu deschiderea Grădinii Zoologice modernizate, aceasta ar aduce sume importante la bugetul localității, venind în completarea obiectivului turistic nr. 1 din Turda, Salina.
Ce înseamnă, pe de altă întârzierea lucrărilor? Înseamnă, în primul rând că nici vorbă ca, mai devreme de luna mai-iunie 2013, această instituție să-și poată deschide porțile. Poate doar dacă s-ar găsi o soluție rapidă pentru deblocarea banilor.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh