27
Mie, Noi
1 New Articles

De la cititori
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Un cititor ne semnalează un fapt foarte grav la ștrandul Durgău. Iată relatarea sa trimisă nouă aseară: ”Azi am fost, după amiaza, la ștrand Durgău să fac o baie. Am plătit două bilete,fiind cu soția și am urcat la restaurant unde ne lăsam costumele de baie și mergem să ne băgăm puțin în apă. Totul ok până aici. Când bag piciorul în apă sunt surprins de căldura apei din lac și o anunț pe soție să nu intre că o să i se facă rău. Eu fiind mai altfel intru în apa care era aproape insuportabilă și avansez câțiva metri spre mijloc, unde mă las în poziție verticală. Aici apare șocul, chiar și pentru mine, o senzație de arsură la picioare pe care am simțit-o efectiv până am ajuns acasă.

Am cerut banii înapoi pe bilet și am fost refuzat într-un mod foarte urât de casieră. Mi-a arătat un panou pe care apărea temperatura apei cam așa 30-55 de gradThumbnail imagee. Cum poți să etalezi o marjă așa de mare și care e era temperatura apei în momentul în care am intrat în apă? Cum poți să permiți intrarea la ștrand a oamenilor în vârstă și a copiilor și a oricui cu riscul de a face un șoc caloric la intrarea în apă? Cum poți să pui în pericol viața oamenilor cu atâta seninătate?”, se întreabă, retoric,  turdeanul care ne-a semnalat totul.

 

În lacurile sărate, după sezonul rece în care apele sunt netulburate, la încălzirea vremii apare un fenomen despre care fostul director al Salinei Turda, dr. ing. Ovidiu Mera ne-a vorbit cu ani în urmă. Fenomenul poate fi descris prin apariția la suprafața lacului a unei pelicule de apă limpede, prin care razele soarelui trec cu ușurință încălzind stratul de apă de dedesubt. Acolo se pot înregistra temperaturi foarte ridicate, stratul din adânc putând cauza arsuri celor care intră în apă dacă apa lacului nu a fost omogenizată.

Tot în urmă cu câțiva ani, când același Ovidiu Mera era director, se introducea o barcă pe apa lacului iar cu o pompă se agita apa pentru a egaliza temperatura apei. Abia după aceea se permitea intrarea oamenilor în lac pentru atât de iubitele băi în apă sărată.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

„Heliotermia este un fenomen fizic care constă în păstrarea mai mult timp a căldurii înmagazinate în apa sărată a unor lacuri comparativ cu regiunile învecinate, datorită prezenței la suprafața lacurilor a unui strat izolator de apă dulce (epilimnion), care împiedică iradierea căldurii în atmosferă. [1]

Acest proces se produce în lacurile puternic mineralizate (sărate) ce au la suprafață un strat diluat cu apă dulce, salmastru, cu o grosime de 1,5- 2,5 m.

Radiațiile solare produc în timp o încălzire puternică a apei, de la suprafață spre adânc. Răcirea aerului antrenează un proces similar în stratul salmastru dar nu și în adâncime, unde apa rămâne foarte caldă, în sensul că apare o inversiune termică, deoarece stratul superior favorizează conservarea și nu răcirea ei”. (sursa Wikipedia)

.......................................................

Stimați cititori, nu uitați că ne puteți scrie oricând la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. pentru a ne semnala lucruri mai mult sau mai puțin ieșite din comun dar care ne afectează zilnic viața. Tot acolo puteți trimite fotografii și filmări dar și comentariile dumneavoastră referitor la acel subiect.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh