Anul care a trecut a mai trasat câteva linii în graficul care reprezintă starea mentală, cognitivă dar și modul de viață al românilor care trăiesc în Turda, Câmpia Turzii și restul localităților din arealul nostru. Politica a fost domeniul care a marcat cel mai mult viața noastră anul trecut, fiind vorba despre o suită de decizii mai bune sau mai rele luate de noi toți și transpuse în faptă de cei care au rezultat în funcții de conducere pe plan local și nu numai în urma votului dat de noi.
Am avut dreptate sau ne-am înșelat?
Doar timpul ne va putea răspunde.
Deocamdată, actualul guvern se teme să ia orice decizie care ar atinge pecuniar poporul. Chiar dacă deja a luat mai multe astfel de decizii, primul ministru Victor Ponta o tot dă pe după cireș evitând să spună poporului în față: ”Da, dom’le, trebuie să măriți neapărat impozitele pentru că banii sunt puțini iar eu tocmai am dublat ministerele, doar vedeți că l-am făcut până și pe Avram gal secretar de stat, am nevoie de bani să le umplu buzunarele”. Unde mai pui că, din funcția de lider al coaliției aflate la putere, Ponta, alături de mai adormitul său prieten, Crin Antonescu, a umplut Parlamentul cu 111 aleși în plus, când blamatul Băsescu a dorit să reducă numărul acestora la 300, ba și a consilierilor județeni și locali, tocmai pentru a reuși o uriașă economie la buget.
Au spus sus și tare că au tăiat alocările bugetare către anumite investiții (cazul celor 12 străzi care trebuia asfaltate, un total de 28,7 km, pentru care Elena Udrea alocase banii, cazul reabilitării CNMV Turda, cazul modernizării Grădinii Zoologice și a atâtor altora din întreaga țară) susținând că au făcut asta pentru că acei bani mergeau în mod clientelar către anumite firme ale PD-L. Ce te faci însă, când o să vezi că se reia alocarea acelor fonduri către aceleași firme? Nu înseamnă asta că s-au înțeles peste copârșeu?
Așa s-a întâmplat, dacă vă aduceți aminte, când a venit Băsescu la putere pe cai mari și foarte mari. A redeschis el negocierea cu cei de la Bechtel susținând că nu i-au convenit prevederile contractuale ale lui Adrian Năstase. Rezultatul: lucrările la autostradă au trebuit sistate 6-7 ani mai târziu pe motiv că respectivele costuri, stabilite prin negocieri cu Băsescu și apoi cu Boc erau exorbitante.
Acum va urma, chiar la Turda, o altă cacialma de acest tip, pe bani foarte mulți. Vă amintiți reportajele cu bomba-ecologică de la Turda, realizat de postul USL-ist Antena 3? Cum arătau ei turdeni umblând prin nou amenajatul centru istoric și spuneau că hainele noastre sunt pline de vapori de mercur? Ba chiar susțineau că au primit premii internaționale pentru acea măgărie de care cei care au dus Uzinele Chimice pe cele mai înalte culmi ale producției comuniste râd cum râdem noi citind ”Prostia omenească” a lui Ion Creangă. Ei bine, totul a fost – dincolo de erodarea imaginii unui brand care luase amploare, cum este Salina Turda – o pregătire a terenului pentru o afacere de foarte multe milioane de euro. Aproape totul este setat, așa cum a fost cu Lindanul de la autostradă, și nu vor trece mulți ani până când Turda nu va mai avea mercur în haine. Dar cine știe, poate vom avea un drob de sare atârnând din cer, deasupra orașului.
Apropo de reziduurile de HCH care au fost mutate temporar într-o locație din zona Stejeriș. Nici acea afacere nu este încheiată întrucât reziduurile nu au fost neutralizate și stocate așa încât să nu mai afecteze mediul înconjurător. Și acele reziduuri, ca și cele istorice de la fostele Uzine Chimice, vor fi puse în mișcare prin colaborarea a două-trei firme dintre care una este deja știută de unii dintre noi. Trebuia doar ca undeva, într-un birou, să se decidă că este de maximă importanță pentru sănătatea noastră ca acele terenuri să fie decontaminate și asanate într-un final.
Vreau să închei amintindu-vă că, în 2003, la momentul privatizării Industriei Sârmei Câmpia Turzii, am fost singurul care susțineam într-un material din ziarul la care lucram atunci că rușii au cumpărat combinatul doar cu gândul de a elimina un concurent foarte puternic și prevedeam că-l va distruge așa cum au făcut elvețienii de la Holcim cu Fabrica de Ciment Turda. Ei bine, în anul care tocmai a început, la doar 7 ani de la scrierea acelor rânduri putem spune despre Mechel Câmpia Turzii ”Odihnească-se în pace!”, urare pe care le-o doresc tuturor politicienilor trădători de țară care concură la astfel de fapte criminale, în loc să-și frământe creierele pentru a face ca bunăstarea poporului să crească, așa cum fac politicienii din Suedia sau Norvegia, ca să nu dau nume mari.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.