O cititoare a ținut să ne transmită opinia sa, după ce a citit comunicatul Primăriei Municipiului Turda, referitor la declanșarea „Lunii Curățeniei”.
„Dacă-mi permiteți o precizare la articolul referitor la curățenia de primăvară, aș dori să menționez faptul că, este deosebit de important ca, fiecare cetățean să se implice în a curăța în jurul casei lui și nu numai! Am remarcat, din păcate, că exista o opinie greșită a multor oameni, prin care «Primăria e obligata să trimită asistații sociali pentru a curăța»! Este o rușine să trecem zilnic pe lângă ambalaje aruncate și gunoaie, trebuie fiecare dintre noi să se implice pentru ca orașul s-arate așa cum era pe vremuri! Cu toții suntem responsabili de cum arată în jurul nostru, chiar daca «nu noi am aruncat gunoaiele»!
Sunt turdeancă, dar nu mai locuiesc în oraș de mulți ani. Este dureros când revin să văd apatia celor din jur și ambalaje și PET-uri peste tot! Orașul pare trist... Contează atât de mult să ne implicăm fiecare dintre noi, de noi depinde cum arată orașul! Schimbarea este în noi! În multe țări, cetățenii conștientizează acest lucru ți se mobilizează tot timpul”, ne-a transmis cititoarea noastră.
Suntem întru totul de acord cu cititoarea care a ținut să-și păstreze anonimatul, eforturile administrației vor fi în zadar, dacă nu punem toți „umărul”.
Chiar ieri treceam prin zona căii ferate ce făcea legătura între linia normală și cea îngustă, în zona străzii Fabricii. Acolo gunoaiele sunt la ele acasă. Acea zonă este tranzitată zilnic de turdenii care muncesc în zona industrială, însă deșeurile aruncate acolo par să provină din gospodării și depozitate voit. Sute de metri pătrați pline de gunoi, aruncat alandala.
Mai încolo, pe strada 22 Decembrie 1989, în fața firmei Lapp Insulators, un teren viran acoperit cu deșeuri multicolore. Dacă acel teren aparține cuiva, să fie amendat, dacă terenul dintre liniile de cale ferată aparține CFR Marfă sau SNCFR sau altcuiva, să fie amendați exemplar, dacă aparțin domeniului public, le va curăța primăria și societatea de salubritate din Turda, dar după aceea, se va umple din nou de mizerii, fără o soluție viabilă de sensibilizare a celor care aruncă deșeurile acolo, eventual amendați sau puși să muncească în folosul comunității.
Un alt exemplu de neimplicare cetățenească este cel al asociațiilor de proprietari. La multe blocuri de locuințe, vegetația și mizeria este la ea acasă. Mentalitatea turdenilor trebuie schimbată. Dacă pe vremea dictaturii ceaușiste se lipea un anunț la bloc că se organizează „o zi de muncă voluntară”, toți locatarii participau, tăiau vegetația, greblau, săpau straturi cu flori, văruiau pomii și bordurile. Și asta nu o singură dată pe an, ci de câte ori era nevoie. Acum, multe spații dintre blocuri par sălbatice. „Să vină primăria să facă ordine și curățenie!” Dar oamenii care locuiesc la case își lasă curțile nemăturat și pline de mizerie și vegetație scăpată de sub control? Aceasta este doar încă o discriminare, după ce în care statul alocă bani pentru izolarea blocurilor de locuințe, nu și ale imobilelor proprietate particulară. Acum, dacă nu este obligatoriu să participăm la curățenie, nu o mai facem voluntar. Dar este zona unde noi locuim, este orașul nostru.
Tot în perioada comunistă, fabricile întrețineau stadioanele, parcurile, monumentele etc. Acum, în afara Companiei de Apă și Salinei Turda, care sunt tot firme ale „statului”, în speță ale Consiliului local, nicio firmă nu organizează vreo acțiune sau zi de muncă voluntară. Toți așteaptă de la Primărie.
În Turda se mănâncă semințe pe spații publice iar cojile sunt aruncate pe jos, aducem a Cambodgia, de multe ori, mai ales în anumite zone, mucurile de țigară se aștern peste tot, sub pașii noștri, vorbind despre educația precară și civismul lipsă a multor turdeni. Există soluții, ele se numesc amenzi, educație și crearea unei infrastructuri de colectare a deșeurilor care să nu mai dea motive nimănui să-și deșerte gunoiul pe unde apucă.
Curățenia stradală, în unele zone, a început să devină o realitate, după montarea a unui număr foarte mare de coșuri de gunoi stradale. Le vedem peste tot, pe străzile din centrul orașului, din cartierul Oprișani, chiar și pe străzi desfundate și pline de gropi, cum este cea pe care locuiesc eu. Având aceste coșuri la îndemână, mulți turdeni aruncă acolo hârtii, pungi, ambalaje etc. Există însă, încă, mulți turdeni needucați care, chiar dacă vede la câțiva metri de le un coș de gunoi, aruncă pe jos mizerii sau mănâncă semințe și aruncă pe stradă. Pentru aceștia, singura soluție este amendarea, dar cine să o facă?
Ideea principală este că efortul primăriei, care și anul trecut s-a finalizat, în cadrul Lunii Curățeniei, cu strângerea și transportarea a sute de tone de deșeuri, trebuie secondat de fiecare dintre noi. Toți, până la ultimul, trebuie să ne implicăm în curățarea trotuarului nostru, a curții noastre, a grădinii noastre, a aleilor și curților dintre blocuri. Dacă așteptăm doar de la alții, va trece și această acțiune de salubrizare, iar după o lună două, mizeria va reveni, multiplicată. Apoi zbierăm pe rețelele de socializare: „ – Vai ce oraș murdar e Turda!”
Nu uitați, mizeria care apare peste tot este făcută de cetățeni, nu de primar, nu de cei de la care așteptăm să ne facă ordine și curățenie!
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.