28
Ma, Ian
1 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Poate titlul v-a păcălit, dar nu, nu o să vă spun sau sugerez cu cine să votați. Votul este un drept, aș putea spune, chiar sacru. Așa că trebuie să faceți totul singuri.opinie alegeri locale

Se mai termină o campanie electorală. Nu contează cum a fost ea pentru politicieni, ei au ales să intre în politică. Contează cu ce am rămas în urma ei. Adică nemuritoarea replică a Cetățeanului Turmentat: "Dar eu cu cine votez?

Ei bine, lucrurile sunt simple pentru cei care s-au înregimentat politic și apropiații lor. Aceștia știu exact cu cine să voteze. Cei care au de apărat un loc de muncă, o funcție ori poziție câștigată în urma unei victorii politice știu și ei cu cine să voteze. Cei care își doresc obținerea unui loc de muncă, a unei funcții ori poziții prin politică, știu cu cine să voteze. Cei care au de plătit o poliță cuiva, la fel, știu cu cine să voteze. Cei care au o simpatie puternică pentru un candidat sau un partid, sau au votat cu consecvență anumite culori, știu cu cine să voteze.

Însă o marjă mare a cetățenilor cu drept de vot sunt nehotărâți, indeciși cui să dea votul. Ei sunt mulți, oameni care își văd de munca lor de zi cu zi, nu îi interesează politica, unii nici nu vor să meargă la vot, alții ar merge dacă le dai un motiv bun. Unii sunt scârbiți de tot ceea ce văd în politică, alții sunt doar nepăsători, în timp ce o a treia categorie consideră că lumea asta merge înainte și fără votul lor. Iar atragerea acestora a fost marea miză a campaniei electorale. Problema are două componente: să îi convingi pe oameni să meargă la vot (asta au transmis, în ultimă instanță, toți politicienii pe parcursul campaniei electorale) și să îi faci să te voteze pe tine sau partidul tău.

Acestor oameni, care nu știu cui să își dea votul, mă adresez eu.

Dacă privim înapoi, în urmă cu patru ani, în Consiliul local Turda s-a produs o anomalie: Partidul Mișcarea Populară, de dreapta și, în mod natural, apropiat al Partidului Național Liberal, s-a aliat cu PSD-ul condus de primarul câștigător, Cristian Matei. Asta după ce trei consilieri PMP, candidatul actual de primar, Emil Moldovan, președintele PMP, Adrian Nap, și Cosmin Radu Zoltan (care s-a fotografiat cu drapelul separatiștilor maghiari în spate), au mușcat din „mărul otrăvit” oferit de precedentul primar Tudor Ștefănie, și au votat pentru înscăunarea ca viceprimar a lui Lucian Nemeș, contra voinței primarului Matei. Însă după ce le-a fost clar că Matei a format o majoritate cu ALDE-UDMR-PRM, s-au lipit și ei de-a stânga eșicherului politic, trădând votul dat de turdenii care îi doreau aliați cu PNL, nu cu PSD. Însă câștigurile imediate pentru camarila politică a PMP erau mai atractive decât oprobiul propriilor votanți. Cei care i-au votat atunci ar face bine să își amintească trădarea conducerii PMP Turda.

Tot din urmă cu patru ani, ne aducem aminte că Matei a început să lucreze la proiecte cu finanțare europeană și să obțină finanțări de la guvern, un guvern PSD care aprecia mult munca primarului  turdean și care i-a acceptat orice cerere de finanțare a făcut acesta pentru orașul său. Totul bine și frumos, până când Dăncilă face greșeala de a asculta „sâsâitul” lui Liviu Alexa, pe care îl numește șeful PSD Cluj. „Șarpele” a început imediat un atac concertat asupra singurului om care îl putea combate, singurul care ar fi putut ocupa funcția de președinte a PSD Cluj și care, de fapt, în mod firesc ar fi trebuit să fie ales în acea funcție. Atacuri la persoană, la familia primarului Matei, mizerii care ar deranja pe oricine, dacă i s-ar întâmpla. Toamna anului trecut, 2019, este momentul când Cristian Matei, scârbit de ce i s-a întâmplat, dar speculând magistral momentul în care guvernul Dăncilă a fost dat jos de la conducerea țării, acceptând mai vechea ofertă a liberalilor de a li se alătura. Astfel a reușit  să asigure o continuitate a fondurilor de la guvernul României pentru proiectele sale care, altfel, ar fi fost tăiate într-o secundă de Orban și ai săi.

Ei bine, de la începutul mandatului și până la momentul trecerii lui Matei la liberali, consilierii PNL aleși la scrutinul din 2016 au votat împotriva proiectelor lui Matei de aproape fiecare dată, ba chiar, nu o dată au refuzat să participe la ședințele Consiliului local ori au părăsit ședința în semn de protest pentru te miri ce chestii politice. Acei liberali sunt acum în Partidul Oamenilor Liberi, dar nu-l mai au în frunte pe avocatul Nicolaie Giurgiu, care a făcut un pas în spate, ci pe Marius Riter, actualul candidat de primar al P.O.L.

Acum întrebarea care trebuie pusă de către alegători este: ce vreau eu de la viitorul Consiliu local?

Dacă vreau ca proiectele începute la Turda să continue, îl votez pe Cristian Matei, pe care toate sondajele îl dau drept câștigător al unui al doilea mandat, dar ar trebui să îl ajut și să aibă o majoritate în Consiliul local, care să îl sprijine și să îi permită adoptarea proiectelor de hotărâre necesare dezvoltării planificate de el în Turda. Iar atunci ar trebui să votez lista PNL cu candidați pentru Consiliul județean Cluj și pe Alin Păunel Tișe ca președinte al acestuia. Asta pentru că vreau ca Turda să primească de la județ cât mai mulți bani și cât mai mult sprijin, nu ca până acum. Astfel ajut la crearea unei legături instituționale pe filiera PNL, de jos până la vârful național, pe axa Matei-Tișe-Orban-Iohannis. Ceea ce este, să recunoaștem, o oportunitate unică pentru Turda.

Dacă vreau, însă, să fie o opoziție puternică, una care să îi blocheze lui Matei orice inițiativă, ar trebui să aleg dintre candidații și partidele care s-au situat în campania electorală împotriva sa: USR-Plus, PMP, POL ori vreunul dintre independenții care l-au atacat pe actualul primar. Iar aceștia se vor comporta cum au făcut-o mandatul trecut consilierii PNL. Îl vor bloca pe Matei așa cum a fost blocat Ștefănie în ultimul său mandat, 2012-2016, un mandat caracterizat de lupte grele pentru posturile călduțe și bine plătite din Consiliile de Administrație ale Salina Turda, Compania de Apă, Domeniul Public Turda sau din Adunarea Generală a Acționarilor de la aceste societăți cu capital de la bugetul local, cărora li s-a adăugat între timp Societatea Administrarea Patrimoniului Imobiliar, care gestionează parcările din oraș și alte obiective de pe domeniul public al Municipiului Turda.

Dacă USR propune oameni noi în politică – noi în sensul că nu au mai fost aleși în funcții de demnitate publică prin votul electoratului, pentru că, altfel, Andrei Suciu, propunerea lor de primar, nu este deloc nou în politică, având în spate câteva candidaturi și câteva campanii de alegeri, pierzându-le pe toate, fie că a cerut turdenilor un vot  pentru a fi primar ori parlamentar – ei se vor situa, clar, așa cum reiese din poziționările lor în campania electorală și, de fapt în toată perioada de la înființarea USR Turda până azi, împotriva primarului Matei. Ei s-au declarat în repetate rânduri împotriva alocării de sume importante sportului de performanță turdean sau cultelor religioase.

Dar oameni noi în politică mai propune și PNȚCD, care a avut modestia și realismul de a nu se mai alinia și la startul competiției pentru Primăria Turda, ci doar pentru Consiliul local, astfel că ei ar putea fi o bună variantă pentru cei care vor oameni noi în politică dar vor și continuarea proiectelor de dezvoltare și transformare a Turzii. În plus ei sunt creștini declarați, iar morala pentru ei este literă de lege.

S-a mai terminat o campanie electorală, una negativă, cu acuze și atacuri la adresa primarului Matei, din partea PMP și USR, a unor independenți chiar, un pozitivă, constructivă dusă de PNL și primarul în exercițiu, de Pro România și P.N.Ț.C.D., toți în limita decenței și eleganței. PSD și PMP au dus o campanie demagogică, bazată pe promisiuni ieftine cu care PSD a amăgit oamenii nu o dată. PSD a ajuns la cea mai mică cotă de simpatie din ultimii ani, astfel că se așteaptă un rezultat electoral mai slab ca niciodată la Turda. PMP a folosit toate tehnicile prin care să îi facă pe alegători să creadă că sunt „pe val”, cu număr de like-uri pe Facebook, acelea putând veni de la oameni de pe întreg mapamondul, prin campanii sponsorizate, au postat frecvent poze cu oameni care, chipurile, ar fi simpatizanți ai formațiunii, unor stâlcindu-le numele, au organizat baluri la care au invitat toate filialele din zonă, pentru a crea impresia că sunt mulți. Adevărul se va vedea de luni încolo.

În final, țin să îi invit pe cititorii noștri turdeni să meargă la vot, pentru ca primarul și consilierii locali aleși să fie cât mai reprezentativi. Îi invit, totodată, să cântărească bine opțiunile și să aleagă pozitiv, să aleagă omul, oamenii pe care îi consideră cei mai reprezentativi pentru el și mai capabili să lupte pentru aceleași deziderate ca ei. Nu vă uitați măștile și fiți răbdători dacă ajungeți la secțiile de votare într-un moment de aglomerare.

Alegerile locale se duc, urmează cele parlamentare.

Viața merge înainte!

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh