19
Mie, Iun
5 New Articles

De la cititori
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Nr. 8509/09.11.2017

                                                    COMUNICAT

Având în vedere că în mediul public aţi solicitat să ne reconsiderăm opinia vis-a vis de remarca din Raportul de specialitate ce stă la baza HCL-ului nr. 366/2017 prin care s-a aprobat transformarea Adăpostului pentru femei şi copii victime ale violenţei domestice din cadrul SPAS Turda în Locuinţă protejată cu o capacitate de 10 locuri, pentru persoane adulte cu probleme de sănătate mintală,  potrivit căreia – „SPAS Turda, DGASPC Cluj şi Asociaţia Umanitară Evlavie din Turda au încercat înfiinţarea unei locuinţe protejate care să fie finanţată din fonduri nerambursabile, acest lucru nerealizându-se datorită nefinanţării”, vă comunicăm următoarele:

          - SPAS Turda, precum şi Consiliul Local Turda, în momentul în care au propus respectiv aprobat HCL mai sus amintit au facut-o în conformitate cu prevederile  art. 84 alin. (1) al  Legii 292/2011 Legea asistenţei sociale, precum şi  cu prevederile art. 94 din Legea 448/2006 R, dar şi cu alte acte normative în domeniu. Astfel în conformitate cu art. 84 „Autorităţile administraţiei publice locale au responsabilitatea organizării şi finanţării sau cofinanţării serviciilor sociale adecvate nevoilor speciale de îngrijire, asistare, educare şi formare, recuperare/reabilitare, inserţie/reinserţie socială ale persoanelor cu dizabilităţi, în conformitate cu strategiile naţionale, strategiile judeţene şi planurile anuale proprii de acţiune”, şi  se finanţează din Bugetul local al municipiului.

În acest sens, SPAS Turda dorind a veni în întâmpinarea cererilor multiple care solicită accesul la servicii rezidenţiale de tip Locuinţă protejată şi având în vedere că în actuala Locuinţă Protejată cu un numar 6 locuri, nu exista locuri disponibile, s-a decis înfiinţarea uneia noi prin transformarea Adăpostului pentru femei şi copii, cu preluarea personalului.

De-a lungul timpului administraţia locală a dat dovadă de bună credinţă în semnarea şi punerea în aplicare a unui parteneriat cu Asociaţia Umanitară Evlavie din Turda, acest lucru nu s-a realizat din motive independente de voinţa noastră. În consecinţă am găsit o altă soluţie de a înfiinţa o nouă locuinţă protejată, neimplicând fondurile europene nerambursabile.

Dumneavoastră, prin cele afirmate în scrisoarea deschisă nu faceţi decât să vă contraziceţi, deoarece la pct. e din art. 94 al Legii 448/2006 se prevede că finanţarea se poate face şi prin donaţii, sponsorizări şi alte surse în condiţiile legii (pot fi şi  fonduri europene).

Ne acuzaţi că nu dorim înfiinţarea decât prin fonduri nerambursabile, însă prin conţinutul HCL 366/2017, înfiinţarea locuinţei protejate se face, prin transformare şi relocarea fondurilor, doar din bugetul local, nicidecum din fonduri nerambursabile.

SPAS Turda, nu a afirmat în răspunsul din data de 03.11.2017 că nu va mai  înfiinţa o locuinţă protejată pentru ca nu s-au obţinut fondurile necesare, ci s-a referit la faptul că nu se poate înfiinţa locuinţa protejată în formula dorită şi de dvoastra, ceea ce nu înseamnă că SPAS nu va încerca să găsească o alta metodă legală de înfiinţare a acestui serviciu, ca dovadă s-a aprobat HCL 366.

Tot prin adresa din 03.11.2017 vi s-au oferit 2 locuri în locuinţa protejată nou înfiinţată.

În consecinţă considerăm afirmaţiile aduse la adresa noastră precum şi a Primăriei Turda ca fiind nefondate.

 

 

 

 

Director general SPAS Turda

Koti Monia Oana

 

Pin It

Comments   

# Alexandru Cuc 2017-11-12 12:54
Cu aproape de fiecare data, functionarii publici platiti de cetateni vor sa aiba ei intotdeauna dreptate , asa dupa cum se intampla si in acest caz. Urmaresc de ani buni demersurile pe care le face Asociatia Umanitara Evlavie pentru o cauza nobila, fara a avea insa succes, lucru care dupa parerea mea se datoreaza in primul rand functionarilor publici responsabili. Este hilar modul ambigu si speculativ prin care reprezentantul SPAS intelege sa raspunda scrisorii deschise care i-a fost adresata, inca o dovada ca persista aceeasi mentalitate retrograda si ca lucrurile nu s-au schimbat, realitate care ma revolta si nu ma demobilizeaza. Reprezentantul SPAS ar trebui sa pretinda ca si salariul sa-i fie platit " de la altele" si nu de la bugetul local.
Reply | Reply with quote | Quote
# ocuta Tiberiu 2017-11-12 15:00
Diferendul dintre SPAS Turda si Asociatia Umanitara EVLAVIE pe subiectul sursele de finantare a serviciilor sociale speciale sunt de parere ca aceasta obligatie trebuie sa revina cu precadere bugetului local pe considerentul faptului ca autoritatile locale sunt singurele colectoare de impozite si taxe de la contribuabil astfel ca problemele cu care se confrunta categoria de persoane cu handicap , protejate de lege trebuie rezolvate cu acesti bani , inainte de a se aloca sume considerabile din bani publici , modelul udrea - boc , pentru realizarea de investitii inutile care puteau fi facute cu fonduri europene.
Reply | Reply with quote | Quote
# ariana 2017-11-12 21:59
Asociatia Evlavie are perfecta dreptate, in sensul ca autoritatile publice locale, pentru a se achita de o boligatie prevazuta de lege, nu se pot baza pe o finantare de genul "blana ursului din padure" mentionata la litera e) sub titlu... si altele, cu atat mai mult cu cat se stie ca UE nu a manifestat niciodata vreo sensibilitate fata de gravele probleme cu are se confrunta persoanele cu handicap din Romani, desi are cunostinta de ele.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh