26
Ma, Sep
14 New Articles

Film, muzică, divertisment
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Când  orașul este împărțit în funcție de opiniile politice, când mai muli politicieni, chiar și din interiorul propriului partid al actualului primar vor să-l doboare din această funcție, iată că turiștii care ne vizitează dana savuica orașul văd cu totul altfel lucrurile decât toi acești detractori. Dana Săvuică, de pildă, fost fotomodel și actual antreprenor de succes a scris pe pagina sa de Turda în termeni elogioși despre orașul Turda și despre Salina de aici pe care a vizitat-o în scopuri terapeutice descoperind o frumusețe a adâncurilor care a emoționat-o și a impresionat-o într-atât că a ținut să-și mărturisească fericirea întregii lumi.

Dis de dimineata am zburat cu avionul si am aterizat dupa 45 de minute in Transilvania. Mi-am dorit sa merg pentru un tratament cu aerosoli care se face in incinta salinei Turda.
Ne-am rezervat biletul de intrare la 
Salina Turda iar dl. Mircea , ghidul nostru ne astepta rabdator la poarta noua a salinei, dornic sa ne dezvaluie povestile cu‘sare si piper’din istoria salinei.
Am coborat la peste 100 de metri sub pamant, unde ne astepta o lume fascinanta. V-am aratat un pic din ea in Live-ul realizat mai devreme.
Nu pot sa descriu in cuvinte ceea ce am simtit acolo, atingand peretii de sare, reci si zgrumturosi. Ecoul care vibra inainte si-napoi prin minele
inalte ma facea sa ma simt ca si cand existau o mie si...una de Dane
.
Dupa ce am iesit din nou la soare, am petrecut dupa amiaza la Complexul Balnear unde am ‘plutit’ in apa cu salinitate de 90% 
Potaissa Spa, a consemnat Dana Săvuică, o femeie umblată prin întreaga lume despre Salina Turda.

Dar, dacă suntem obișnuiți ca Salina Turda să fie lăudată de majoritatea celor care îi trec pragul, iată că prima femeie din România, care a pozat în revista Playboy și care se autocaracterizează drept „A woman, free spirit, living life and shooting for the stars!” (o femeie, spirit liber, care își trăiește viața și țintește cât mai sus), apreciază orașul Turda și pe gospodarii săi. Iată ce mai spune Săvuică în postarea pe care a intitulat-o „Good morning! Buna dimineata, din cochetul oras Turda!”: Seara ne-am plimbat prin centrul vechi al orasului! Am admirat cladirile vechi, adevarate embleme ale orasului precum Teatrul Municipal Turda, Palatul Princiar (Muzeul de Istorie), bisericile reformate si panorama intregului oras strajuit de Cheile Turzii.
Desi e o vizita scurta, abia astept sa revin pentru a descoperi Castrul Roman, care e in plina restaurare prin fonduri europene si vreau sa ajung la mormantul lui Mihai Viteazul, corpul lui odihnandu-se in locul unde a fost asasinat, loc unde s-a ridicat in cinstea marelui domnitor un obelisc si care va fi inconjurat de un parc superb, in curs de reabilitare pe fonduri europene. (Capul lui Mihai Viteazul, retezat de dusman chiar cu propria sa sabie este la Manastirea Dealu din Targoviste.)
In plimbarile noastre prin oras am aflat ca Turda a castigat locul 1 in Europa pentru un plan de mobilitate urbana, un proiect ecofriendly cu autobuze electrice noi, care este acum in implementare! Sa ajungi dupa o competitie cu 2500 de orase in finala cu Manchester si Milano si apoi sa castigi se pare ca trebuie sa fii din inima Transilvaniei si sa te numesti Turda!!!

Mi se pare genial ca au o platforma ‘Turda Decide’ unde cetatenii isi depun idei si proiecte pe care apoi le voteaza, iar Primaria le implementeaza. Deci iata ca se poate!”, consemnează, admirativ Dana Săvuică.

Parcă pentru a închide gura celor care, deși turdeni, nu fac altceva decât să frâneze avântul celor care vor să transforme Turda, iar munca lor se vede în toate cartierele orașului. 

(Foto: Dana Savuica - Facebook)

Urmărește și „live”-ul făcut de Dana în Salina Turda 

Pin It