Asociația T9 s-a făcut de rușine prin modul în care a propus, creionat și, apoi, implementat un proiect de o valoare ridicolă, chiar și pentru o asociație mică, așa cum este cea condusă de politicianul Andrei Suciu, cel care s-a situat pe locul secund la alegerile pentru funcția de primar din iunie 2016.
În 4 aprilie 2018, Consiliul Județean Cluj a aprobat o finanțare de 3.000 lei pentru proiectul Asociației T9, de la Capitolul nr. 67.02 Recreere – Alte Acţiuni de Cultură – Anul Centenarului. Este vorba de proiectul „Turda - promovată de jurnaliștii din orașele înfrățite, în Anul Centenar”.
Cei de la T 9 i-a avut ca parteneri pentru implementarea proiectului, pe lângă Consiliul Județean Cluj (cofinanțator), SC Cotidian Turda SRL, SC Mindsurf SRL. Adică societățile care dețin două dintre cele mai necitite site-uri de știri din Turda: Cotidian de Turda (al Asociației T9) și Info Arieș (al jurnalistului Horea Hudrea). Nu mai discutăm despre modalitatea de alegere a partenerilor într-un proiect având, totuși, finanțare din bani publici, pentru că Asociația T9 știe multă teorie în acest domeniu dar, iată, uneori „practica ne-omoară”!
Ce trebuia să se întâmple? Ideea celor de la T9 era să dea o lecție administrației locale turdene, căreia să-i arate cum se face o propagandă ca la carte, eficientă, cu rezultate la nivelul unor comunități europene și, mai ales, cu bani puțini. Eșecul a fost, însă, total, așa cum veți vedea în ceea ce urmează.
T9 a vrut să invite 8 reprezentanți ai presei din Franța, Olanda, Polonia, Ungaria și Serbia, de Zilele Turzii, desfășurate în 17-19 august 2018, pentru a cunoaște comunitatea turdeană și a relata despre locuitorii orașului și modul lor de viață în publicațiile din țările lor. Cei de la T9 susțin că, fiind perioada concediilor, au fost refuzați de majoritatea jurnaliștilor respectivi. Singura care a acceptat să viziteze Turda a fost o ziaristă franceză, din Angoulême. „Jurnalista ANNE KERJEAN – redactor la ziarul CHARENTE LIBRE, Franța, a acceptat invitația, cu toate că era în concediul său de odihnă. Din respect pentru proiectul nostru și față de jurnalista care a acceptat invitația am decis să demarăm proiectul chiar și cu un singur invitat”, susțin cei de la T9. Aceștia au solicitat, în numele ziaristei, o invitație la Deschiderea oficială a Zilelor Municipiului Turda 2018, însă responsabilii cu protocolul din Primăria Turda i-a anunțat că au solicitat o invitație prea târziu, toate invitațiile fiind acordate iar locurile din Sala Mare ocupate. Bineînțeles că, dacă ziarista franceză contacta pe oricare dintre colegii săi turdeni, ar fi putut intra fără probleme în Sala Mare, ocupând un loc în picioare ca fiecare dintre ziariștii locali, ar fi putut face fotografii sau înregistrări audio/video. Însă cel care a însoțit-o peste tot, Horea Hudrea, și cei de la T9, nu au urmat, din timp, demersurile oficiale pe care orice ziarist trebuie să le îndeplinească pentru a fi acreditat pe lângă o autoritate publică, nici nu au prezentat situația cuiva care putea să-i ajute, preferând să publice pe pagina de Facebook a Asociației T9 texte prin care să dea vina exclusiv pe administrația locală și pe primarul Cristian Matei, de parcă pe primarul turdean l-ar fi deranjat să aibă ca oaspete de Zilele Turzii vreun ziarist străin. Asta nu înseamnă că responsabilii din Primăria Turda nu au greșit refuzând să găsească o soluție pentru ca ziarista franceză să fie prezentă în sală, ba chiar să-i asigure un translator de limbă franceză.
Însă cei de la T9 nu au fost bine intenționați în demersul lor, nici măcar echidistanți, dacă tot au avut parteneri ziariști cu mai multă (Horea Hudrea) sau mai puțină (cei de la Cotidian de Turda) experiență. Chiar Asociația T9 se dă de gol, prin afirmațiile făcute în scris într-un document trimis inclusiv redacției noastre, intitulat „Anunț de finalizare proiect „TURDA - Promovată de jurnaliștii din orașele înfrățite, în Anul Centenar“, document pe care, la finalul acestor rânduri, îl vom publica, în întregime, pentru a da posibilitatea cititorilor să ne dea, sau nu, dreptate.
Ei bine, din cele spuse de T9, vedem clar că ei nu au avut nicio secundă intenția de a facilita o întâlnire a jurnalistei franceze cu primarul Cristian Matei sau Consiliul local Turda, ci au vrut să aibă controlul asupra oamenilor și locurilor pe care Anne Kerjean i-ar întâlni ori vizita. Au scăpat „porumbelul” când au afirmat că „Am realizat exact aceleași activități pe care le-am fi organizat cu efectivul complet de jurnaliști”, adică nici dacă veneau 8 jurnaliști, tot nu aveau de ce să-l întâlnească pe primarul municipiului Turda. De ce să îl cunoască pe primarul ales al municipiului Turda când ar putea, mai bine să îl cunoască pe Emil Turdean, președintele USR și unul dintre oamenii cu bani din spatele Asociației T9? De ce să scrie jurnalista franceză de proiectele europene și finanțările pe care le-a obținut, care i-ar fi fost prezentate de primarul turdean, când, par a fi decis cei de la T9, ar putea relata despre ferma Agroturdean? Ba mai mult, de ce să fie informată de edilul șef turdean (rivalul politic al președintelui Asociației T9, Andrei Suciu) când ar putea fi prezentată primarului liberal de la Câmpia Turzii?
Ce vrem să spunem este că, într-un proiect pe bani publici, Asociația T9 a încercat și, probabil, a reușit să manipuleze un jurnalist străin, inducându-i acestuia o impresie subiectivă, evident negativă, vizavi de administrația turdeană, de primarul Cristian Matei, și a făcut imagine pozitivă unor cu totul alte persoane și entități decât susținuse prin proiectul aprobat pentru finanțare de Consiliul Județean Cluj. Dovadă că T9 nu ar fi avut de gând să mijlocească o întâlnire cu primarul orașului căruia vroiau să facă imagine pozitivă stă chiar afirmația lor: „Am realizat exact aceleași activități pe care le-am fi organizat cu efectivul complet de jurnaliști:
- Vizită la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda (SCDA) și întâlnire oficială cu d-na dr. Felicia Mureșanu, director științific;
- Vizită la Catedrala Ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Turda și întâlnire cu preotul paroh Grigore Marchiş;
- Vizită la Muzeul de Istorie Turda și întâlnire cu d-na director dr. Mariana Andone-Rotaru;
- Întâlnire oficială cu dl. Dorin Lojigan, primarul municipiului Câmpia Turzii. Participare la spectacolele folclorice și la activitățile ocazionate de desfășurarea Zilelor Municipiului Câmpia-Turzii;
- Întâlnire și schimb de bune practici cu dl. Remus Florescu, președintele Asociației Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC) – Cluj-Napoca;
- Vizită la Muzeul Etnografic Cluj-Napoca;
- Participare la spectacole folclorice, târg de produse tradiționale, concerte precum și la alte activități ocazionate de desfășurarea Zilelor Municipiului Turda;
- Vizită la Salina Turda;
- Vizită la Mănăstirea Mihai Vodă Turda;
- Vizită la Rezervația Naturală Cheile Turzii;
- Vizită la Rimetea – s-a subliniat multiculturalitatea zonei
- Vizită la ferma Agroturdean din Bădeni și întâlnire cu managerul fermei, antreprenorul Emil Turdean;
- Întâlnire cu dl. Ioan Mărginean, primarul comunei Moldovenești;
- Tururi ghidate în localitățile Turda, Cluj-Napoca, Câmpia Turzii, Bădeni;
- Degustare de bucate tradiționale”, arată Asociația T9 în comunicatul remis redacției noastre.
Cu alte cuvinte, prin proiectul care „a avut ca scop promovarea unei imagini pozitive a municipiului Turda pe plan internațional, prin aportul jurnaliștilor din orașele înfrățite cu municipiul Turda”, cei de la T9 au mijlocit întâlniri cu primarul din Câmpia Turzii, cu Emil Turdean (membru T9 și președinte USR Turda), cu primarul comunei Moldovenești, cu un ziarist din Cluj, etc. Te și umflă râsul când vezi așa manipulare cusută cu ață albă...
