Turda, 23 iulie 2020. Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu, Centrul Rațiu pentru Democrație și Rațiu Forum anunță laureatul Premiului Ion Rațiu pentru Jurnalism 2020. Diana Oncioiu, reporter la publicația alternativă Dela0 și membru al echipei Să Fie Lumină, a fost desemnată câștigătoare datorită investigației sale privind modul în care sunt judecate în instanțele naționale faptele de abuz sexual comise asupra minorilor.
Diana Oncioiu a adus la lumină o realitate dureroasă din instanțele românești: modul în care sunt judecate faptele de abuz sexual cu victime minori și tendința judecătorilor de a porni de la premisa că actul sexual s-a produs și cu acceptul copilului-victimă. Aceasta, într-un sistem care continuă să culpabilizeaze victima, în ciuda condamnării Statului român la CEDO „pentru încălcarea obligației sale de a proteja legal împotriva tratamentelor degradante și de a urmări interesele superioare ale minorilor în aplicarea actelor de justiție”.
„Materialul curajos, detaliat și atent documentat pe care l-a scris pe tema judecării în instanțele românești a abuzurilor sexuale asupra minorilor, dar și celelalte subiecte pe care le-a investigat, au impresionat juriul și ne-au convins că Diana Oncioiu merită din plin Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism. Credem cu tărie că jurnalismul de investigație are nevoie de susținere și încurajare în România și că sunt necesare investigații de calitate, asmenea celei realizate de către laureata de anul acesta, pentru a umple golul creat în mass media. Ca atare, oferim acest Premiu jurnaliștilor români cu rezultate remarcabile și organizăm în continuare ateliere dedicate presei, implicând profesioniști din România și din străinătate”, precizează Nicolae Rațiu, Președintele Fundației Caritabile a Familiei Rațiu.
În prezent jurnalist la publicația alternativă Dela0 și membru al echipei proiectului colaborativ Să Fie Lumină, realizat în parteneriat de Dela0.ro și Centrul de Investigații Media, Diana Oncioiu a lucrat timp de cinci ani în televiziune, la posturile Realitatea TV și Digi24. Scrie adesea pe teme sociale – violență în familie sau violență domestică, educație, asistență socială, sărăcie extremă, excluziune socială, fiind autoarea unor dosare-reportaj despre reintegrarea socială a deținuților eliberați din penitenciare sau despre viața în subsolurile cartierului bucureștean Ferentari. Laureata va primi distincția în mod oficial în cadrul unei ceremonii care va avea loc în cadrul ediției 2020 a Dialogurilor Rațiu pentru Democrație, eveniment organizat anul acesta în format online în perioada 15-18 septembrie. Detalii, aici.
Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism a fost lansat în 2015, inspirat de Ion Rațiu, care – odată revenit în România în 1990, după 50 de ani de exil – a luptat pentru libertatea presei, necesară unei democraţii funcţionale. Premiul promovează și încurajează jurnalismul de investigație, recunoscând meritele jurnaliștilor români, nominalizați de Centrul pentru Jurnalism Independent, de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, Active Watch și de reprezentanți ai facultăților de Jurnalism din Cluj și București. Mai multe detalii despre Premiu sunt disponibile aici.
Câștigătorii edițiilor anterioare
2019 Alex Nedea, jurnalist Recorder.ro
2018 Paul Radu, cofondator RISE Project
2017 Ovidiu Vanghele, jurnalist Să Fie Lumină
2016 Emilia Șercan, jurnalist Pressone.ro
2015 Cătălin Tolontan, redactor-șef Libertatea
***
Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu a fost înființată în 1979 la Londra de către Ion și Elisabeth Rațiu, pentru a susține proiecte de educație și cercetare în domeniul culturii și istoriei României, atât în România, cât și în Regatul Unit al Marii Britanii. Fundația oferă anual aproximativ 100 de granturi pentru cursuri post-universitare, participări la conferințe, cursuri de scurtă durată sau proiecte de cercetare. De asemenea, acordă anual finanțare petru proiecte inovatoare, în principal în România, care promovează arta și civilizația românească, patrimoniul, susțin mediul, dar și societatea civilă și democrația. Detalii, aici.
Centrul Rațiu pentru Democrație (CRD) a fost creat în 2004 la Turda, cu sprijinul Fundației Caritabile a Familiei Rațiu, pentru a păstra și a duce mai departe moștenirea morală a lui Ion Rațiu și interesul acestuia pentru promovarea valorilor democrației. De 16 ani, CRD derulează proiecte cu impact la nivel local, național și internațional. Cel mai recent anual al organizației este disponibil aici.
Rațiu Forum este o inițiativă comună a Fundației Caritabile a Familiei Rațiu, a Centrului Rațiu pentru Democrație și a LSE IDEAS, think tank al London School of Economics, evaluat ca cel mai important think
tank din lume, afiliat unei universități. Zonele prioritare de interes ale Rațiu Forum sunt România și Balcanii. Rațiu Forum face parte din Central and South-East Europe Programme al LSE IDEAS, care susține cooperarea în regiune, cercetarea și dezvoltarea de proiecte care promovează libertatea și implicarea civică. Detalii, aici.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.