27
Sam, Apr
1 New Articles

Gastronomie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Și azi vă propun o rețetă care îmbină gătitul și cititul: Plăcinta Dartmouth a Agathei Christie. Această rețetă este preluată dintr-o carte minunată care vorbește despre Agatha Christie și despre diferitele ei personaje: ”Crèmes et châtiments, Recettes délicieuses et criminelles d’Agatha Christie”, apărută în 2005 și scrisă de Anne Martinetti și François Rivière.
Aceasta cuprinde rețete culinare din gastronomia Angliei, dar și gastronomii internaționale, multe dintre ele orientale, fiindcă marea doamnă a literaturii polițiste și-a însoțit deseori soțul său, Sir Max Mallowan, arheolog de meserie, pe șantierele Orientului Mijlociu. Gastronomia în romanele lui Agatha Christie joacă un rol preponderent poate și datorită faptului că celebra scriitoare era o gurmandă. Povestea că atunci când se gândește la copilăria ei, gândul o duce la bucătăreasa care coacea prăjituri delicioase, la micul dejun de Crăciun umplut cu tarte cu carne tocată și budinci de Crăciun acoperite cu fructe confiate. Dealtfel, iubitorii de romane polițiște știu că în romanele Agathei Christie de multe ori, arma crimei este un fel de mâncare sau o băutură, bine „condimentată” cu arsenic ori altele asemenea.
Supranumită ”Regina crimei”, scriitoarea spunea că cele mai multe idei pentru noile romane îi veneau în bucătărie, spălând vasele, că nu o dată ustensilele de bucătrie devin arma crimei iar micul dejun se transformă într-un act cu risc ridicat. Dar iată rețeta Plăcintei Dartmouth a Agathei Christie.
 
Ingrediente pentru 300 g de aluat: 200 g de făină, un praf de sare, 75 g de unt rece, 1 ou bătut, 1 linguriță de suc de lămâie, apă cu gheață.
Puneți făina și sarea în vasul robotului de bucătărie. Tăiați cubulețe untul și adaugați-l în bol. Amestecați cu un mixer plat în robotul de bucătărie până seamănă cu pesmetul. Adăugați oul bătut și sucul de lămâie. Continuați să frământați, adăugând apă puțin câte puțin, până obțineți un aluat omogen. Formați o minge pe care o înfășurați în folie alimentară și o lăsați să stea 30 de minute la frigider.
Umplutura de plăcintă. Ingrediente pentru 6 persoane: 500 g mușchi de porc, 150 g ciuperci, 150 g slănină afumată, 1 ceapă mare, 2 mere, 1 pahar de brandy de portocale, 1 lămâie, 1 lingură de smântână groasă, 2 cutii de smântână lichidă ușoară, 1 gălbenuș de ou, sare și piper și ulei de măsline.
Spălați ciupercile și tăiați-le felii subțiri. Stropiți-le cu un strop de suc de lămâie pentru a nu se înnegri și puneți-le deoparte. Tăiați mușchiul de porc în fâșii subțiri. Curățați și tăiați ceapa. Curățați și tăiați merele în cuburi mici. Încingeți uleiul de măsline într-o tigaie pentru a rumeni carnea. Imediat ce aceasta s-a rumenit puțin, se adaugă ceapa și merele tăiate cubulețe. Dupa 5 minute adăugași slănina afumată. Când totul este maro auriu, stropiți cu Brandy și fierbeți la foc mic timp de 15 minute. Se lasă puțin la răcit și se trece amestecul printr-o strecurătoare pentru a colecta sucul. Preîncălziți cuptorul. Scoateți aluatul din frigider și întindeți-l. Tăiați-l 2/3 - 1/3. Într-un un vas cu marginea înaltă, puneți 2/3 din aluat pe fund și aduceți-l până la margini. Amestecați ciupercile crude cu amestecul de carne și aranjați acest amestec în vas. Adăugați smântâna groasă, smântâna simplă și gălbenușul de ou în sucul colectat, sarea și piperul. Turnați acest preparat peste carnea din vas. Acoperiți cu restul de aluat, sigilând bine marginile. Ungeți cu un gălbenuș de ou. Se pune la cuptor și se coace timp de 45 până la 50 de minute.
Celor fascinați de rețeta Agathei Christie, le recomand o altă carte, ”Alimentaire mon cher Watson” care vă reamintește de Hercule Poirot și ciocolata lui caldă sau crema lui de mentă (ca să nu mai vorbim de melci!), de Miss Marple și brioșele ei unse cu unt, de comisarul Maigret și blanquette de vițel făcut de soția lui. Combinând rețete și extrase din lucrările lui Sherlock Holmes, această carte, ilustrată excelent cu fotografii cu rețete și atmosferă, precum și imagini vechi, îl prezintă pe celebrul detectiv și preparate care evocă investigațiile sale și țările vizitate, iar dragul său Watson trebuie doar să se ospăteze.
 
 

Dana Deac,

Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda

Tel: 0264.31.38.37

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh