La 35 de ani de la Revoluția Română, care a marcat căderea regimului comunist, Cluj-Napoca rămâne unul dintre orașele simbol ale luptei pentru libertate și democrație. Tributul de sânge plătit de clujeni, alături de alte orașe martir precum muncipiul Turda, se datorează curajului celor care au înfruntat represiunea brutală pentru a pune capăt dictaturii comuniste. Presa continuă să reflecte asupra acelor zile dramatice din decembrie 1989, oferind generațiilor viitoare mărturii despre sacrificiile făcute în numele unei vieți mai bune.
Expoziția ”Revoluția din 1989 prin ochii presei”, realizată de jurnalistul clujean Tiberiu Fărcaș cu articole de presă, albume foto, reviste de profil și cărți din arhiva proprie aduce în prim-plan modul în care mass-media vremii a scos la lumină povești despre eroii Revoluției din Cluj-Napoca și a documentat evoluția procesului revoluției clujene, inclusiv condamnările unor persoane implicate în represaliile asupra protestatarilor.
Tiberiu Fărcaș are o experiență de 30 de ani în presă, și este autor al mai multor volume, dintre care amintim „Colosul cu picioare de hartie”, o istorie a presei clujene între 1989 – 2010”, co-autor a unei cărţi dedicate rivalității fotbalistice de un secol dintre „U” şi CFR „Cluj contra Cluj”, iar cea mai recentă apariție editorială – „Călin Nemeș. Povestea unui revoluționar”. Este prezent freelancer în presa locală, a lucrat la diferite ziare locale si agenții de presă și ziare naționale, și are frecvente apariții la tv și radio.
Detalii expoziție:
„Veți putea descoperi albume foto, articole din publicații locale, ediții speciale ale unor reviste prestigioase, inclusiv un număr remarcabil al National Geographic dedicat Revolutiei, dar și alte materiale dedicate acestui eveniment istoric esențial pentru poporul român.
Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 18 decembrie 2024, la ora 17:00, la adresa str. Iuliu Maniu nr. 1, Centrul pentru Tineret Cluj-Napoca din cadrul Direcției Centrul de Cultură Urbană din subordinea Primăriei.
”La deschiderea oficială vor lua cuvântul istoricul Adrian Boda, istoricul Cristian Manolachi, fotograful Revoluției, Răzvan Rotta, curatorul Mara A. Muntean și autorul expoziției, Tiberiu Fărcaș. Vă invităm să descoperiți o pagină vie din istoria noastră recentă, prin ochii presei și prin mărturii vizuale de neuitat”, transmit organizatorii expoziției.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.