În fiecare an, în data de 14 mai este comemorată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, propunere depusă în Parlament la 16 martie 2016, adoptată de Senat, ca primă Cameră sesizată, la 1 noiembrie 2016, şi de Camera Deputaţilor, for decizional, la 16 mai 2017. În noaptea de 14-15 mai 1948, au avut loc cele mai mari arestări din istoria României.
Ca un apel la neuitare, pentru a marca aceste momente, Filmul "7 Cuvinte" va fi disponibil până pe 7 iunie 2020 online pentru vizionare la calitate full hd, în mod gratuit pe site-ul www.scrumfilmul.ro. Filmul ”7 Cuvinte” va fi difuzat gratuit și joi, 21 mai, ca un semn de mulțumire a regizorului Andrei Negoiţă Zagorodnâi pentru publicul larg, cu prilejul zilei sale de naștere.
De la regizorul filmului ”7 Cuvinte”, Andrei Negoiţă Zagorodnâi, urmează ”SCRUM” ...un lungmetraj inspirat din fapte reale despre Păsările Phoenix ale României, care s-au ridicat și se ridică, zilnic, din propria cenușă, sfidând greutățile vieții cu zâmbetul pe buze.
Complementar proiectului social dedicat filmului „SCRUM”, a cunoscut lumina tiparului, la Editura Egumenița, cartea cu același titlu, detalii despre care găsiți pe același site www.scrumfilmul.ro. Fiind o carte despre copiii abandonați ai României, „SCRUM” reprezintă un proiect inedit care poate schimba vieți. Lucrarea este semnată de Sergiu Ciocârlan, autor renumit ale cărui cărți se află printre darurile pe care Dumnezeu le așază în fața noastră. Inovația este că pre-producția unui film a dus la crearea unei cărți, și nu invers, iar această carte este o trambulină spre producerea filmului „SCRUM”. În curând va apărea cartea SCRUM în limba engleză.
Apreciem în mod deosebit implicarea regizorului Andrei Negoiță, care vine cu un suflu nou în cinematografia modernă, având în plan filmul „SCRUM”, un proiect ambiţios, un film inspirat din fapte reale, un film pentru oameni, care nu poate fi făcut decât de către oameni, prin contribuţii individuale şi colective. „SCRUM” nu este un film şi atât. Este un lungmetraj despre oameni care au schimbat vieţi şi – foarte important – un film care va schimba vieţi. Un film despre modele, despre lupta până la capăt. „SCRUM” este şi un omagiu adus Părintelui Nicolae Tănase, mentorului său, Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa şi, nu în ultimul rând, spiritului de învingător din fiecare român.
Toți cei care doresc să susțină aceste proiecte pot face donații pe site-ul www.scrumfilmul.ro sau în contul: IBAN: RO41RZBR0000060019249014, Banca: Raiffeisen Bank.
De ce ziua de 14 mai ?
În expunerea de motive a legii se menționează că „marea sărbătoare a tuturor românilor care cinstesc sfânta jertfă a martirilor din temnițele comuniste este ziua de 14 mai 1948, când au fost arestați de regimul comunist marea majoritate a tinerilor, a intelectualilor, alți mulți români care, prin exemplul de neascultare și reală libertate exprimată în fața regimului dictatorial ateu, au pătimit asemenea primilor creștini”. „În acea noapte de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestați peste 10.000 de tineri anchetați ulterior, condamnați și repartizați în pușcăriile unde urmau să execute fiecare condamnarea. Suntem conștienți de nume mari ca ale părintelui Nicolae Steinhardt, pastorului Richard Wurmbrand, episcopului greco-catolic Iuliu Hosu, părintelui greco-catolic Tertulian Langa, politicianului Iuliu Maniu, poetului Radu Gyr și soției sale sau Mircea Vulcănescu, Aurelian Bentoiu între mulți alții care au pătimit în temnițe. Se impune așadar ca această zi să fie cinstită și declarată ca zi națională a acestor martiri care și-au adus darul înaintea istoriei, care s-au jertfit ei pentru ca nouă să ne fie mai bine. Din respect pentru cei care au îndrăznit să reziste acelor vremuri istorice, Parlamentul României are datoria morală să declare ziua de 14 mai ca zi a martirilor temnițelor comuniste”, mai precizează inițiatorii legii în expunerea de motive.
Părintele Iustin Pârvu spune că a fost „noaptea cea mai odioasă, cea mai criminală pentru istoria politică și socială din România". Au fost arestați, după unele cercetări circa 15.000 de tineri români.
Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, pe atunci student la Medicină, nota în niște însemnări confiscate ulterior de Securitate: „Arestările au început în ziua de 15 mai. Era o acțiune masivă, spectaculoasă, desfășurată pe întreaga țară și după un plan minuțios stabilit. Teohari Georgescu, ministrul de Interne și Ana Pauker și-au calculat lovitura cu sânge rece. Securitatea întocmise vreme de peste trei ani dosarele tuturor grupărilor care proliferau în țară și al tuturor indivizilor periculoși […] Comuniștii, care fuseseră o simplă fracțiune a Internaționalei comuniste, suplineau lipsa totală de popularitate prin forță și violență. Nici nu exista altă cale. Teohari Georgescu și consilierii lui s-au servit de vechea poliție, care deținea și informațiile despre Mișcarea Legionară, dar și unele date compromițătoare despre membrii Partidului Comunist, date care puteau fi folosite la nevoie împotriva oricui".
Arestările au continuat luni la rând, zi de zi și noapte de noapte. Erau căutați pe de o parte cei scăpați pe 15 mai, iar pe de altă parte alte mii de români – gazde, sprijinitori, simpatizanți ai celor din rezistență, divulgați în urma inimaginabilelor torturi de la cei deja arestați.
O parte dintre aceștia aveau să iasă pe porțile închisorilor îmbătrâniți, cu viețile distruse, abia în anul 1964. O mare parte a rămas însă în gropile din preajma închisorilor și a lagărelor comuniste.