20
Sam, Iul
3 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

De 1 Mai am fost la Arieșeni. Merg pe Valea Arieșului de oricâte ori am ocazia. Cred că pot afirma că știu cam toate locurile din această zonă. Le recomand tuturor cititorilor să viziteze nu numai Arieșeni ci și peșterile Scărișoara și Poarta lui Ionele, Fagul Împăratului, de la Baia de Arieș, Huda Lui Papară unde este o pensiune cu tot ce vrei dar și o minunată mănăstire, Lupșa, și ea cu o mănăstire veche de peste 5 secole ori Poșaga, o oază pentru creștinii ortodocși. Eu mi-am răcorit puțin creierii înaintea stresului la care, involuntar, suntem supuși și noi, ziariștii, de fiecare dată când se desfășoară o campanie electorală. Pentru că miza oricărei campanii electorale este foarte mare. Este vorba nu numai de putere și influență ci și de imense sume de bani și alte beneficii materiale.Thumbnail image

Nici un partid politic, încă de la instituirea lui ca grup de interese, nu urmărește altceva decât preluarea puterii care aduce după sine posturi bine plătite pentru membrii și simpatizanții săi, colaborări cu scopul de a prospera aceiași membri, toate la umbra unor promisiuni că vom face și vom drege pentru cetățeanul de rând. Acestea fiind clarificate, să discutăm puțin despre candidații de primari de la Turda, acum când încă nu am intrat în campania electorală ca să nu fim acuzați de partizanat politic pentru unul sau altul dintre candidați. De aceea, o să caut ca, de această dată doar, să nu văd decât calitățile celor angrenați în această cursă. Defectele și faptele lor negative vă vor fi expuse literalmente pe toate gardurile, în timpul campaniei electorale care stă să înceapă și care va fi pe cât de mizerabilă pe cât sunt adversarii celui pe care o să-l împroaște cu noroi. Să țineți minte acest adevăr și să nu vă lăsați păcăliți. În campania electorală puteți fi manipulați și mințiți, dar realitatea, ceea ce văd sau au văzut ochii dumneavoastră rămâne singurul adevăr. Timp de o lună de zile veți fi împroșcați cu minciuni, dezinformări, șocați cu mizerii care nu ar trebui să existe la un popor civilizat. Dar noi încă nu suntem un astfel de popor.

Să-l luăm pe primul care și-a anunțat intenția de a candida. Dorel Corpodean, de la Partidul Conservator, cel care pe vremuri era unul dintre cei mai apropiați prieteni cu actualul primar Tudor Ștefănie. Lucrurile nu mai stau demult așa, cei doi certându-se de la fotbal, astfel că s-a ajuns la momentul în care cei doi să se confrunte și pe eșicherul politic. Un bun manager, Corpodean a dovedit că știe politica afacerilor. A știut mereu să se descurce în acest domeniu și este un bun lider, chiar dacă uneori cam drastic. Are o echipă bună, de oameni muncitori care îl vor ajuta mult în campanie, deși nu pornește cu prima șansă. Fac o paranteză spunând că, la ultima conferință de presă a lui Corpodean, acesta se plângea, considerând-o o șicană politică, faptul că Primăria Turda l-a somat să plătească o datorie mai veche, de vreo douăzeci de milioane de lei vechi, dacă nu mă înșel, pentru chiria și impozitele aferente fostului sediu al Partidului Conservator Turda. Corpodean spune că nu i se pare normal să o plătească el. Ce-i drept, sumele datorate vin din vremea când fostul primar Virgil Blasiu era șeful PC Turda sau Dănuț Zăhan. Dar, pe cinstite, sediul era al PC Turda, deci această formațiune trebuie să achite datoria, nu?

Nici Cristian Matei nu pornește cu prima șansă. El se află într-o postură care nu-i prea place: aceea de om aflat în față, în lumina reflectoarelor pe post de port-stindard, adică taman în locul celui asupra căruia, pe un câmp de luptă, se bat gloanțele. Pe Matei îl prinde mai bine poziția de lider din umbră, cel care este creierul unei operațiuni, cel care face și desface, fiind un bun coordonator. A dovedit că este un excepțional om de afaceri, fără prea multe scrupule în acest domeniu, dar acum are și suficientă experiență politică și destule conexiuni înspre centrul partidului din care face parte. S-a trezit candidat în ultimul moment, deși nu și-a dorit asta. Afirm acest lucru chiar dacă mulți dintre cei care nu îl cunosc cred că a pus la cale debarcarea fostului candidat Radu Stoica. Eu sunt convins că nu este adevărat. Alt atu al său este chiar organizația partidului pe care îl reprezintă, o echipă bine înfiptă la toate nivelurile sociale din Turda.

Tânărul Lucian Nemeș candidează pentru locul de primar din partea Partidului Poporului Dan Diaconescu. Un tânăr ambițios, tenace, dar încă nehârșit prin politică. Are însă un important sfătuitor în persoana tatălui său, fost primar, fost consilier local, actual director de bancă. Este totodată și șeful organizației județene a acestui partid, ceea ce ar putea să nu-i lase suficient timp pentru o campanie electorală laborioasă cum trebuie să aibă orice candidat care visează să-i ia locul lui Ștefănie. Are un ajutor și din partea fanilor OTV și ai lui Dan Diaconescu, ba poate beneficia și de credulitatea celor amăgiți cu un apartament sau mari sume de bani, pe care ar urma să le obțină  după câștigarea alegerilor de către PPDD.

Doru Anca, vajnicul peremist, eternul Gică-contra din Consiliul local Turda, nu mai are nevoie de nicio prezentare. Pe perioada ultimelor două mandate ale sale de consilier local a luat cuvântul la aproape fiecare proiect de hotărâre aflat în dezbatere. De multe ori a plictisit, uneori a jignit dar acesta este modul său de a-și face campanie electorală, patru ani de zile. Mai are puțini membri de partid și și mai puțini simpatizanți după ce Ioan Găină, Stelian Mărginean, Gligor Bojan și alți foști colegi au părăsit echipa sa. Se bazează pe aceiași români hotărâți, neclintiți sprijinitori ai lui Vadim Tudor și Gheorghe Funar, deși la Turda, Doru Anca a pierdut bătălia cu etnicii maghiari, inamicii doctrinari ai partidului său. Am spus că nu încep cu defecte etc., de aceea mă opresc aici în ceea ce-l privește pe Doru Anca.
Ovidiu Jean Oprea este ultimul care și-a anunțat candidatura. Fost consilier local PD-L, a trecut la UNPR unde candidează și pentru un loc de consilier local. Este un apropiat al primarului Ștefănie și, de ce nu, o bună opțiune pentru o funcție ca cea de viceprimar, în anumite condiții apărute după votul din 10 iunie.

Despre Tudor Ștefănie, cu altă ocazie, ajunge să spun aici că a reușit să-și îndeplinească toate promisiunile făcute în 2008.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh