18
Joi, Apr
16 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail imageÎn timp ce mulți dintre turdeni înoată prin noroaie la orice ploaie mai acătării, politicienii aleși în 2012 bate recordul la nepăsare față de cetățean. Așa cum am mai arătat într-un material scris în aceste zile, ne aflăm în luna iulie și nu s-a asfaltat nimic. Consilierii locali, înainte de a se scinda USL-ul la nivel local, au emis o hotărâre conform căreia banii prevăzuți, dintr-un credit contractat de municipalitate, pentru finalizarea Blocului "O" să fie redirecționați spre alte priorități, printre care infrastructură rutieră, 93 de miliarde de lei vechi, și rețele apă-canal, 20 de miliarde de lei vechi. Asta era în aprilie. Suntem în iulie iar luptele politice s-au întețit, USL s-a scindat, iar banii nu au mai ajuns la cei care ar trebui să-i folosească pentru asfaltarea străzilor. Primarul Ștefănie a anunțat că se va lua o decizie legală, se pare înspre a fi alocați acei bani Domeniul Public, pentru lucrări pe străzi. Când? Consilierii se pare că nu se prea grăbesc, deși, după ce s-au pierdut patru luni în care s-ar fi putut lucra, mai sunt doar alte 4 posibile pentru asfaltări, după care, pac!, vine frigul iar sezonul rece oprește orice lucrări la infrastructură într-un oraș care continuă să arate ca după bombardament. La ce se gândesc aleșii locali? La ițe care să fie trase spre folosul lor, la concediile prin țări străine, all inclusive, la Consiliile de Administrație unde să-și bage oamenii, deși pe acelea le-a blocat prefectul, dar în nici un caz la cei care i-au ales. Îi desfid pe oricare dintre aleșii locali să iasă public și să mă contrazică, dovedind cum își frământă ei creierii pentru binele comunității.

Ciudat este faptul că primarul Tudor Ștefănie, altădată un specialist al relațiilor cu presa și cu cetățenii, mai nou nu mai știe cum să gestioneze activitatea de PR. Probabil lipsit de aportul unor oameni care nu mai sunt lângă el pentru a-l sfătui, posibila lipsă de experiență a celor care îi sunt azi alături, fac să existe sincope evidente în comunicarea cu cetățeanul, cel puțin prin intermediul presei. Joia trecută, bunăoară, biroul de presă al primarului anunța o conferință de presă programată cel puțin ciudat, sâmbăta, într-o zi de week-end. După ce primarul Ștefănie a participat la inaugurarea Complexului Balnear Potaissa, al cărui promotor și susținător a fost încă de la început, edilul-șef s-a răzgândit. Însă comunicatul remis presei a sunat extrem de ciudat: "Dragi colegi, pentru a nu umbri un eveniment atat de asteptat pentru comunitatea noastra - deschiderea Centrului SPA, care merita sa primesca atentia cuvenita unui obiectiv modern si la standarde europene, domnul primar a decis sa amane intalnirea programata pentru maine, ora 10,30. Conferinta de presa va fi reprogramata, in cursul zilei de luni voi reveni cu detalii. Va multumesc pentru intelegere! Zile pline de optimism!" semnat Lucia Golfin, Purtator de Cuvant, Primaria Municipiului Turda.
Adică cele ce urmau să fie date publicității erau de rău. Așa că vom începe cu ele săptămâna viitoare. Evident că oricare dintre lucrătorii din presa locală, la primirea acestui mesaj, s-a întrebat ce se ascunde în spatele amânării conferinței de presă? Evident, după părerea mea, dezvăluiri pe care primarul Tudor Ștefănie s-a hotărât să le aducă la cunoștința celor care l-au ales și care vor fi critici aduse adversarilor politici. Însă trebuie să vă spun că spiritele sunt atât de inflamate la nivelul partidelor politice încât situația este una explozivă la nivel local. Multe partide au probleme cu membri din interiorul lor, nemulțumiri ale acestora față de conducere și, evident, invers. Dar sunt și formațiuni care s-au dovedit stabile și în plin consolidare, din 2012 încoace iar acestea vor fi singurele pregătite pentru marea confruntare care va fi la alegerile prezidențiale.
Așa că, oricare dintre formațiuni va "dezgropa securea războiului", să vedeți riposte. Iar în ochii electoratului, ai cetățeanului de rând vor avea câștig de cauză cele care vor putea demonstra cu dovezi că, într-adevăr, au muncit în folosul omului simplu. Metoda tăcerii pe care multe partide au adoptat-o în timp ce luptau pentru a obține pentru oamenii lor funcții și locuri de muncă a cam trecut. De acum trebuie să se prezinte totul pe față, cu dovezi, nu cu povești. Altfel, comunitatea locală se află într-un blocaj, blocaj pornit de la politic, acesta fiind domeniul de la care, în loc să vină soluții și revigorarea vieții socio-economice a municipiului Turda, vine exact contrariul: stagnarea, lipsa de inițiativă, tocarea banului public fără folos pentru cetățean.
Iată că ne aflăm în anul de grație 2014, la doi ani de la alegeri. Cum îi găsește această "aniversare" pe cei care au câștigat alegerile în urmă cu doi ani? Scindați, nesiguri, fără aproape nici o reușită, fără vreun proiect european inițiat. În toată această perioadă s-a trăit din proiectele trecutului și vreau să atrag atenția că, în ochii cetățeanului vina nu va fi doar a cuiva. Vina va fi atât a primarului, care are un aparat executiv ce până în prezent a realizat multe proiect cu finanțare europeană, ca și a Consiliului local, măcinat de bătălii politice ieftine, de provincie, un for legislativ incapabil să-și mai gestioneze drumul, după ce taberele s-au schimbat, adversarii s-au amestecat între ei.
După doi ani de la alegeri, se pare că doar PSD a reușit să înfăptuiască ceea ce a promis atât oamenilor săi cât și electoratului. O confirmare a acestei afirmații ar putea fi chiar rezultatul de la alegerile europarlamentare. Pe plan local, acest partid a preluat conducerea celor trei societăți subordonate, iar cifrele financiare arată că toate trei merg foarte bine. Acest partid a deblocat locurile de muncă la aceste societăți, astfel că membri săi sunt cei mai mulțumiți (PNL a obținut prea puțin iar PDL și UDMR, până acum, nimic. PP DD este scindat, jumătate fiind folosit de PDL iar cealaltă jumătate de PSD) Pentru că aici se dă bătălia, la nivel local, pe cele trei societăți, Compania de Apă Arieș (care este doar în proporție de 45 % a municipiului Turda), Turda Salina Durgău și Domeniul Public. Aici sunt locurile de muncă, în primărie și la spitalul municipal. Aici sunt banii.
Dacă cei aleși și-au făcut bine treaba, va simți și electoratul o schimbare, dacă nu, nu cred că ați mulțumi oamenii din partid este o mare reușită. Cei mai mulți alegători, în fața cărora vor trebui politicienii să se prezinte în 2016, nu sunt membri ai niciunui partid. Iar aceștia nu uită și nu iartă.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh