11
Vi, Oct
18 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Spuneam săptămânile trecute că ”săbiile” se vor ascuți în politica locală direct proporțional cu apropierea de data alegerilor. Iată că, deja, războaiele fratricide din interiorul diferitelor formațiuni politice s-au declanșat. Ba chiar, putem spune că schimbările apărute pe eșicherul politic sunt mai spectaculoase și mai surprinzătoare decât ne așteptam.

Ambele modificări la care doresc să mă refer în cuprinsul acestui editorial sunt, de fapt, două maziliri de tip bizantin, cu influențe de gen balcano-pontic. Prima dintre ele, excluderea rapidă a viceprimarului din Câmpia Turzii din Partidul Democrat-Liberal, a lovit în Săptămâna Mare întreaga opinie publică. Bineînțeles, pe cei care auziseră de Neluțu Moldovan, pentru că nu toți cetățenii sunt interesați de politică. Ba unora le este chiar lehamite, greață sau, efectiv, frică de orice este legat de politică.

Faptele se cunosc. Fostul viceprimar, pentru că l-au ”mazilit” din toate funcțiile într-o singură săptămână, umbla, chipurile, din casă-n casă, sau doar pe la ”prieteni” – în ghilimele pentru că prietenii nu te trădează – să adune semnături pentru o eventuală candidatură a sa ca independent. Adică omul, știind clar că PD-L – ul nu-l va numi niciodată candidat pentru funcția de primar – cel puțin nu în această campanie – s-a decis să-și acorde timp de gândire pentru a decide dacă va părăsi PD-L-ul și va candida separat sau nu. Iar timp nu mai avea pentru că trebuia să strângă semnături. Și asta în secret. O întreprindere practic imposibilă. Doar Neluțu Moldovan nu a văzut-o imposibilă.

Așa cum știți, legea electorală românească prevede că, pentru a candida la o funcție locală, dacă nu face parte dintr-un partid, un cetățean român trebuie să strângă semnăturile a 1% din cetățenii cu drept de vot înregistrați în localitate, pentru funcția de consilier local, și 2% pentru funcția de primar. Ori timp nu mai prea este pentru că semnăturile adunate trebuie depuse până cel mai târziu la data la care candidatul trebuie înscris oficial, cu 30 de zile înainte de data alegerilor. Și vorbim, chiar la un oraș ca și Câmpia Turzii de câteva sute de semnături. Candidații veniți din partea unui partid politic nu au nevoie de semnături.

PD-L Câmpia Turzii a aflat de demersurile ultra-secrete ale lui Ioan Moldovan și l-au exclus rapid, într-o ședință de urgență, fără a i se cere măcar socoteală. N-au avut nevoie de explicații și n-au explicat prea mult cele întâmplate. Mai ales că, în urmă cu câteva săptămâni Ioan Moldovan fusese ales în conducerea organizației iar nimeni nu bănuia ce pregătea colegul lor. Acum Neluțu Moldovan poate candida independent sau poate fi cooptat de un alt partid.

Celălalt caz, chiar mai surprinzător decât cel de la Câmpia Turzii, este cel al candidatului anunțat deja pentru funcția de primar al municipiului Turda, din partea PSD-PNL, Radu Stoica. Omul acesta ce a mai greșit, o să vă întrebați. Păi n-a prea greșit dar ăștia din PSD, ca și cei din PNL, sunt iuți la mânie. Pe Radu Stoica l-au ”mazilit” pentru că îndrăznise să depună o propunere de listă pentru consilieri locali pe care președintele partidului, Cristian Matei, nu figura. În câteva minute, Organizația Județeană a PSD l-a exclus și pe el și pe fostul consilier local Corneliu Sârbu iar tot la Cluj s-a decis ad-hoc să fie numit candidat chiar Cristian Matei, președintele PSD Turda și consilier local.

În ambele cazuri, în mod normal ar fi trebuit să se facă o ședință în care să li se ceară socoteală celor care au călcat ”strâmb”. Dar cine spune că toate câte se întâmplă în politică sunt normale. Aș spune, ba dimpotrivă.

Fiți pe pace că aceste două maziliri nu au fost decât preambulul la ce o să se întâmple în campania electorală. O să se arunce acuze de o parte și de alta iar, așa cum știm cu toții, în campania electorală nici nu trebuie să dovedești acuzele pe care le aduci. Totul trebuie să ducă la distrugerea imaginii contracandidatului. PSD Turda și Câmpia Turzii vor scoate un ziar de campanie care va fi, bineînțeles, distribuit gratuit (cine să dea bani pe un ziar politic?), alte formațiuni vor umple cutiile poștale cu te miri ce ”dezvăluiri” despre candidații celorlalte partide iar noi, alegătorii, ne vom intoxica urmărind bătălia pentru funcțiile politice la televizor, în ziare sau pe internet.

Eu aș vrea să pun capul pe pernă în seara zilei de 10 mai și când mă trezesc să fie 11 iunie.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh