29
Vi, Mar
17 New Articles

Interviu
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

tudor-stefanie-primarR: Aş vrea să vorbim despre o altă problemă mult discutată mai ales prin anumite organe media, cazul ”Lucian”, cum l-am numit eu, fie că e vorba de Lucian Varo sau de Lucian Nemeş. Lumea nu mai ştie cine e viceprimar, dacă vreunul dintre aceşti doi membri ai Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu au fost excluşi sau nu. Dvs., ca şef al administraţiei locale. ştiţi cine este viceprimar…

T.Ş.: E o problemă a acestei formaţiuni politice, din nefericire o formaţiune mai puțin stabilă din punctul de vedere al luării deciziilor. Ca să vii să îţi excluzi un viceprimar din funcţie e o mare greşeală politică, dar este decizia lor, cei care sunt împuterniciţi legal vor decide ce se va întâmpla în perioada următoare. Într-o lună de zile probabil că se va decide într-un anumit fel, prin hotărâre de consiliu, dacă rămâne sau nu rămâne, se va alege un nou viceprimar dacă va fi nevoie, eu cred că actualul viceprimar trebuie să-şi apere din punct de vedere legal această postură pe care pe care o are şi poate să aibă câştig de cauză. Până atunci vom vedea ce spune şi legiuitorul şi vom stabili în consecinţă. Deocamdată avem viceprimar.

R: Dar nu vi se pare normal ca bătăliile interne dintr-un partid politic, eu zic de nişă, să afecteze viaţa unui oraş ca Turda.

 

T.Ş.: Cine suportă consecinţele cele mai multe? Eu ca şi primar! Iată lucrez de doi ani de zile fără un viceprimar cu care să stabilim nişte lucruri, să consolidăm nişte strategii, să studiem problemele. Am avut perioade foarte grele în aceşti doi ani şi până la urmă este şi o responsabilitate a celor care l-au influenţat sau l-au ajutat să ajungă viceprimar, pentru că ştiţi foarte bine, alegerile din 2012 au adus ceva care eu n-aş fi crezut că se poate întâmpla, atâta timp cât USL-ul  avea o putere naţională, o putere judeţeană, a refuzat să-şi numească viceprimar la Turda. Pentru mine a fost o mare dezamăgire pentru că eu şi colegii mei din Partidul Democrat Liberal am recunoscut câştigarea alegerilor generale şi judeţene de către ei, mai puţin alegerile locale. S-a înfiinţat această formulă cam nefirească de lucru în consiliu local şi eu am oferit posibilitatea de a avea un viceprimar din partea USL-ului pentru a împărţi ceea ce ei au câştigat pe drept. Refuzul lor a venit şi a apărut această soluţie nefirească. Ce s-a întâmplat toată lumea ştie… Important este că tot USL-ul va trebui să-şi decidă soarta, pentru că ei au asigurat ”circul” acestei formaţiuni politice, dânşii au un protocol la nivel judeţean, noi nu ştim ce protocol au, dar actualmente ar trebui să se gândească foarte serios pentru că Turda are nevoie de sprijin politic şi administrativ, de stabilitate, de un mod de lucru şi cred că putem să lucrăm atâta timp cât este interesul cetăţeanului şi ceea ce am promis nu este mai presus decât interesele politice. Aştept şi din partea lor o anumită reacţie, dar deocamdată, încă o dată vă spun, există viceprimar, în maxim 30 de zile vom stabili şi noi ca formaţiune politică ce poziţie luăm.

 

R: Eu am spus-o de nenumărate ori, din păcate, jocurile politice care ne afectează pe noi turdenii şi pe cei din Câmpia Turzii se fac ba la Cluj, ba la Bucureşti. Nu am ajuns atât de autonomi încât să stabilim noi ce e de făcut în ceea ce ne privește.

 

Ş: Nu sunt de acord cu dvs. şi vă spun de ce. Luaţi aceste activităţi politice de luare a unor decizii de asemenea amploare în perioada ultimilor 8 ani.  Deci nu s-au făcut jocuri politice la Bucureşti sau la Cluj, la noi la Turda nu a intervenit nimeni să mergem pe o anumită variantă, că e un protocol la nivel naţional sau la nivel judeţean. Noi, când am avut posibilitatea, ne-am dus mai departe pentru că am primit încrederea cetăţenilor şi trebuia să ne facem o formulă care să lucreze, nu o formulă care să întâmpine greutăţi în funcţionalitate. S-a întâmplat doar acum şi pentru mine a fost o surpriză şi încă o dată vă spun, sper să nu se supere nimeni, dar aceasta este realitatea: când ai o putere atât de mare, să renunţi la a doua funcţie ca şi importanţă administrativă la nivel de oraş a fost o surpriză. Această înţelegere între patru partide, că sunt patru partide dacă bine înţeleg eu, a intrat şi PC-ul, mai este şi Partidul Poporului care din nefericire se dezintegrează cu fiecare zi care trece, această înţelegere n-a funcţionat aşa cum ar trebui să funcţioneze, ea a pornit şi de la principiul ”hai să ne dovedim noi că suntem mai puternici şi mai tari”.

Noi, cât putem, cu executivul, facem în continuare ceea ce ne-am propus, avem deocamdată o formulă de lucru şi cu societăţile comerciale din subordinea consiliului local, eu zic destul de bună, colaborăm bine, politic va trebui să îşi rediscute poziţia.

 

R: Mi-aţi dat prilejul să fac legătura cu un alt subiect pe care doream să îl discutăm azi, cel al Salinei Durgău Turda, cel mai important obiectiv turistic, fără doar şi poate, al municipiului Turda, despre a cărui conducere, în cursul anului trecut aţi vorbit mai puţin laudativ, aţi ați adus chiar unele acuzaţii. Între timp, conducerea de acolo s-a schimbat, există o nouă conducere, cum colaboraţi cu această nouă formulă?

 

T.Ş.: Relaţia, cel puţin din punct de vedere instituţional există, există comunicări, există răspuns la intervenţiile noastre, există un program pe care şi l-au stabilit atât pentru Centru Spa cât şi pentru celelalte investiţii pe care le fac în interiorul Salinei. Există o politică de tarifare pentru noul proiect de buget pe care şi l-au propus, există relaţii, zic eu, bune între cele două instituţii, instituţia primarului şi aceste unităţi subordonate consiliului local, relaţii fireşti. Aţi văzut că nici nu mai sunt acuze, nici alte discuţii neprincipiale, nici în presă, nici în zona publică, lucrul acesta spune încă o dată că ne gândim la lucruri serioase.

Odată cu aprobarea bugetului şi a investiţiilor pe care şi le propun, punerea lor în funcţiune va dovedi că a fost o înţelegere politică pe care noi am acceptat-o ca şi partid, ştiţi foarte bine că noi nu avem nici un membru în consiliul de administraţie de la Salină, chiar dacă puteam să reuşim acest lucru, ne-am dorit să continue activitatea pe care ei au avut-o înainte, dar sub o altă formulă de organizare şi eu sper să meargă bine lucrurile. N-am avut nimic nici cu vechea conducere, n-aş fi avut nimic dacă s-ar fi respectat cel puţin principiile de lucru instituţional, de respect între instituţii, de respect între oameni. Este o obligaţie, indiferent cine este manager are şi obligaţii faţă de cei cu care trebuie să colaboreze, cărora uneori le e şi subordonat cum e un consiliu local, în acelaşi timp o relaţie foarte apropiată cu executivul pentru că din buget se lucrau nişte lucruri financiare, economice între cele două instituţii, relaţii contractuale, deci nu poţi să treci de acest lucru şi să spui, da, noi facem ce vrem. Nu poţi să faci ce vrei pentru că eşti plătit de la stat, este bugetul statului acolo, este o societate subordonată consiliului local, nu poţi să decizi ce vrei pentru că există o formulă administrativă stabilită de lege, stabilită de consiliul local, cu contracte la care trebuie să răspunzi. Deci aceste lucruri au determinat discuţiile. Pe de altă parte, foarte multe obiective au rămas nerezolvate, Centrul Spa a întârziat foarte mult, iată că bazinul de înot este astăzi arhiplin de clienţi, deci se putea face şi în urmă cu şase luni de zile acest lucru, n-am cerut obiective care nu se pot îndeplini. Erau lucruri fireşti care trebuiau făcute. Iar aici am avut toată deschiderea pentru colaborarea cu viceprimarul, n-a acceptat acest mod, este problema dânsului, însă modul de colaborare într-o instituţie este dat de legislaţia pe baza căruia tu eşti cu sacou şi aici ai contract cu executivul, lucrezi din executiv, normal că nu poţi să ai o poziţie separată dacă tu nu ţi-o exprimi în executiv, te duci în consiliul local să ai alte poziţii, că îţi convine poziţia de consilier. Dacă s-ar fi înţeles chiar nu era nici o problemă.

 

R: Să înţeleg că v-au fost virate sumele către bugetul local, sumele datorate prin lege de Salină?

 

Ş: Au fost discuţii că le-a luat Ştefănie, n-am puterea asta, să înţeleagă toată lumea, nu există o lege care să zică Ştefănie poate să facă ceea ce vrea ca primar sau oricine va fi primar. Nu este aşa. A fost un control de la Curtea de Conturi, Curtea de Conturi a stabilit că sunt nişte obligaţii de plată, obligaţiile de plată au venit în bugetul local, venind în consiliul local, consiliul local cu toţi consilierii lui au stabilit în ce direcţii să meargă aceşti bani care au venit de acolo. Pe de altă parte spun şi acum, noi n-am creat aceste societăţi comerciale să mănânce bani din bugetul local, o dată ei iau de la cetăţeni pentru că aşa le este activitatea şi a doua oară le mai dăm şi noi din bugetul local ca să facă ce vor ei cu banii. Nu se poate chiar aşa, iar dacă sunt stabilite nişte obligaţii de către instituţiile abilitate trebuia să recunoaştem aceste obligaţii. Încă o dată, nu este voinţa lui Ştefănie şi nu a luat Ştefănie banii de acolo, ci pur şi simplu a fost un lucru stabilit de o instituţie de control care era  împuternicită în a stabili aceste aspecte şi care nu a făcut decât să clarifice.

Eu cred că acele investiţii pe care le fac ei trebuie suportate din anumite surse de finanţare, dar în acelaşi timp din plusul pe care îl realizează ei mai trebuie să subvenţionăm şi infrastructura din comunitate, că dacă noi cheltuim numai acolo în societate pe absolut tot, de la salariu până la mai ştiu eu ce, atunci nu are rost societatea aceea pentru că noi n-am făcut o casă de binefacere din această societate în care oamenii să-şi găsească soluţia de salarizare şi nivel de trai personal în societate.

Noi societatea aceasta am făcut-o ca şi o activitate economică, un mecanism care să producă, cu atât mai mult cu cât am avut şi şansa ca această societate cum este Salina e o societate apreciată la nivel mondial. Este singura din multe judeţene din ţara noastră care are o asemenea valoare turistică şi comercială: Dacă nici această societate n-o gestionăm cum trebuie atunci este o problemă.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh