20
Sam, Apr
20 New Articles

Mass MEDIA
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Jurnalista Diana Apahidean, fost colaborator al redacției clujene a  Televiziunii Române, acuză judecata strâmbă a justiției din România, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție nu i-a dat dreptate într-un proces cu TVR, obligând-o la plata sumei de 19.000 lei, cheltuieli de judecată.jurnalista diana apahidean

Nemulțumită de sentință și dorind ca alți jurnaliști să nu ajungă într-o astfel de poziție nefericită, Diana Apahidean și-a spus of-ul pe pagina sa de Facebook, care are peste 2000 de urmăritori:

 

„Astăzi justiția și-a arătat din nou adevărata față. Și nu este o palmă doar la adresa mea, Diana Apahidean, ci este o palmă dată peste obrazul fiecărui jurnalist onest din această țară!

După 4 ani de procese, Înalta Curte de Casație și Justiție mi-a respins recursul și închei definitiv acest capitol, însă nu înainte de a vă arăta cât de mizerabil poți fi tratat în această țară unde corupția și nedreptatea ne stăpânesc.

- Colaborator fiind al Televiziunii Române (TVR Cluj), realizez o știre în calitate de reporter de investigații.

- Subiect sensibil fiind, redactorul șef se opune difuzării, dar șeful ierarhic superior mă îndeamnă să trimit știrea la București. Mă conformez.

- Știrea transmisă de mine la București în formă COMPLETĂ este ciuruită de editorii din redacție și intră pe post trunchiată, fără toate părțile implicate, fără explicații esențiale care se regăseau în textul/montajul realizat de mine.

- În baza acestei greșeli, apar plângeri peste plângeri, iar cei vinovați de trunchierea materialului, în loc să își asume, dau vina pe mine. TVR întrerupe colaborarea cu subsemnata.

- Comisia de etică a TVR analizează cazul și în ciuda evidenței, sugerează vinovăția mea. Mă întorc la faptul că eu am transmis știrea integral și la faptul că și dacă era un material scris prost, AVEAU TOT DREPTUL SĂ NU ÎL DIFUZEZE, SAU SĂ CEARĂ LĂMURIRI SUPLIMENTARE!

- Cu dreptatea în mână, formulez o plângere la Tribunal împotriva TVR pentru încălcarea dreptului la demnitate și onoare. Mi se respinge acțiunea, dar se constată vinovăția angajaților TVR. În speță, instanța reține că nu mi s-a creat un prejudiciu serios, în afara unei perioade în care am avut de suferit pentru că materialul a fost difuzat trunchiat, fără vina mea.

- Fac Apel. La Curtea de Apel Cluj, mi se schimbă unul dintre judecători în ziua ultimului termen, ziua în care a și fost dată sentința. N-am apucat să ajung acasă din sală, că deja se publică faptul că mi se respinge acțiunea, noul judecător neavând timp fizic să citească dosarul. În TOTALĂ CONTRADICȚIE cu prima sentință, în motivare se reține CULPĂ COMUNĂ, din două motive demonstrate negru pe alb în proces, în favoarea mea. (judecătorii susțin că am trimis prea târziu știrea, deși martorii și printscreen-urile mailurilor transmise ilustrează CLAR că am trimis la timp și, al doilea motiv, că nu aș fi avut voie să trimit la București materialul fără viza redactorului șef, însă, nu există o astfel de interdicție, iar ȘEFUL IERARHIC SUPERIOR mi-a cerut acest lucru!).

- Formulez Recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție în baza articolelor din lege care spun clar că ÎN PROPRIA CALE DE ATAC NU SE POATE ÎNRĂUTĂȚI SITUAȚIA! Dar legea se pare că se aplică preferențial.

- După ce mi-au distrus credibilitatea acuzându-mă pe nedrept că am încălcat statutul ziaristului într-un demers jurnalistic ABSOLUT ONEST, mai trebuie și să achit către TVR suma de 19.000 de lei reprezentând cheltuieli de judecată.

Aceasta este o descriere brută, succintă, însă încrengăturile și presiunile politice din spatele acestor rânduri sunt mai mult decât josnice.

Sunt o persoană foarte puternică și sunt conștientă de ceea ce SUNT, de principiile și integritatea care mă reprezintă, iar cei care mă cunosc pot confirma acest lucru cu ușurință. Sunt o luptătoare și am luptat până la capăt, iar experiența aceasta cu siguranță mă face și mai puternică. DAR...este absolut rușinos și de neiertat!

Mă gândesc doar la milioanele de oameni care trec prin așa ceva din cauza unui sistem bolnav. Sigur sunt probleme mult mai mari în lumea aceasta, dar povestea mea ar trebui să aibă un ecou, undeva, la un moment dat.

Altfel, #nunemaifacembine.

#NoliteTeBastardesCarborundorum”, a consemnat Diana Apahidean, în prezent purtător de cuvânt la Primăria Turda, pe pagina sa de Facebook.

 

La final îmi permit exprimarea unei opinii personale, în cunoștință de cauză. Când eram reporter la PRO TV Turda, am transmis nenumărate știri către postul național, împreună cu producătorul postului, Anca Babaioana. Nu o dată, iar colega mea poate confirma, știrile redactate de noi erau modificate. Un lucru firesc, dacă intervenția se face în sensul unei exprimări mai fericite, însă nu este permisă modificarea sensului informației furnizate, a cărei veridicitate este garantată de cel care a redactat știrea, care este direct răspunzător de afirmațiile făcute. Dau un singur exemplu din multiplele astfel de cazuri întâmpinate în cei 12 ani de activitate în slujba postului național PRO TV. Am transmis o știre despre un nefericitul caz de asfixiere a doi soți. În text precizam că aniversaseră un eveniment în familie, ciocnind un pahar de șampanie. Lucru aflat de la criminaliștii cară găsiseră restul conținutului sticlei de șampanie în respectivul recipient. Ei bine, pe postul național în știre se spunea că cei doi băuseră toată noaptea, sărbătorind.

De aceea, mă declar solidar cu Diana Apahidean și îi înțeleg dezgustul și nemulțumirea provocată de decizia instanțelor din România. O felicit pentru curajul de a-și prezenta cazul public, pentru ca alți jurnaliști să poată învăța din experiența sa.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh