R: Aş vrea să vă întreb, pentru că rămâneți liderul USL Turda, despre investițiile din 2014. În 2013 aţi început să sprijiniți foarte mult şi activitatea celor de la RADP. Fără a minimaliza din meritele noului director de acolo, aţi sprijinit mai ales financiar refacerea de drumuri şi continuarea unor asfaltări. Această politică aţi demarat-o încă de la momentul alegerilor. Ce credeţi că se va întâmpla în 2014, se vor găsi destui bani ca să continuaţi?
C. M.: Părerea mea este că da, şi vă spun că este o părere obiectivă deoarece foarte mult timp am participat direct la activitatea companiei de drumuri, chiar dacă în ultima perioadă timpul nu mi-a permis să-mi aloc foarte mult timp pentru asta, dar, având o relaţie foarte bună cu directorul de acolo, sunt informat minut cu minut ce s-a făcut, ce se face, cum se face. Vreau să menţionez că probabil mulţi dintre dvs. m-au văzut pe stradă împreună cu directorul companiei în perioada verii când s-a asfaltat Cuza Vodă, Tunelului şi celelalte străzi, chiar şi Agriculturii, Eminescu, sigur că aceste lucrări, unele s-au făcut pe credit, fiind prinse în planul de investiţii, altele s-au făcut în urma concluziei că strada respectivă nu mai putea funcţiona în maniera în care arăta.
Sigur că mai sunt multe străzi gen Ana Ipătescu, Panait Cerna, care sunt un dezastru, pe care va trebui să le luăm în calcul în viitorul imediat, acum lucrăm împreună la o inventariere a străzilor care ar urma să intre în imediata perspectivă în lucru, pe lângă cele care vor intra în proiectul european al CA, cu extinderi de care nu ne putem ocupa, nu are rost acum să ne apucăm de asfaltat, mai bine să introducem mai întâi reţelele şi ce mai trebuie acolo, toate utilităţile subterane şi apoi să purcedem la a le asfalta.
Infrastructura este una dintre necesităţile de care trebuie să te ocupi cu prioritate când faci parte din conducerea municipală. S-au cheltuit atâţia bani pe proiecte europene şi străzile au rămas asfaltate la modul precar. Sigur că există şi motive obiective, există şi motive subiective, de aceste lucruri vreau să mă ocup ca să nu mai existe niciun motiv subiectiv sau o posibilitate a cuiva să se scuze, că nu ştiu ce, cine, n-a făcut, că nu mi-am făcut treaba.
Am găsit o companie în pragul falimentului, încă nu era declarat oficial falimentul, şi am avut ambiţia, atât în calitate de cetăţean al Turzii, cât şi în calitate de consilier local, preşedinte al comisiei de buget finanţe, cât şi în calitate de om politic, să refacem această companie fiindcă este a noastră. A fost şi este a noastră şi trebuie să fie a noastră. Este păcat de atâtea investiţii care s-au făcut acolo, pentru care trebuie doar câţiva bani pentru a putea fi repusă în funcţiune şi să meargă treaba înainte.
Atunci am luat-o pieptiş împreună cu domnul director Sălăgean, am reuşit prin calitatea pe care am avut-o ca şi consilier şi preşedinte al comisiei buget finanţe, să conving colegii din consiliu că această societate trebuie să fie şi să rămână a Turzii şi trebuie să funcţioneze.
Am alocat o sumă de bani pentru a debloca situaţia financiară de acolo, sumă care nu este mică sau n-a fost mică la momentul respectiv, am început să ne unim, ulterior s-a stabilit un consiliu de administraţie care să fie în măsură să susţină ceea ce vream noi să facem, să facă şi ei lobby politic, forţele politice să-şi dea mâna şi să mergem înainte.
A fost o muncă asiduă, oamenii au devenit chiar încântaţi că din nou, chiar şi la Compania de Drumuri se revigorează lucrurile, au început să conştientizeze că or să aibă un venit mai sigur. Am reuşit să redresăm cel puţin locurile de muncă în Compania de Drumuri, au apărut multe noi alte locuri de muncă, cel puţin în perioada de vară, după cum ştiţi bine, s-au efectuat foarte multe asfaltări, ridicări de capace ș.a.m.d., la fel cum
s-a întâmplat şi în Compania de Apă, mai apoi. Au apărut multe persoane, şi aici era un deficit de personal, nu-mi exprim şi nici nu vreau să-mi exprim părerea dacă era voit sau nu, ceea ce a fost foarte important şi a presupus muncă pentru mine a fost faptul că a trebuit să identific gradul de ocupare al fiecărui loc de muncă, eficienţa fiecărui angajat pe acel loc de muncă, pentru a vedea care sunt locurile unde sunt mai mulţi, prea mulţi şi locurile deficitare în prezenţa forţei de muncă în interiorul lor. E un proces laborios, vreau să ştiţi că nu am lucrat de unul singur, am cerut sprijinul colegilor care lucrează în resurse umane din unitate, am cerut sprijinul Universităţii Babeş-Bolyai cu care urmează să încheiem un parteneriat în acest sens, m-am ocupat mult şi de schimbarea mentalităţii oamenilor, să nu ne credem super-zei chiar dacă suntem o activitate monopolistă în municipiul Turda şi Câmpia Turzii. Trebuie să înţelegem că dvs., cetăţenii sunteţi cei care vă plătiţi taxele şi noi trăim din asta, şi fiecare angajat din Compania de Drumuri, din Compania de Apă, din companiile publice subordonate total sau parţial Consiliului Local, trebuie să ştie că dvs. sunteţi clienţii noştri, sunteţi cei de la care avem aşteptări şi dvs. de la noi şi împreună trebuie să facem ca tot ceea ce funcţionează în Turda să fie la modul superlativ.
