25
Joi, Apr
6 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Mișcarea sportivă din Câmpia este mult mai amplă, mult mai variată decât cea din Turda, în pofida populației mai numeroase, în ciuda bugetului mai generos.

Ajunge să fii prezent la orice paradă la Câmpia Turzii, pentru a vedea că afirmația anterioară este nu numai adevărată, dar și demonstrată. Copii și tineri îmbrăcați cât se poate de fistichiu, de preferință în minunatele culori galben-albastre ale municipiului Câmpia Turzii, furate sau împrumutate de la iubitul, chiar și de mine, club Industria Sârmei Câmpia Turzii. Iar viceprimarul Dorin Lojigan tresaltă de bucurie, coincidența cromatică avantajând Partidul Național liberal, cel puțin la nivel de simpatie automată, a subconștientului.

La parada din 17 august, după micuții dansatori de la Clubul Danessa, urmați de ”minoretele”, adică anti-majoretele, diferențele trebuie să le faceți fiecare dintre voi, au apăru_NIK1894t cei de la Clubul Sportiv Municipal, ”uzina” cu multe secții producătoare de campioni în felurite ramuri sportive. Frumos, omagial, cu fair play și admirație, coloana giallo-blu a început cu ”Secția paralimpică”. Trei sportivi cu handicap, însoțiți de o inimoasă instructoare, probabil, în ciuda tinereții sale, un antrenor cu multă răbdare și minunată personalitate. Ce minunăție, ce frumos exemplu, ce reușită!

Și gândul mă duce, involuntar – pentru că așa suntem noi, jurnaliștii, analitici și căutători de ”nod în papură” – la sportivii din cadrul Asociației Handicapaților Neuromotori ”Oameni pentru oameni”  Turda, condusă de ani buni de prietenul meu Ghiță Sav, un om inimos, cu vise și doleanțe, ca noi toți, cu depresii și frustrări, ca noi toți, oamenii care beneficiem de toate organele noastre, la maximum, spre deosebire de membrii asociației sale care au o luptă mai mare de dat în viața noastră decât războaiele noastre obscure, ce sunt mai degrabă mofturi și dovezi ale degradării ființei umane în vremile noastre.

Și m-am gândit la ei pentru că știu câte premii au câștigat în competițiile paralimpice, un Vasile Guminei, un Teodor Isac, un Alexandru Vereş sau Stelian Pop și mai știu eu câți alții pe care nu îi enumăr aici pentru că fiecare nume scris cere un altul, la fel de valoros. Am scris despre performanțele lor, m-am înclinat, adesea, în fața efortului lor ne-mânat de ambiții murdare ca a multor profitori din lumea asta, dintre care știm și noi câțiva, mai bine nu i-am fi cunoscut.

Nu zic că ultimii doi primari ai municipiului Turda nu i-ar fi susținut, așa cum a făcut, la rândul său, omul de afaceri și politicianul Cristian Matei, de oricâte ori  i s-a cerut, însă eu consider, ca și alții care au habar de viața acestor oameni care ne dau ”for” în față, ca să vorbim în limbajul jucătorilor de cărți, că nu s-a făcut destul. Câți dintre dumneavoastră știu că la multe concursuri, cei mai talentați membri ai echipelor de la Asociația Handicapaților Neuromotori ”Oameni pentru oameni”  Turda nu au putut participa la campionate naționale sau competiții chiar mai importate, deși calificați, pentru că le lipsea 200-300 de lei, pentru cazare, că își puneau slănină și pâine în geantă, doar pentru a putea să dovedească valoarea pe care o au și faptul că nu sunt turdeni oarecare ci turdeni cu caracter, nestemate arestate în mușchi de ceară, fără voia lor.

Ei bine, acești oameni, care au făcut să se vorbească frumos despre Turda, nu o dată, nu pot nici măcar să coboare în Salina Turda, pentru a vedea nestemata turistică similară cu inima lor. Ei nu pot coborî trepte cu căruciorul, așa că nu pot ajunge la lift, la bărci, ori măcar la pistele de bowling, baschet, tenis de masă, deși, nu numai că merită, dar știu să le utilizeze mult mai bine decât mulți dintre noi.

Așa că, stimați oameni politici turdeni, oameni de afaceri sau simpli descurcăreți, aplecați-vă cu mai multă atenție și generozitate asupra unei colaborări cu cei despre care vă vorbesc, fie că sunt din Turda, Câmpia Turzii sau Bogata (cum este prietenul meu Zolty pe care nu reușesc să îl văd destul de des cum aș dori), nu-i mai ignorați, nu-i mai evitați. Politica struțului, care își bagă capul în nisip, susținând că respectiva problemă nu există, nu numai că nu vă face cinste, dar întăresc părerea omului simplu despre voi. Iar omul simplu, știți cine este? Electorul, cel la care mergeți, o dată la patru ani, servindu-i minciuni și ipocrizii pentru ca el să vă dea votul aducător de salarii mari și beneficii pentru voi și familia voastră.

Atât vă cer, în numele lor: nu aveți inimi de ceară și mușchi de oțel!

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh