În această săptămână s-au întâmplat multe evenimente importante atât pentru Turda cât și pentru Câmpia Turzii. Nici nu am reușit să relatăm despre toate, atât de multe au fost. Cele despre care nu știți, înseamnă că au fost organizate de Primăria Turda sau Casa de Cultură, instituții care țin departe de cetățeni informația care ar trebui să ajungă la ei. Nu-i nimic, pentru dumneavoastră o să spargem și blocada aceasta, am mai făcut-o și cu altă ocazie.
Ignorând presa alegi cea mai dificilă și păguboasă cale, atunci când ești politician. Neplecând urechea la vocea mass media, refuzi să-ți asculți poporul, lucru care te duce exact la momentul când acești oameni simpli îți vor da un șut în turul pantalonilor. Plecând de la aceste constatări, putem să vorbim de paradoxul sau blestemul ultimului mandat. Așa se încheie la Turda ultimul mandat al tuturor primarilor, într-o ruptură totală cu populația, într-un moment când nu mai ascultă nimeni vocea poporului pentru că s-a intrat în acea dulce stare de nepăsare. Orașul arată mai rău decât a fost găsit la preluarea mandatului. Așa a fost pe vremea tuturor primarilor, când poporul s-a decis să-i schimbe. Un zvon ajuns la urechile mele din mediile politice susțin că un sondaj de opinie comandat de un partid politic la Turda l-a scos pe primarul Tudor Ștefănie abia pe a treia poziție în preferințele electoratului, acest fapt fiind motivul pentru care edilul șef a anunțat atât de devreme că nu va candida pentru un al patrulea mandat la șefia Primăriei Turda. Dar acesta este doar un zvon și, să nu uităm, în 2011 primarul Tudor Ștefănie a aplicat aceeași stratagemă prin care a făcut pe contracandidații săi să se relaxeze luându-i apoi aproape pe nepregătite când, prin martie 2012 a anunțat că va candida pentru un al treilea mandat.
Dar să trecem la discuții despre fapte, nu vorbe, știut fiind că cititorii noștri au avut și vor avea întotdeauna cea mai veridică informație, explicată și neadăugită, așa încât cu toții să votăm în cunoștință de cauză în 2016 cea mai bună opțiune pentru comunitate. Și, cu puțină răbdare până atunci, vom putea da o lecție celor care ne iau de fraieri și de proști, încurcându-le planurile de ascensiune, ca plată a tratamentului la care am fost supuși.
De 965 de zile a fost nevoie pentru ca Cinematograful Tineretului să fie curățit. Au trecut aproape o mie de zile, adică vreo doi ani și jumătate de la primele apeluri făcute de mine în presa locală pentru salubrizarea clădirii care a fost cea mai nouă instituție culturală construită de Ceaușescu pentru locuitorii acestui oraș muncitoresc. De la acel prim articol intitulat ”Un popor fără cultură e un popor uşor de manipulat”, am mai scris multe altele, toate rămase fără ecou? De ce a fost nevoie să se ajungă aici, la momentul martie 2015 pentru ca acel focar de infecție să fie dezinfectat? Numai ca să ne arate nouă cineva că face ce vrea și când vrea? Păcat, pentru că această atitudine este cea mai păguboasă, ea erodând nu doar imaginea administrației locale ci și pe cea politică a întregului partid aflat la putere pe plan local.
Îmi pun întrebarea, de câte mii de zile ar mai fi nevoie, până când actuala administrație ar arăta un minim respect față de cetățenii turdeni reabilitându-le și asfaltând drumurile și trotuarele pe care își duc, zilnic, viața? Pun această întrebare pentru că, se știe, „cu o floare nu se face primăvară”, iar memoria colectivă este una mai vie decât cea personală.
A fost nevoie de ani de zile de când relatăm despre alunecările de pe strada Agriculturii, căci despre cele de pe strada Călărași vorbim de 15-16 ani în presa locală. De atunci, s-au dus la bun sfârșit destule mandate ale administrației locale de culori diferite, opuse chiar. Abia în martie 2015, după ce am relatat despre un cetățean care acuza Primăria Turda că nu face nimic pentru stoparea alunecărilor s-a găsit cineva să planteze sute de puieți pentru a stabiliza solul, cu ajutorul tinerilor turdeni. Era așa de greu să fie făcut acest lucru cu ani în urmă? Poate că nu va avea efect nici acum, dar măcar turdenii din acea zonă ar fi știut că este cineva căruia îi pasă de ei și de agoniseala lor de o viață…
Când vom avea un oraș curat? Când va fi asfaltată Turda? Când se vor ieftini serviciile, în acord cu puterea financiară a acestui oraș plin de șomeri? Când vom fi respectați? Când vom putea merge la spital pentru a ne însănătoși, nu pentru a ne îmbolnăvi mai tare? Când vom fi stăpâni peste bugetul local, peste banii noștri, împărțindu-i după voința noastră nu după a grupurilor de interese politice și partinice?
Când…? Când…
Încasările extrem de slabe la bugetul local este cel mai clar indicator al puterii economice a locuitorilor acestui oraș bătut de soartă și de noi înșine, care nu deschidem ochii la timp.
Dar pentru toate acestea, există o soluție. O să v-o spun în curând…
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.