04
Vi, Oct
4 New Articles

Film, muzică, divertisment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Documentarul ”30 de ani și 15 minute” este un manifest, un altfel de protest, un semnal de alarmă. Ștefan Mandachi, autorul filmului,  declară că va dona încasarile obținute din vânzarea biletelor pentru sprijinirea victimelor accidentelor rutiere dar și către alte cauze în care crede.afis film

 După premiera din luna august, avută în cadrul TIFF Cluj-Napoca prin 2 proiecții sold out, filmul documentar ”30 de ani și 15 minute” și-a început călătoria prin țară. A poposit în grădini de vară, în cinematografe, printre oameni, ducând cu el un singur mesaj, extrem de puternic: încă avem nevoie de autostrăzi, oamenii încă mor pe drumurile țării, iar lupta pentru a atrage atenția autorităților asupra situației dezastruoase privind drumurile noastre trebuie să continue.

 În România, anual mor peste 2000 de oameni în accidente rutiere. Uitați și trecuți cu vederea de autorități, care încă ezită să formuleaze răspunsuri la întrebarea ce se vrea a fi și laitmotivul filmului „30 de ani și 15 minute”: ”Cine este vinovat că România este țara cu cele mai puține autostrăzi din Uniunea Europeană?” 

 Ștefan Mandachi, regizorul filmului, militează pentru conștientizare și acțiune, pentru ca fiecare dintre noi, cetățenii acestei țări, să luăm atitudine, ”să luptăm permanent pentru cauze dureroase”, după cum el spune. Nu întâmplător, a hotărât ca parte din încasările obținute din vânzările de bilete la filmul ”30 de ani și 15 minute” să fie donate pentru sprijinirea victimelor accidentelor rutiere.  Un gest, ca un îndemn la acțiune. Ca o reacție firească la nevoia de a fi prezent, implicat și pus pe fapte care să poată schimba în bine lumea în care trăim.

 ”Cum oare aș fi putut aduce laolaltă atâția politicieni, jurnaliști, oameni ce au suferit în urma accidentelor rutiere, care să răspundă la întrebarea „Cine sunt cei vinovați pentru lipsa autostrăzilor din România”? Prin filmul ăsta vreau să vă îndemn să facem cu toții câte un metru de ceva, m-am săturat să privim deasupra gropii, să stăm tăcuți de parcă ne place acolo. 

Voi dona încasările obținute din vânzarea biletelor, acest film este de fapt un act de protest, nu un mod de a câștiga bani.

 ”30 de ani si 15 minute” va sta în cinema atâta vreme cât este cerere din partea spectatorilor. Am muncit enorm împreună cu o echipă mare de oameni timp de un an și jumătate ca să aducem un gram de conștientizare în societatea românească! Ar fi mare păcat să nu împrăștiem mesajul filmului, așa că vă cer ajutorul, invitându-vă în număr cât mai mare la cinema”,  declară Ștefan Mandachi.

 La 30 de ani de la căderea regimului comunist, avem imaginea unei țări aflate pe ultimul loc în Europa pentru numărul extrem de mic de kilometri de autostradă, dar pe primul loc la numărul de morți în accidente rutiere. În 2019, antreprenorul Ștefan Mandachi construiește 1 metru de autostradă pe terenul lui, pentru a atrage atenția autorităților care, în ciuda multiplelor promisiuni, nu au reușit în toți acești ani să construiască o autostradă în toată regiunea Moldovei iar pe 15 martie 2019 cheamă populația României la o grevă de 15 minute în semn de protest. O realitate pe care Ștefan Mandachi o prezintă în film, ca pe un act de revoltă și de dorință de schimbare.

 ”30 de ani și 15 minute”, un documentar care te pune pe gânduri și te îndeamnă să iei atitudine. Acum, în cinematografele din toate țară.

Pin It