29
Vi, Mar
19 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Au trecut mai bine de 24 de ore de la anunțul făcut de un grup de membri ai Partidului Național Liberal, Filiala Turda, prin care informau despre demisia lor din Partidul Național Liberal, cităm, „tocmai datorită valorilor liberale pe care le împărtășim și pe care nu le mai regăsim în acest partid la niciun nivel”.

În opinia mea, tocmai această frază este una care lasă deschisă posibilitatea migrării acestora spre alte entități politice.

La 24 de ore de la demisia unui efectiv important de cadre de partid, mulți tineri, de perspectivă, și care acumulaseră oareșce experiență, filiala PNL Turda nu a catadicsit să ia, public, vreo poziție! Așa că avem doar cele publicate în Comunicatul de presă al demisionarilor, pe care le puteți citi aici, Șoc în PNL Turda: 22 de membri și-au dat demisia, în frunte cu consilierul local Ciprian Rigman!, și cele consemnate, în plus, de vicepreședintele demisionar al PNL Turda, Ciprian Rigman: După 14 ani de apartenență la Partidul National Liberal, am decis să rămân fidel valorilor și principiilor mele, care sunt acum în contradicție cu conduita, deciziile și acțiunile partidului, la toate nivelurile. Activitatea în partid m-a învățat multe și nu toate lecțiile au fost ușor de digerat. Rămân liberal în convingerile mele și voi continua să le pun în practică din postura de simplu cetățean, care își asumă un rol activ în societate. Mi-am asumat plecarea din partid cu tot ceea ce aduce ea, inclusiv pierderea mandatului de consilier local, pentru mine fiind mult mai importante principiile și demnitatea personala si nu funcțiile vremelnic dobândite în cadrul partidului. Nu sunt nici mai sărac, nici mai bogat, decât atunci când am intrat în partid și am încercat tot timpul să servesc interesul cetățenilor și nu interesul meu personal. Nu sunt singur în acest gest, îmi este alături un grup de colegi care împărtășesc aceeași viziune despre situația partidului”, a ținut să transmită prof. Ciprian Rigman, doctor în istorie, referitor la decizia sa.

Lipsa unui comentariu din partea conducerii PNL Turda, a președintelui Nicolaie Giurgiu, face și mai mult rău imaginii partidului. Mărturisesc faptul că am ales să aștern aceste rânduri fără să încerc să aflu, de la sursele mele, ce s-a petrecut acolo. M-am gândit că, dacă vreunul dintre cei care mă cunosc ar fi vrut să-mi dezvăluie ceva ar fi putu-o face, fără să le-o cer eu.

Din afară, putem doar presupune că în partid s-au înregistrat niscai dispute, între două facțiuni. Dar care sunt acele facțiuni? Cei care pleacă acum par dintre cei care au fost apropiați fostului lider, Tudor Ștefănie, înlăturat de la conducerea PNL Turda după înfrângerea din alegerile locale din 5 iunie 2016. Înlăturat prin alegeri în cadrul partidului, nu altfel, ca în cazul altor președinți ai PNL Turda, o filială a cărei istorie post-decembristă este plină de maziliri, puciuri, parașutări și trădări. O organizație ce pare mai degrabă situată pe Bosfor, decât pe Arieș. Ori, poate, e cam același lucru...

Orice filială serioasă a unui partid mare, ca PNL, ar fi dat explicații imediat, referitor la demisia în masă a zeci de membri de partid, măcar din respect pentru membrii rămași. Voi, însă, ce faceți? Trimiteți comunicate despre cât de mult respectați vârstnicii. Poate nici n-ar trebui să vă preocupe prea mult soarta lor, cel puțin a bătrânilor din Turda, întrucât majoritatea sunt membri ori simpatizanți PSD, iar restul v-au fost deturnați de fostul vostru președinte, Ștefănie, care le este, acum, „staroste”, în cadrul Asociației Tinerilor Pensionari.

Acum, nici demisionarii nu își atrag prea multe simpatii din partea celor care le analizează gestul la rece. Cei 14 ani de activism de partid pomeniți de Rigman par să-și fi pus amprenta asupra redactării comunicatului de presă pomenit mai sus, profesorul de istorie fiind purtătorul de cuvânt al organizației PNL Turda atât sub conducerea lui Tudor Ștefănie, cu care a avut o relație foarte bună după penetrarea liberalilor de către portocalii din PD-L Turda, cât și sub conducerea avocatului Nicolaie Giurgiu. Până săptămâna trecută când, printr-un text lapidar, Cristian George Felezeu ne anunță că, de atunci, el se va ocupa de relația cu presa.

Textul prin care Rigman și colegii săi își anunță demisiile este unul dezamăgitor, care nu spune nimic concret, redactat, așadar, în limbajul universal al lingurii de lemn de care îi putem găsi la fel de vinovați ca și pe „bunicuța” Iliescu, ori pe marele lider PNL, Ludovic Orban.

 

... „Ieșim dezamăgiți nu doar de lipsa de acțiune și coerență care caracterizează filiala Turda a Partidului Național Liberal, ci și de abordarea neconstructivă cu care, aceia dintre noi care au inițiativă, trebuie să se lupte.”

„Ieșim pentru că filiala noastră se zbate în agonie, fără a avea o direcție clară de acțiune și fără a exista voința actualei conduceri de a creiona o astfel de direcție.”

„Ieșim pentru că regulile și regulamentele interne sunt invocate doar atunci când servesc unor scopuri clare și sunt uitate sau ocolite atunci când ar putea duce la un alt rezultat decât cel dorit de conducerea partidului.”

„Ieșim pentru că ceea ce părea să fi început ca o opoziție coerentă și eficientă la nivel local, centrată pe sancționarea derapajelor administrației locale dominate de PSD-ALDE-PMP-PRM, a fost suprimată până la dispariție prin marginalizarea acelor voci care documentau și semnalau aceste derapaje.”

„Ieșim pentru că promisiunile actualului lider PNL, Ludovic Orban, de a vizita teritoriul și de a destructura ”cooperativele cu PSD”, promisiuni făcute în campania pentru alegerea sa în funcția de președinte al partidului, nu s-au materializat în cei doi ani din mandatul său, iar ”cooperativele” sunt înfloritoare la toate nivelurile.”

„Ieșim pentru că PNL nu dovedește, nici la nivel național și nici la nivel local, că are într-adevăr intenția să se înnoiască, să renunțe la metode și persoane care nu sunt în concordanță cu valorile liberale și care au făcut obiectul a nenumărate critici de-a lungul timpului, nu dovedește dorința de a promova inițiative constructive cu spirit liberal și oameni fără pată, înșelând astfel [a câta oară?!] încrederea celor care au acordat votul lor acestui partid.”

 

...sunt tot atâtea fraze care nu ne lămuresc, concret, asupra motivelor plecării lor din PNL Turda. Iar tăcerea celor rămași, ne lasă să înțelegem că situația convine ambelor părți.

Nu putem să nu aducem în discuție ceea ce mulți pot considera că este... o coincidență. La experiența mea de om de presă locală și nu numai, de 20 de ani bătuți pe muchie, nu cred în existența coincidențelor. În urmă cu doar câteva săptămâni, într-un interviu pe care subsemnatul a acceptat să îl ia actualului președinte al USR Turda, Emil Turdean, acesta a scăpat următoarele afirmații: „Cu liberalii am încercat să port o discuție, dar nu este cu cine să port o discuție, din păcate... Ei puteau face un pas deștept, când noi am fost la liberali și puteam să-l debarcăm pe Ștefănie de acolo, ei au spus că nu-i momentul. Se pare că, la ei, nu a sosit încă momentul. Ei tot timpul făceau alegeri interne. Se pare că ei ori sunt cumpărați, ori au „cadavre” și le este frică. Ceva se întâmplă! Singurul liberal „pur sânge”, de acolo, este profesorul Rigman. În rest, am curajul să spun că ei sunt „dalmațieni”!, a băgat Turdean „bâta-n stup”...

Este imposibil ca aceste vorbe să nu-i fi afectat pe cei din conducerea PNL Turda, făcându-i, poate, să-l îndepărteze pe Ciprian Rigman.

În concluzie, se pun două întrebări:

  1. Sunteți „dalmațieni”, domnilor lideri ai PNL Turda?
  2. Pe câți dintre demisionari vă vom regăsi pe listele USR, T 9, RO 100?

Suntem deschiși celor care vor să spună adevărul turdenilor despre ce s-a întâmplat și/sau se întâmplă în PNL Turda, dar fără texte demne de Marx, Engels sau urmașii acestora. În absența clarificărilor, este liberalismul cel care pierde și ar trebui, tuturor celor implicați, să vă fie rușine!

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh