20
Sam, Apr
19 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Nou atac penibil, după părerea mea, la adresa primarului turdean Cristian Matei, venit din partea unor politicieni frustrați de neputința lor de a-și impune convingerile și voința politică, la un nivel oricât de mic, în Turda.

Sunt unii consilieri locali turdeni prea nepricepuți la politică dar mai ales la administrație publică. Uneori am mai și scris, deși de alte dăți am preferat să zâmbesc în barbă și poate că rău am făcut. Pentru că văd acum, la peste un an de când fac parte din Consiliu local, că unii aleși pe listele partidului lor nu doar că sunt nepricepuți, dar nu fac altceva decât să caute să provoace o reacție din partea primarului Cristian Matei sau a cuiva din executiv, de preferință cât mai negativă, pentru a „fugi” cu ea pe Facebook, unde e liber la caterincă, la mișto, la necivilizație, la lipsă de respect, la manipulare și la minciună. Păi altfel cum, veți zice, să se măsoare cu cel pe care l-ar dori plecat din primărie? Primarul a adus sute de milioane de euro din bani europeni sau guvernamentali, ei s-au jucat de-a procurorii, punând întrebări în consiliul local de parcă ar fi de la miliție. Primarul asfaltează zeci de străzi,  ei strigă că sunt noroaie, gropi, țevi sparte, disconfort. Cu toții vedem aceste lucruri, cu toții le trăim, am vrea și noi ca lucrările să fie rapide, perfecte, eficiente și fără disconfort. Dar nu se poate. Am vrea să fie ca afară, dar noi nu suntem în Spațiul Schengen măcar... Suntem la granița cu Ucraina, încercând să scăpăm de zona balcanică și să fugim de Bosfor, cu mulți filoruși agățați de picioarele fragilei democrații românești.

 

Manipulări și minciuni, marca T9

 

Ultimul atac aiurea, cu o intervenție a primarului turdean în ședința Consiliului local a fost din nou denaturată și prezentată susținătorilor micuțelor partide de opoziție de la Turda ca o mare gafă a primarului, un afront la adresa lui cutare și cutare, dovada că este dictator. Nimic mai fals.

„Oare de ce se enervează Cristi de fiecare dată când e întrebat cum sunt cheltuiți banii orașului?”, postează T9 și are, ca de obicei vreo zece reacții și 3-4 comentarii. Lipsa de respect, lipsa unor necesari ani de-acasă, se vede prin apelativul Cristi. Desigur că nu putem arăta cu degetul pe cel care a scris textele pe pagina grupului de 4-5 persoane care se intitulează Turda Nouă de prin 2015. S-a învechit între timp. Apoi vine și minciuna pe cere și-o dovedesc chiar ei, prin video-ul postat. Acolo se vede clar cum Andrei Suciu, consilier local USR Plus și probabil unul dintre puținii care se mai ascund în T9, întreabă „Aș vrea să știu cine a luat hotărârea că se acorde această sumă de 100 de mii de lei pe lună?” Deci nu e întrebat nimeni „cum sunt cheltuiți banii orașului?”. O primă minciună în postarea tenoistă. Și cum poți tu, ca membru în consiliul local de peste un an să întrebi „cine a hotărât?” pe inițiatorul uni PROIECT de HOTĂRÂRE, care urmează să fie aprobat sau nu de Consiliul local? Asta e îmbrobodire a neștiutorilor care vă cântă în strună și care vă cred toate bârfele și brașoavele pe care le înșirați despre adversarii voștri politici.

La așa întrebare, nu e de mirare că primarul este exasperat, simte că își pierde timpul în discuții care sunt menite doar să creeze orice moment în care să se vadă unii consilieri că fac și ei ceva.

„Îi crește tensiunea, ridică vocea și răspunde "dar de ce vreți să știți?" sună următoarea minciună a celor din T9, care ne-au obișnuit cu abureli ieftine, pentru fraieri ușor de dus de nas. Sunt obișnuiți să fie crezuți pe cuvânt, când chiar foști colegi de-ai lor au prezentat adesea reaua lor credință Vezi cazul Daniel Doboș, Alin Cojocnean și alții... Urmăriți video-ul postat de T9 și vedeți că primarul nu ridică vocea, cel care ridică tonul declamând ca la '48 este chiar tenoistul Andrei Suciu.

Iar primarul îi răspunde „Bineînțeles că inițiatorul a hotărât!”, logic, întrucât inițiatorul proiectului de hotărâre era chiar primarul (la fel ca în alte 99 % din proiectele de hotărâre pentru votarea cărora consilierii sunt plătiți), evident că el a avansat respectiva sumă, solicitând consilierilor locali să o aprobe sau nu.

Apoi urmează o altă tiradă a neputinței pe care nu o mai redăm, pentru că din nou este mincinoasă, primarul răspunzând clar întrebării lui Suciu. O situație care ne duce cu gândul la  fabula „Șoarecele și elefantul”, lui La Fontaine, deși nimeni nu i-a arătat useristului... „pisica”.

 

PMP Turda continuă campania de denigrare

 

Ținuți departe de posturile cheie de la Turda și confruntându-se cu mulți migranți din filiala arieșană a partidului atașat de opinia publică de  Băsescu, organizația condusă de Adrian Nap și socrul său, Emil Moldovan, duce o campanie constantă de atacuri la adresa primarului. Nu au învățat nimic din înfrângerea suferită la alegerile din 2020, când turdenii i-au aruncat de la putere prin votul dat masiv, celui pe care îl denigrau constant: fostul și actualul primar, Cristian Matei, care probabil le apare până și în coșmarurile nocturne. Campania de denigrare este una concertată, PMP Turda nescăpând această ocazie, la rândul său, să-și manipuleze urmăritorii paginii oficiale și nu numai: „Primarul Matei Cristian s-a dat de gol! El decide tot în Turda! Consilierii PNL-UDMR sunt doar macaralele lui!”, susține Partidul Mișcarea Populară Turda pe pagina sa oficială de Facebook, jignindu-și colegii din Consiliul local și făcându-l pe omul de rând să își mărească, o dată în plus, scârba față de politicienii care se războiesc între ei când poporul are alte probleme.

Și vine și minciuna PMP Turda, un partid ale cărui manipulări și minciuni, devenite un modus vivendi le-am demascat de foarte multe ori: „”Eu am hotărât!”, a spus primarul Matei Cristian la ședința Consiliului Local Turda de azi. Primarul Matei Cristian a recunoscut că el ia hotărâri, nu Consiliul Local, controlat de majoritatea PNL-UDMR, care sunt macaralele prin care își impune hotărârile. Discuția era despre cine a hotărât să se aloce 100.000 de lei către echipa de fotbal”, susțin oamenii lui Băse, de la Turda. Bineînțeles că ei omit să spună că primarul vorbea despre PROIECTUL DE HOTĂRÂRE, al cărui inițiator era, proiect votat la finalul discuțiilor pe acel subiect, de consilierii locali, actul transformându-se astfel, conform legii, în HOTĂRÂRE A CONSILIULUI LOCAL.

 

USR PLUS, cu gândul la 2024

 

 

„Primarul Matei și-a dat arama pe față: consideră Turda propria lui moșie!”, sare ca ars și USR PLUS Turda, care a jignit-o, de această dată, pe președinta ședinței, consilierul local Ioana Orbean, apoi pe consilierii PNL și UDMR, pe prima luând-o la mișto, în stilul filialei turdene plină de transfugi de la PNL (recte USR PLUS) și catalogând-o drept timorată, iar pe ultimii numindu-i simple anexe care au ca unică sarcină ridicare mâinii la vot. Nu au uitat-o nici pe viceprimarul Daniela Pârlea, întrebând „știe cineva cine este viceprimarul Turzii și ce mai face?!”. Ei bine, toate aceste păreri ale celor din USR PLUS vin probabil, în cunoștință de cauză, poate așa se procedează la ei în partid și, foarte probabil, poate așa ar face ei dacă ar fi în locul colegelor lor liberale pe care le-au persiflat. Este binecunoscut stilul partidului condus de Ciprian Rigman. Cel puțin în acte... Același care în comentariile pe rețelele de socializare o numește pe deputatul Cristina Burciu... „decorativa”, ceea ce are un iz infect de misoginism. Cei mai simpatici erau atunci când îi luau la „mișto” pe actualii colegi de opoziție, pemepiștii turdeni, care mandatul trecut erau „la putere”, alături de cel pe care acum îl atacă. Dar atunci și useriștii erau peneliști, iar unul dintre ei e acum... pemepist. Cine să-i mai înțeleagă?

Măcar pe pagina USR Plus Turda primarul nu mai e „Cristi” – denotând o mai bună creștere a celor ce postează aici, față de cei care sunt gestionarii paginii aripii lor T9-iste – după cum se încheie tirada din postare: „Nu, domnule primar Matei, Turda nu este moșia dumneavoastră și nu trebuie să vă tolereze toate obrăzniciile megalomanice! Și 2024 nu este departe”, conchid useriștii pomenind momentul de spaimă care, cel mai probabil, îi așteaptă la viitoarele alegeri locale, după un mandat în care nu au făcut mai nimic pentru cei care i-au votat, încasându-și însă, lună de lună, indemnizațiile de consilieri locali pe care mulți turdeni consideră că nu le merită.

 

PSD TURDA?

Doar PSD Turda, aflat încă în opoziție, nu a folosit momentul pentru a-și mai face puțină imagine electorală pe spatele fostului său președinte. Semn că ori trece alături de PNL-UDMR, în Consiliul local Turda, ori cineva de mai sus le-a cerut să aibă o altă conduită decât ceilalți colegi din opoziție.

Adevărul gol-goluț

 

Adevărul, însă, este următorul:

 

Primarul Cristian Matei, după ce a hotărât timp de patru ani încotro merge administrația locală din Turda și dezvoltarea orașului, a fost reales primar, prin votul majorității, „zdrobindu-și” la vot democratic contracandidații Andrei Suciu (USR PLUS) și Emil Moldovan (PMP).

Când urma constituirea noului Consiliu local, PSD, PMP și USR PLUS doreau o asociere prin care să formeze o majoritate la Turda. Dacă cei doi consilieri  UDMR ar fi acceptat alianța cu cei 9 ai celor trei formațiuni, primarul Cristian Matei nu ar mai fi putut face nimic pentru turdenii care l-au ales. Opinăm asta după modul de comportare al politicienilor rămași în opoziție după formarea majorității de PNL-UDMR la Turda, distructiv față de inițiativele primarului turdean, cel mai frecvent „împotrivă”.

Având însă asigurată majoritatea simplă, primarul Cristian Matei chiar are la îndemână toate pârghiile legale și democratice de decizie în majoritatea chestiunilor care țin de administrația locală, el limitând posibilitățile consilierilor din opoziție, al căror voturi pot influența doar un număr mic de hotărâri al Consiliului local Turda, și anume pe acelea care necesită 2/3 din totalul voturilor.

Cât despre faptul că toți consilierii care se declară, adesea, nemulțumiți de lipsa unor informații din partea executivului, vina le poate fi imputată, cel mai adesea. Ei au pârghii oficiale superioare omului de rând, au posibilitatea informării direct de la executivul local, înaintea ședințelor de Consiliu local. Un exemplu de consilier care obișnuia să facă acest lucru este fostul ales local, Doru Anca, sau mai departe în istorie, Aurel Matei și Ilie Zaiu, și mulți alții.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh