17
Lun, Iun
9 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

De fapt vroiam ca titlul să fi scris așa: „Libertatea de opinie Cenzura și integritatea interesulThumbnail image”.

 

Ultimele evenimente mi-au arătat că presa locală este într-o pasă neagră, din punctul de vedere al libertății sale, dar și în ceea ce privește profesionalismul. Motiv pentru care mă dau și eu pe brazdă adaptez, în speranța că voi ajunge să trăiesc vremuri mai bune.

Lucrurile încep să se reașeze nu numai în politica românească ci și în viața socială și economică, după puternicul recul suferit în urma alegerilor din 2012. Posibilul realitățile economice, nemunca, munca la negru, corupția și promisiunea electorală, minciuna demagogia încep să se separe cum iese uleiul deasupra apei. Electorii înfierbântați la momentul 2012, inflamați de un Boc Băsescu arogant și dur, dar și de Antena 1, Antena 3, Realitatea TV, România TV niște organe de presă care, dacă nu au reușit nimic în 2008, au reușit, în schimb, totul în 2012, încep să se răcorească, sub efectul dușului rece pe care realitatea cotidiană ni-l face regulat.

Au mai fost probleme la nivel național, începând cu formarea guvernelor Ponta 1… Ponta n, cu coruperea a cât mai multor parlamentari slabi, dintre care doi din Turda și Câmpia Turzii, teribilă pată pe obrazul nostru, să treacă de la un partid la altul, cum au mai făcut-o și altădată și nu o dată, pentru a cântări la număr, cu Roșia Montană, etc., însă toate au trecut, una câte una. Acum însă lucrurile se-mpuțesc , Ucraina nu ne lasă să dormim liniștiți, ungurii maghiarii prind aripi, de când partidul care se jura să-i lase în afara guvernării PSD a apelat, din nou, la RDMSZ UDMR, pentru a ține prostimea țara în frâu. Iar după toate scumpirile, care au atins grav la buzunar pe români, pe ungurii și pe țiganii din țărișoara asta, a apărut problema accizei la carburant. Mai gravă decât toate. Nici nu ne dăm seama cât este de dureroasă introducerea acestei accize, până când nu vom trece și peste momentul punerii în practică a voinței guvernului. Pentru că odată scumpită benzina, motorina etc., toate prețurile vor exploda… pe pielea noastră.

Acest guvern se află acum exact în momentul în care se afla țara când Boc a fost obligat să dispună reducerile salariale și pensiile. Este exact ca în matematică: de obicei există mai multe metode de a rezolva o problemă a ajunge la același rezultat. Dacă guvernul, iar aici mă refer la guvernul Ponta, Boc, Tăriceanu, Năstase, Vasile, Văcăroiu, Roman, are nevoie de o anumită sumă de bani pentru a guverna, pentru a le umple buzunarele acoliților, pentru a returna banii investiți de unii în campania electorală, pentru a susține sistemul de învățământ, de sănătate, justiția, armata, poliția, fosta miliție, pușcăriile, biserica, pe țăranii și săracii României, poate să facă toate aceste lucruri pe mai multe căi. Una este cea aleasă de Boc, și putem să vorbim despre asta luni de zile, că tot nu o să înțelegem ce i-a tâmpit  făcut pe unii ajunși la putere să își scoale în cap întreg poporul. O alta este cea aleasă de USL, cuplul Antonescu - Ponta, Parlamentul celor 580, Boc, Băsescu, Ponta, iar efectul acesteia va fi același ca acela obținut de predecesorul său la Palatul Victoria. Într-un cuvânt, actualul guvern se află într-un moment de turnură mare importanță, unde firul este foarte subțire, iar Ponta și cei din echipa lui trebuie să fie foarte atent să nu se rupă. Dacă nu, atunci cred pare că România este blestemată să o ia din nou și din nou de la zero, din patru în patru ani, sub vântul schimbării.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------Am lăsat partea secundă a editorialului pentru a readuce în ochii cititorilor (memoria unor jurnaliști este destul de bună) cele întâmplate în urmă cu un an. Am scris în paginile publicației de față că fostul viceprimar a ajuns în vizorul Agenției Naționale pentru Integritate, o turnură tristă pentru cariera unui politician atât de tânăr. Vreau să vă spun că, așa cum am afirmat-o și cu alte ocazii, din lipsa abilității politice sau din pură lăcomie, și alți politicieni turdeni s-au expus într-o lumină proastă în ceea ce privește ”integritatea”. Câtă dreptate avea Sorin Bichiș, iar cei de la putere îl luau la ”mișto”. Anunțul ANI ridiculizează practic avocații din Consiliul Local dând dreptate liderului de grup PD-L. Pentru a vedea despre cine este vorba, nu fac decât să redau ”ad integrum” pe sărite din stenograma procesul verbal al ședinței extraordinare a Consiliului Local din 20.03 2013. Concluziile trageți-le dvs.:

Punctul 7  

Se trece la votul secret privind alegerea d-lui Ros Nicolae  in vederea numirii ca si membru in Consiliul de Administratie al SC DOMENIUL PUBLIC TURDA SA.

Dl. Consilier Ros Nicolae declara, conform art. 46 din L215/2001, ca se va abtine de la vot, in sensul ca nu va primi buletin de vot si nu va participa la vot.

Dl. Sorin BICHIS : « Inteleg ca este vorba despre tatal dvs, dupa parerea mea cred ca avem de-a face aici cu un conflict de interese. S-ar putea sa intram intr-un conflict de interese, votand pe tatal dlui Ros, ca atare grupul PDL-UDMR nu va vota acest proiect. »

Dl. Consilier Ros Nicolae :  «… in ceea ce priveste conflictul de interese, este parerea d-lui consilier, eu consider ca nu este un conflict de interese.  »

Punctul 11 

Se trece la votul secret privind alegerea d-nei Varo Daniela Aurelia  in vederea numirii ca si membru in Consiliul de Administratie al SC DOMENIUL PUBLIC TURDA SA.

Dl. Sorin BICHIS : «  Daca dl. Varo se abtine, vreau sa-l intreb daca dna Varo are vreo legatura de rudenie cu dansul, este sotia dvs ? Din acest motiv, consider acelasi conflict de interese pentru care grupul PDL – UDMR nu va vota acest proiect de hotarare.

Dl. Nicolae ROS : «  Consilierii pot fi trasi la raspundere pentru opiniile politice, nu pentru cele juridice. D-le Bichis sunteti cumva ruda cu sotia ?!

Punctul 19  

Se trece la votul secret privind alegerea dlui Felezeu Eugen Gheorghe in vederea numirii ca si membru in Consiliul de Administratie al SC TURDA SALINA DURGAU  SA.

Dl. Consilier Felezeu Cristian George declara, conform art. 46 din L215/2001, ca se va abtine de la vot, in sensul ca nu va primi buletin de vot si nu va participa la vot.

Dl. Sorin BICHIS : « Trebuie sa fiu consecvent si aici este vorba de tatal d-lui consilier si consideram, grupul PDL –UDMR ca este vorba de conflict de interese si nu vom vota acest proiect. »

Punctul 20  

Se trece la votul secret privind alegerea dlui Husar Axente in vederea numirii ca si membru in Consiliul de Administratie al SC TURDA SALINA DURGAU  SA.

Dl. Sorin BICHIS : « Dl. Husar este consilier judetean si consideram o stare de incompatibilitate prin faptul de a fi membru in CA. Consiliul judetean aloca bani Consiliului local Turda, iar CL Turda  este actionar unic al Salinei. »

Punctul 23

Se trece la votul secret privind alegerea dlui Nemes Vasile  in vederea numirii ca si membru in Consiliul de Administratie al SC TURDA SALINA DURGAU  SA.

Dl. Sorin BICHIS : « Am si aici o interventie fiind vorba de tatal dlui viceprimar Nemes. Dar spre deosebire, este un caz special, dl. Nemes conform declaratiei de interese este presedintele Organizatiei judetene al PPDD si presedinte al Organizatiei din Turda.

Prin functia politica pe care o are poate influenta colegii PP-DD din Consiliul local spre a vota acest proiect de hotarare.

Va citesc din L 78/2000, republicata in 2012, care intra in atributiunile DNA. Nu o fac ca o critica , ci fata de un coleg, la art. 13 spune’fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere in partid,… de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii de bani sau de alte foloase, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.’  Sa fim atenti, in celelalte cazuri era altceva, va sfatuiesc sa nu participati nici la deliberari. »

Dl. viceprimar Lucian NEMES : « Dle Bichis, ma bucur ca ati preluat rolul de ‘procuror’ din partea fostului sef de grup. Dar eu cred ca aici nu facem politica, daca ati vazut Ordonanta 109, priveste alegerea administratorilor in functie de competenta, nu se spune nimic de functie publica.

Politica am lasat-o azi la usa administratiei publice, cel putin nu astazi si nu aici. Apreciez foarte mult grija dvs fata de mine, aici votam oameni , nu votam partide. »

În final, vreau să remarcăm câtă dreptate avea președintele de ședință de atunci, Cristian Matei. Când Nicolae Roș și Lucian Nemeș s-au plâns că Bichiș este ba procuror, ba judecător, Crstian Matei a conchis:  ”Fiecare coleg are dreptul sa isi spuna parerile, ca-i judecator, ca-i procuror, ca are sau nu dreptate, ramane de vazut.”

În încheiere, trebuie să precizez că, dacă Eugen Felezeu și Aurelia Varo au renunțat la poziția de membru în Consiliul de Administrație la SC Domeniul Public Turda, Nicolae Roș ocupă în continuare acea poziție, ceea ce, chiar dacă nu sunt nici procuror, nici judecător, nu este OK.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh