Proiectul naţional „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional”, ediţia a V-a este în plină defăşurare în judeţul Cluj. La proiect participă elevi ai şcoliilor din Cluj-Napoca, Gherla, Câmpia Turzii şi Huedin.
Activităţile din cadrul Proiectului Naţional „Cunoaşte şi Protejează Patrimoniul Cultural Naţional”, ediţia a V-a sunt în plină desfăşurare în judeţul Cluj. Proiectul este derulat de Poliţia Română în parteneriat cu iniţiatorul acestuia, Fundaţia Collegium XXI, fiind deja de tradiţie, odată ajuns la a cincea ediţie. Activităţile au debutat la data de 3 mai şi se vor încheia în data de 16 mai a.c..
Peste 1300 de elevi şi cadre didactice participă la activităţile prin care poliţişti din cadrul Serviciului Judiciar şi al Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, vor explica ce este şi cum se poate proteja patrimoniul cultural naţional, de ce este el important pentru un popor şi cum trebuie să avem grijă ca acesta să nu dispară.
Tinerii au învăţat că identitatea unei persoane, a unui popor este dată de elementele de patrimoniu material (certificatul/cartea de identitate, fotografiile de familie, locuinţa) şi imaterial (numele de familie, limba maternă, educaţia, şi amintirile). Au aflat poveştile din spatele unor imagini/obiecte care reprezintă mărturii materiale ale patrimoniului cultural naţional, au făcut cunoştinţă cu oameni care duc mai departe tradiţii şi obiceiuri în spaţiul geografic al poporului român, au aflat care este contribuţia acestui popor la dezvoltarea civilizaţiei universale.
De asemenea tinerilor le-au fost prezentate obiecte din partimoniul cultural naţional, recuperate de către poliţiştii români de la traficanţii de astfel de bunuri.
Aceste activităţi au avut loc şi vor avea loc în continuare până la finalizarea acestei ediţii a proiectului în locuri cu o mare însemnătate istorică şi culturală, respectiv la Muzeul Etnografic al transilvaniei din Cluj-Napoca, la Castelul Banffy din comuna Bonţida şi la Casa memorială Octavian Goga din comuna Ciucea.
IPJ Cluj
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.