Vreau ca, împreună cu viitoarele investiţii din bugetul local, împreună cu pasul doi de la proiectele europene pe Compania de Apă şi împreună cu Direcţia Naţională de Drumuri, să reuşim ca în cel mai scurt timp, 2-3 ani, să arate partea de infrastructură supraterană aşa cum trebuie să arate, după normele europene şi ca noi, cetăţenii, să avem un confort şi să nu avem toată ziua probleme şi să ne distrugem maşinile.
Aşadar, concluzia este că mă voi lupta şi voi discuta cu toţi colegii din politică pentru a reuşi să alocăm şi din bugetul local, pe partea de investiţii, cel puţin în partea de refacere a carosabilului în urma intervenţiilor pe care le vom avea în nume propriu ca şi companie, nu şi pe cele prin proiect european, pentru că acelea beneficiază de refacere din oficiu.
R: De când aţi plecat din Consiliul Local, acea unitate de monolit a USL a fost şubrezită în acel for, lucru devenit extrem de clar odată cu schimbarea viceprimarului. Nu ştiu cum aţi văzut din afară şi ce planuri aveţi cu această coaliţie a USL-ului, la nivel local, poate ar fi interesant să ne spuneţi?
C. M.: Mi s-a mai spus acest lucru. Eu nu vreau ca acum să par cel mai bun, cel mai frumos ș.a.m.d., ceea ce a conferit o unitate de monolit, să spun aşa, şi faptul că am stat trei mandate la conducerea de şedinţe a CL a fost pentru faptul că acolo, din 2012 au acces tineri, lucru benefic, doar că foarte mulţi dintre ei au şi la primul mandat, ceea ce făcea ca lipsa de experienţă politică să mă facă să fiu cel care să pot insufla anumite traiectorii politice, anumite proiecte ale noastre, ca aceşti tineri să înveţe şi să devină performanţi în viaţa lor politică şi în viaţa lor administrativă în urbe. Cred că am reuşit în mare parte să conduc destinele acestei coaliţii, având experienţa necesară, cunoscând problemele, faptul că eram preşedintele comisiei de buget finanţe.
Apoi mai era faptul că toţi colegii mei din coaliţie conduceau comisii, iar noi dezbăteam problemele din comisii care apăreau şi problematica este vastă. Am reuşit să-mi rezerv timpul necesar să cunosc toată problematica, având experienţa necesară, și cred că am dat o traiectorie acestei coaliţii care se află la putere.
Plecarea mea, din cauza incompatibilităţii, spre Compania de Apă a făcut să trebuiască să renunţ la calitatea mea de consilier local, însă, să nu creadă nimeni că nu mă ocup politic, în continuare, de toţi membrii coaliţiei. Sigur că, dacă nu eşti lângă persoanele respective care, să spunem, te apreciază şi te urmează în demersul politic pe care-l faci, dacă nu eşti acolo cu prezenţa fizică, este mai greu. Eu sper că, au trecut totuşi de atunci şase luni, tinerii noştri încep să înveţe politică, să se descurce în momente grele. Oamenii aceştia au muncit, au cheltuit timp, au cheltuit bani, au cheltuit voinţă, ca ei să fie cei care acced în Consiliul Local. Acum, le rămâne doar să înveţe să-i reprezinte pe cei care i-au votat, să le cunoască problemele şi să le pună în aplicare de aşa manieră, după cum spuneam, ca totul să meargă înspre binele urbei şi să nu existe foarte multe nemulţumiri.
R: Deci credeţi că în Consiliul Local, în 2014, coaliţia USL (PSD - PNL – PC) + PP DD va continua în aceeaşi formulă?
C. M.: Da. În momentul plecării mele din CL am avut o discuţie cu toţi, chiar şi la nivel politic mai înalt, am discutat problema că eu voi rămâne să fiu liderul USL, chiar şi plus PPDD, în municipiu, am discuţii curente, încerc să am răbdare față de anumite nemulţumiri ale tinerilor care, cum ştim, pentru că am trecut prin vârsta lor, sunt mai nărăvaşi, sunt mai puţin răbdători, dar fiecare trebuie să înţeleagă că atâta timp cât îţi asumi o asemenea responsabilitate, aceea de a rezolva problemele cetăţenilor dintr-un municipiu, trebuie să dai dovadă de mult echilibru şi de expertiză în ceea ce faci.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.