06
Mie, Dec
11 New Articles

Film, muzică, divertisment
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 ?????, r. Lana Wachowski, Lilly Wachowski, SUA, 1996

  • Miercuri, 31 august, ora 20.00, cinema Victoria, Cluj-Napoca
  • Miercuri, 7 septembrie, Centrul Cultural "Ion Besoiu", Sibiu

 

Extrem de stilizat și cu influențe cinematografice foarte eclectice, lungmetrajul de debut al surorilor Wachowski, regizoarele filmului Matrix, este un omagiu adus filmului noir și o rescriere subversivă a laitmotivelor sale.

Sinopsis:

Violet, amanta gangsterului Caesar, are o relație amoroasă toridă cu Corky. Pentru ca Violet să-l părăsească pe Caesar, cele două elaborează un plan de a jefui milioane de dolari din banii ascunși de mafie, dând apoi vina pe el.

Bilete disponibile aici https://www.cinemavictoria.ro/rezervariapi/site/room.html...

Facebook event: https://fb.me/e/2AhuIVj5K

 

Informații despre cele trei tipuri de proiecții ale cineclubului F-Sides

 

  • F-SIDES Sezon 3 — Este linia directoare a cineclubului și principala activitate pe parcursul celor trei ani. Al treilea sezon al cineclubului tratează privirea asupra celuilalt (the other gaze) și vrea să recupereze perspective care au fost alterizate de-a lungul timpului. 
  • F-SIDES Chapters — Este un proiect educațional adresat adolescenților din orașe mici și medii din România care se întâlnesc în orașele lor și coordonează propriile cinecluburi feministe. Organizatoarele le oferă o curriculă care îi trece prin principalele concepte din studii de gen, un catalog de filme și invitați la întâlnirile lor. 
  • F-SIDES Premieres — Este o nouă linie curatorială în care se proiectează, în premieră în România, filme recente, cu succes festivalier și de public, filme cu personaje feminine complexe care ies din tipare.

 

 

Istoric proiect F-Sides Sezon 3:

Pe 4 mai 2022, la Cinema Elvire Popesco, F-SIDES a deschis cel de-al 3-lea sezon al cineclubului.

 Cum îi privim pe ceilalți? este întrebarea la care răspund cele 6 filme propuse în 2022. Noutatea sezonului 3 este programul de dialog între cinema și alte arte „Honey, I got you a seat”, coordonat de curatoarea Cristina Vasilescu și desfășurat la București.

6 artiști sunt invitați să răspundă filmelor din selecție printr-o lucrare originală care va putea fi văzută de spectatori înaintea fiecărei proiecții din București și într-o expoziție care va marca sfârșitul sezonului. Proiectul dorește să provoace un proces de dialog și reflexie între universul cinematic și limbajul vizual artistic.

Primele trei filme din acest sezon în care organizatoarele au adus în față perspective alterizate de-a lungul timpului au avut în centru ?????????̦? ??????????? ???????????, ???????? „????????????̆” ?????? ????̦????? ???????? și ??????????? ???? ???????? ?? ????????̦? ???????. Acum, cu cel de-al patrulea film, regizat de creatoarele Matrix, surorile Wachoswki, ne bucurăm de tema ?????????.

 

Așadar, miercuri, 31 august, va fi proiectat de la 20.00 la Cinema Victoria, filmul ?????, r. Lana Wachowski, Lilly Wachowski, 1996.

 

Despre film, de Georgiana Vrăjitoru, programmer F-SIDES:

 

După ce își ispășește pedeapsa pentru escrocherie, Corky (Gina Gershon) găsește de lucru în renovarea locuințelor. În clădirea în care are loc prima ei lucrare o întâlnește pe Violet (Jennifer Tilly), iubita mafiotului Caesar (Joe Pantoliano), o femme fatale care locuiește în apartamentul vecin. Interacțiunea lor e intensă de la primele priviri pe care și le aruncă în lift, sub ochii nebănuitori ai lui Caesar, și duce rapid la o idilă periculoasă și la un plan de a extorca împreună mafia de 2 milioane de dolari. Cu expertiza lui Corky în „redistribuirea averilor” și talentul lui Violet de a mima heterosexualitatea, planul lor merge ca pe roate până la un punct.

 

Seducător și plin de tensiune, cu întorsături de situație mereu surprinzătoare și cu o excelentă întrebuințare formală a mijloacelor tehnice disponibile la debut, Bound anticipează interesul tandemului pentru teme identitare, manifestat ulterior seriei Matrix. Recitit recent prin prisma tranziției de gen a celor două, Bound și-a cucerit nu doar statutul de clasic neo-noir nouăzecist, ci și de autentică reprezentare a unei relații lesbiene (printre primele de felul ei în filmul mainstream).


Despre F-Sides Cineclub sezon 3 /2022

Întrebarea de anul acesta Cum îi privim pe ceilalți? propusă spre reflecție de F-SIDES, pare simplă, dar este miezul celor mai arzătoare probleme ale actualității noastre.

Politicile Privirii / The Othering Gaze, tema acestui sezon, ne va face să ne gândim la cum ne uităm la ceilalți și ce prejudecăți avem față de comunitățile pe care nu le cunoaștem.

De aceea, F-SIDES crede că este important să analizăm cum ne construim poziția față de celălalt, cum stigmatizăm sau cum ne regăsim în diferență și cum putem face loc pentru mai multe perspective. Prin programul acestui an, F-SIDES propune o  cercetare a acestor spații și priviri alternative care pot forma baza unor inegalități, dar și ale unor curiozități și regăsiri, invitând publicul să își deconstruiască felul în care se uită la lume, să observe ce fel de linii de demarcare trasează între oameni, și cum își poate antrena ochiul ca să vadă mai mult.

xxx

 

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Sezonul 3 este realizat cu sprijinul: AFCN, Ambasada Olandei prin Human Rights Fund, Avon, Institutul Francez, Cinema Arta, Glitch Shop, Asociația Accept.

 

 

Mai multe detalii despre Cineclub F-SIDES:

https://f-sides.ro/

https://www.facebook.com/FSidesCineclub/

https://www.instagram.com/f_sides_cineclub/

Pin It