Dacă vrei să accesezi site-ul Direcției Naționale Anticorupție, te lovește în față un mesaj de care nu mai scapi. Chiar dacă închizi fereastra, ea se va deschide de fiecare dată când accesezi orice de pe pagina principală. Iar și iar, deși înțelesesem din prima. Știm că anchetatorii atât de controversați în aceste timpuri se află într-o perioadă de proteste. Dar, noi, ce vină avem? Că pe noi, cei care avem nevoie de ei, să intrăm poate a face o sesizare, ori pentru a face o solicitare, poate o plângere sau poate vrem doar să mai citim despre faptele de arme ale celor mai temuți oameni de către politicieni.
Am încercat și pe site-ul Parchetului General, condus de ardeleanul nostru Lazăr, Cristian sau Augustin, nu mai țin minte. Știu despre el doar că s-a luptat cu hoții comorilor dacice și asta l-a propulsat în funcția de procuror general. Sau faptul că l-a ajutat pe președintele Klaus Iohannis la faza cu casele? Nu mai țin minte exact. Dar site-ul Ministerului Public nu te sperie cu nimic, niciun mesaj, nici-o prevestire sau amenințare. Bine, îți stă puțin inima-n loc când apare poza cu super-procurorul semnând ceva. E de rău când procurorul are pixul în mână, nu? Mai ales cei cu puteri de judecător, cum ar fi cei de la Anticorupție, care îți pot schimba viața dintr-o trăsătură de pix.
Păcat că nu s-a întâmplat și la Turda, păcat că aici orice plângere la adresa celor aflați în vârful piramidei politice locale a fost tergiversat până fapta s-a prescris. Păcat că DNA și alte instituții ale statului nu a stabilit nici în ziua de azi cine ne-a furat nu doar grădina zoologică, ci și vreo 20 de miliarde de lei vechi, bani alocați de guvern pentru a ne face un parc zoo modern, prietenos cu animalele. Păcat că toți acești pricepuți anchetatori nu au stabilit prejudiciul creat, nu știm de cine, prin nefuncționarea Grădinii Zoologice de prin 2008 până azi. Sunt, totuși, vreo zece ani. Și nu exista nicio Ordonanță 7, 13, sau mai știu eu cât. Nimic nu i-a împiedicat să ne spună în ce condiții s-a acordat Școala Gimnazială nr. 3 Potaissa, gratis, Ministerului Justiției și dacă acest lucru a avut legătură cu o anumită clemență pentru cel care se afla în spatele tranzacției. Puteau sa afle cine și cum au pus mâna pe Salina Turda, în mod clar, ilegal, în toamna lui 2014, sau să ne explice de ce am plătit miliarde către CNAIR sau către STP și s-ar putea să mai plătim în continuare, ca și cum Turda ar sta pe un butoi cu bani. Ori ar fi putut să ne spună despre matrapazlâcurile cu acțiunile societății Salina Turda, răscumpărate de Municipiul Turda de la anumiți acționari cu sume consistente alocate de la bugetul local, ori ne-ar fi putut lămuri de unde au venit sumele cu care s-a realizat modernizarea Salinei Turda, că nu mai dă nimeni de urma banilor, sau dacă au fost folosiți așa cum trebuie, sau parte din ei au zburat în altă parte. Nu mai știm dacă ancheta celor de la poliție s-a finalizat, după sesizarea făcută de Curtea de Conturi, și dacă cineva a fost găsit vinovat.
Ne-ar fi interesat să aflăm cum a fost posibil ca zeci de hectare de teren din Turda și apropiere să fie săpate până la pânza freatică de societăți care nu dau socoteală nimănui, fără aprobare de la Mediu sau Primăria Turda. Au promis, apoi, că vor umple gropile cu pământ, dar nu au făcut-o, au aruncat acolo deșeuri de construcții industriale de la fosta Silica, ce probabil, afectează calitatea apei apa din pânza freatică, efecte ce le vom afla mai târziu. Întotdeauna prea târziu.
Dar ei au dovedit că se poate, dacă se vrea. L-au săltat pe liberalul Virgil Pop când era pe val, din punct de vedere politic. La puțină vreme după ce, personal, am asistat la o înfruntare a acestuia cu primarul de atunci, Tudor Ștefănie, în Consiliul local Turda. Privirile „ucigătoare” ale celui care 12 ani a condus Turda și avea legături politice directe cu Tișe-Boc-Băsescu, până la vârf, pe vremea când Partidul Democrat făcea legea în această țărișoară, prevesteau ce avea să se întâmple.
Ne-ar mai fi interesat să aflăm despre concesionările din zona Băi Sărate, despre care unii spun că au fost făcute pentru o perioadă de 99 de ani! Sau, punctual, despre cea de la Ștrandul Băi Sărate (Lacul Roman), dat pe nimica unui om de afaceri clujean care are o anumită reputație și care nu a făcut nimic din ce era obligat să facă acolo. Investiții infime, praf în ochii lumii, în timp ce a făcut bani grei pe un bun natural al Municipiului Turda.
Ne-ar fi plăcut să aflăm de la anchetatori de ce societatea comercială care construia Grădina Zoologică a dat faliment imediat ce i-a fost virată în conturi o sumă importantă. De ce s-a întâmplat același lucru cu societatea comercială care a renovat Hotelul Potaissa Turda pentru o sumă mai mare decât ar fi costat un hotel de mai multe stele decât cel de la Turda, dar construit la Mamaia, în paradisul turistic românesc, așa cum noi am arătat, la timp, prin anchetele noastre?
Cum a fost posibil ca, în urma unui proiect cu bani europeni, peste 50 de milioane de euro, tot centrul municipiului Turda și nu numai, să miroasă ca o hazna, de ți se întorc mațele pe dos, mai ales vara? Cum a fost posibil ca stații de pompare care au costat foarte mulți euro să nu funcționeze? De ce după săpăturile unor firme care au lucrat românește, orașul a rămas ca după bombardament? Unii au obținut contracte și apoi și-au construit hotel. Alții, au construit în toată țara patinoare pe care cresc buruieni și terenuri de fotbal în pantă, iar acum după ce și-au salvat banii puși garanție pentru modernizarea rutei spre Ic Ponor, finalizat de Consiliul Județean tot cu bani publici, au achiziționat întreg terenul de la fosta Uzină 9 mai.
Mai întreb doar de nenumăratele plângeri legate de terenurile agricole din zona Stațiunii de Cercetări Agricole, cum s-au putut achiziționa terenurile acelea, dacă erau solicitate spre retrocedare de cei în drept? Și întrebările ar putea continua.
Băieții deștepți sunt în libertate, pentru că de aceea sunt „băieți deștepți”.
De aceea unii dintre turdeni nu sunt de partea Laurei Codruța Koveși, deși apreciem, desigur, o parte din munca ei. Poate dacă ar fi fost lăsată de sistemul românesc care a dezvoltat un sistem de autoapărare demn de Venezuela, ar fi făcut mai multe. Însă, având în vedere toate cele de mai sus, și multe altele rămase cum am stabilit, măcar vrem ca atunci când intrăm pe site-ul DNA, să nu fim întâmpinați de mesaje apocaliptice vizavi de justiție, că și-așa ne stă inima-n loc când auzim de DNA, vinovați sau nevinovați, cum deja s-a dovedit.
Oare chiar nu poate fi trimis procurorul acela francez, sau chiar și neamțul, să facă ordine în România? Hai să facem trocul, o dăm pe LCK, să facă ordine în Europa și îl primim pe unul dintre ei ori, mai bine, pe amândoi...
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.