Bineînțeles că tenoiștii nu au uitat să îi prezinte ziaristei franceze Catedrala din Turda și Mânăstirea Mihai Vodă, obiectiv nou-nouț, împotriva finanțării căruia din bugetul local Turda au militat membrii asociației. Rezultatul, în loc de imagine pozitivă, aflăm dintr-un articol al însoțitorului ziaristei, Horea Hudrea, că ea ar fi ajuns, (ce să vezi!), exact la opinia membrilor asociației: „concluzionând că nu înțelege logica pentru care românii construiesc noi biserici atât de fastuoase dar au spitale atâta de vechi”.
De multă vreme nu am citit un raport atât de slab scris. Nu mă așteptam din partea celor de la T9, pe care îi cunosc și ale căror capacități intelectuale le apreciez și le respect. Dar dă prezinți ca reușite ale unui proiect pe bani publici peste 10 articole cu referire la proiect, având ca rezultat creșterea vizibilității municipiului Turda în spațiul online, este o abureală care nici nu merită calificată. Că ziarista franceză a vizitat nu știu câte obiective turistice, că și-a luat notițe și a realizat un număr impresionant (sic!) de fotografii... e ridicol. Dar reușita maximă, este tocmai eșecul proiectului. Pentru că, dacă domnii și doamnele de la T9 îmi spun că proiectul și-a atins ținta pentru că ziarista Anne Karjean, probabil bine intenționată și, cu siguranță, onestă în relația cu cei care au invitat-o, a publicat 29 de poze pe pagina sa de Facebook, din care abia cam jumătate din Turda, râsul mi se transformă în plâns. Dacă fostul lor coleg de partid, Păunel Tișe, le decontează celor de la T9 suma de 2400 de lei pentru aceasta, oare câți bani aș merita eu, care am publicat mii de poze, ca să nu pomenesc de restul aportului meu în slujba orașului pe care cu toții îl iubim atât.
„Anne Kerjean a publicat numeroase fotografii din Turda și împrejurimi pe contul personal de FB, promovând Turda. Asociația T9 și-a exprimat speranța ca ea să scrie și să publice în ziarul Charente Libre un articol despre Turda, contribuind astfel la creșterea numărului de turiști francezi care vor vizita municipiul Turda – dar aceasta rămâne la latitudinea ei”, arată 9 la obiectivele realizate din proiect! Dar maxima vine abia în finalul documentului citat: „În data de 20 august a.c. a fost publicat articolul „Jurnalist francez despre Turda: Nu înțeleg logica după care construiți biserici fastuoase dar aveți un spital vechi” în publicația online InfoArieș. Mai multe publicații au preluat și editat articolul, și au fost ample dezbateri în mediul online, pe forumurile naționaliste și/sau ortodoxe. În urma acestora, jurnalista franceză a primit amenințări de la diverse persoane/conturi de Facebook, acest fapt descurajând-o, poate, să scrie un articol”.
Pentru că, da, stimați cititori, ziarista franceză nu a publicat nici un articol în publicația unde lucrează!
Cum să nu hohotești de râs? Păi la câte amenințări, jigniri și injurii am primit eu, inclusiv din partea unor simpatizanți T9, mă și mir că mai public vreun articol! Darmite pentru că am fost exclus abuziv de pe grupul devenit platforma Asociației T9, USR și RO 100, mă refer la grupul de pe Facebook „I Love Turda”, ce ar fi trebuit să fac, să plec din oraș?
Eu am altă teorie referitoare la refuzul ziaristei franceze de a scrie un articol despre aventura sa la Turda: are suficientă experiență pentru a vedea că a fost folosită într-o dispută politică, într-un „război” care nu-i al ei, și nu s-a lăsat îmbrobodită.
Ca o concluzie, din păcate, mi se pare că la Turda, politicienii noi, atât de propovăduiți, de doriți și de căutați de T9 și USR nu diferă cu nimic de cei vechi. Folosesc manipularea la nivel profesionist, „învăluie ciocolata în staniol” și se comportă ca și cum „nici usturoi nu au mâncat, nici gura nu le miroase”.
-----------------------------------------------------
Și acum iată, așa cum am promis, textul integral trimis de Asociația T9:
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.