Reporter: Vi se pare că a început campania electorală prea devreme?
Radu Ioan Hanga: A început prea devreme sau a început şi noi nu am băgat de seamă! Din punct de vedere al reglementărilor în vigoare, campania electorală începe cu o lună înainte de alegeri. Dacă alegerile s-au fixat pe 5 iunie, în mod normal campania electorală ar trebui să înceapă pe 5 mai. Manifestări de tip electoral sunt, au fost şi vor fi în permanenţă pentru că în domeniul acesta de activitate, unde imaginea combatanţilor joacă un rol determinant, fiecare caută să valorifice orice posibilitate de a-şi promova imaginea, de a demonstra că el este cel mai bun. Chiar şi acest interviu face parte din cotidianul acestei ocupaţii, pentru că este o ocupaţie până la urmă.
Mie mi se pare ciudată lansarea de candidaţi înainte de termen. Până la urmă şi campaniile electorale şi regimul alegerilor, sunt ca şi proba de 100 de metri plat, se pleacă din bloc-starturi când trage cineva cu pistolul, nu furi startul… În momentul în care furi startul eşti descalificat. Este o grabă, poate din anumite puncte de vedere justificată, din alte puncte de vedere inutilă sau nici nu ştiu ce utilitate are pentru că, cel puţin la nivelul alegerilor locale şi în condițiile în care cel puţin până în prezent se merge pe un tur de scrutin, oamenii aleg omul, votul se duce pe candidat, deci câştigă candidaţii.
Să stabilim, Radu Hanga nu este un candidat anunţat pentru o nouă funcţie de primar din 2016, dar prin activitatea pe care o desfășurați puteți să faceţi o campanie electorală mai eficientă decât alţii.
Eu sunt un potenţial candidat, nu sunt un candidat oficial. Deocamdată PSD-ul nu şi-a anunţat candidatul, cel puţin din punct de vedere al candidaţilor care sunt primari în exerciţiu. Există o directivă şi o linie de conduită care, spune că, primarii care sunt în exerciţiu vor candida, sub rezerva că sunt şi ei de acord, iar în cazul în care nu există primar din cadrul PSD, normal că se nominalizează unul.
Care au fost direcțiile principale după care v-aţi ghidat în ultima vreme în relaţia cu cetățeanul ?
Noi am avut mai multe direcţii de acţiune, fiecare cu mai multe obiective punctuale. De când am venit în primărie afirmam şi susțin din nou că nu îmi plăcea cum era organizat comerţul cu produse agroalimentare de producţie locală. Mergeam şi eu în piaţă să cumpăr diverse produse şi mereu vedeam oameni amărâţi care stăteau la nişte mese în aer liber, fie că erau plus 40 de grade, fie minus 15. Iarna cumpărai, de exemplu, ceapă degerată, deci erau condiţii improprii. După ce am câştigat alegerile, unul din obiectivele prioritare a fost acela de a moderniza pieţele din oraş. I-am spus domului Petre Pop că ar fi bine să modernizăm piaţa şi el mi-a spus că deja are un proiect în acest sens şi aşa a fost modernizată Piaţa Unirii. Pe lângă piaţă am modernizat şi zona adiacentă, care avea un aspect nu foarte primitor. Am avut grijă să rezolvăm şi problemele de care se plângeau oamenii din zonă, mă refer la zilele de miercuri când în oraş este târg şi oamenii se întindeau cu produsele pe o zonă mare. După ce compania de salubritate a modernizat zona parcului mare, am mutat acolo târgul pentru a fi organizat într-un cadru propice.
Tot în proiectul de remodelare a zonei pieţei a fost şi convenţia cu cei de la societatea de salubritate legate de centrala termică din apropiere. S-a modernizat clădirea şi acum este sediul companiei de salubritate, deci întreg ansamblul din Piaţa Unirii a fost modernizat iar aspectul este plăcut ochiului.
Ce planuri mai aveţi cu Parcul Mare?
Noi am avut intenţia, dar recunosc cinstit că acuma cam ezităm, de a face şi un bazin de înot. Ne-a descurajat însă funcţionarea bazinului din Turda, pentru că am citit în presă că pierde cam 12 miliarde de lei pe an, dar are noroc că este în cadrul societăţii Salinei Turda care reuşeşte să susțină şi activitatea de la bazin. Când am văzut ce costuri presupune, ne-am cam oprit. Noi nu investim în drumuri, în decursul unui an de zile, 10-15 miliarde, deci nu pot să dau toţi banii pe care îi consumăm acum pe asfaltări, pentru a încălzi apa într-un bazin de înot. Altele sunt priorităţile urbei în momentul de față. Este adevărat că se doreşte un bazin de înot, lumea doreşte multe lucruri, problema este că într-o mână ai ce doreşti şi în cealaltă ai câţi bani dispui să îndeplineşti dorinţele. Într-o ierarhie a nevoilor oraşului, starea drumurilor este mai importantă decât confortul unui bazin de înot. Noi încă mai avem probleme la drumuri pentru că după ce s-au introdus noile conducte de apă şi canalizare, drumurile au fost afectate de lucrări, au fost recondiţionate cum s-a putut, dar cum s-a putut nu înseamnă că ne şi place.
Reporter: Despre Piaţa Mureşului ce ne puteţi spune, am înţeles că nu a fost ocupate toate spaţiile?
Radu Ioan Hanga: Nu s-au ocupat încă, pentru că poate şi noi am fost cam restrictivi, de aceea am intrat în ultima şedinţă de consiliu cu o propunere de lărgire a paletei comerciale de acolo. Piaţa Mureşului este o piaţă mai activă decât Piaţa Unirii pentru că se află într-o zonă compact populată. Când am făcut Piaţa Unirii am avut mari emoţii pentru că nu ştiam dacă o să vină destui comercianţi să o umple, dar am avut noroc şi acum este plină. Aşa că ne-am gândit să modernizăm şi Piaţa Mureşului, dar cât timp au durat lucrările, comercianţii s-au mutat în Piaţa Unirii şi acum e mai greu să umplem cu comercianţi Piaţa Mureşului.
Când am scos la licitaţie spaţiile, am pus condiţia să se vândă produse agroalimentare, dar în zonă sunt şi magazine care comercializează astfel de produse, deci există o concurenţă destul de mare, comparativ cu Piaţa Unirii. În şedinţa de consiliu am solicitat lărgirea paletei de comercializare.
Să vorbim şi de învăţământul din localitate. Care este situaţia cu şcolile din oraş?
Probleme nu avem, şcolile sunt autorizate sanitar, am avut anul trecut un incident mai neplăcut cu proiectul de finanţare europeană pentru “Iuliu Deac”, un proiect depus acum 5 ani, nu s-a obţinut finanţare decât în 2015. După foarte multă birocraţie ne-am trezit că mai avem să terminăm proiectul într-o lună de zile, dar nu ai cum să execuţi lucrări de 80 de miliarde de lei şi dacă mergeam pe acel proiect, Consiliul local dădea banii din bugetul local, ori era o nenorocire să scoatem din bugetul local zeci de miliarde de lei, nu mai aveam apoi bani nici să măturăm drumurile. Până la urmă am rezolvat cu cei de la Domeniul Public şi de la Salubritate care au făcut şcoala ca nouă. Am mai modernizat și reparat şcoala din Sâncrai, dar în rest cu şcolile suntem într-o situaţie echilibrată.
Ce s-a mai făcut la spital?
Spitalul este pentru noi un obiectiv prioritar. Câmpia Turzii este un oraş în care există destul de multă populaţie vârstnică, dar avem şi mulţi copii. Capacitatea de intervenţie a spitalului şi a policlinicii este o treabă esenţială pentru noi. Noi ne-am îndreptat atenţia spre spital şi policlinică pentru a ajuta cu ce se poate. Am dublat sumele de bani virate în acest mandat, de la 400 de mii pe an cât se dădea la spital, noi am ajuns să dăm 900 de mii pe an. Apoi am făcut şi investiţii. Am adus un mamograf și la această oră este în curs de contractare și un ecograf. Cele două vor servi la diagnosticarea cancerului de sân. Am adus şi un laparoscop pentru chirurgie şi suntem în curs de contractare a mai multor accesorii pentru acest aparat pentru a putea investiga şi articulaţiile. Am modernizat şi dispensarul TBC. Acum suntem pe cale să rezolvăm o problemă a medicilor din policlinică, pentru că policlinica nu arată foarte onorabil şi noi am vrut să intervenim la tâmplărie, la scurgeri, la uşile vechi, dar nu am putut face cât s-ar fi cuvenit pentru că spaţiile comune sunt în cotă indiviză cu medicii care au cumpărat sau au concesionat spaţiile. Noi nu avem voie, conform legii, să cheltuim bani decât pe spaţiul public nu şi pe cel privat. Am început anul trecut un demers care este pe care să se finalizeze, să facem un fel de asociaţie de proprietari cu medicii din policlinică în aşa fel încât să stabilim o regulă, facem investiţie, noi plătim atâta, ei atâta, conform legilor. Suntem în fază finală şi cred că vom semna cât de curând protocolul şi vom interveni apoi cu lucrări de modernizare. Mai avem un proiect să facem un Centru de Primiri Urgenţe, am înţeles că din partea medicilor ar fi venit deja şi o propunere de serviciu de gardă. Avem în medie cam 30 de cazuri de urgenţă pe zi deci trebuie să asigurăm această asistenţă de urgenţă, fie cu sprijinul Ministerului Sănătăţii fie în alta formulă.
Finanţări de la Guvern, de la Consiliul Judeţean reuşiţi să primiţi anul acesta?
De la judeţ avem cam 800.000 de lei care sunt distribuiţi pe tot felul de lucrări. 250.000 de lei vor fi alocați pentru modernizarea străzilor Ionel Floaşiu, Titulescu - tronson 2, Zaharia Stancu, deci în cartierul Şarât, în zona cartierului nou. Dar pentru aceasta locație avem deja depus un proiect de aproximativ 30 de miliarde de lei, pe care dacă îi vom primi de la Ministerul Dezvoltării, toată zona aceasta va fi făcută la lucrare de primă calitate din fonduri atrase. 200.000 de lei din banii de la judeţ îi avem să începem lucrările la Grădiniţa “Pinocchio”. Am zis că vrem să facem o creşă, vreau să vă spun că anul acesta în 15 ianuarie am pus în funcţiune Centrul de Educație Timpurie Antepreşcolară a copiilor de 2 şi 3 ani, cu două grupe a câte nouă copii, şi în acelaşi timp avem proiect pentru extinderea grădiniţei de pe strada Retezatului şi etajarea ei pentru a face şi o creşă pentru 60 de copii. În Câmpia Turzii avem cam 517 copii între 0 şi 3 ani.
Vezi aici înregistrarea video a interviului: https://www.youtube.com/watch?v=KcZ16B8qYG4&list=UUK7LBCl9SW37rDQjUW9_ISw&index=10
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.