IA-ȚI MĂSURILE DE PRECAUȚIE, CHIAR ȘI ÎN ONLINE!
Tehnologia și lumea virtuală au intrat atât de natural în rutina noastră zilnică, încât în prezent nu ne mai putem imagina o zi fără a fi la ”un click distanță” de orice informație. Și bineînțeles că nu ne rezumăm doar la informație, întrucât astăzi beneficiem de luxul de a face orice fel de tranzacții în online sau de a ține legătura cu persoanele dragi de la distanță, precum și de multe alte oportunități.
Ca în orice domeniu, avantajele pe care lumea virtuală le pune la dispoziție au și un revers al medaliei, întrucât și în acest cadru există riscul de a se produce infracțiuni.
Astăzi, 24 februarie a.c., la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, polițiștii cu atribuții în cercetarea acestui tip de infracțiuni s-au reunit într-un cadru informal, pentru a dezbate și împărtăși experiențe, dar și tehnici specifice de rezolvare a cauzelor, în scopul creării unei practici unitare și eficiente de anchetă.
Întâlnirea a beneficiat de prezența unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, a polițiștilor specializați în combaterea criminalității informatice din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Cluj, specialiști în domeniu de la nivelul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate, reprezentanți din cadrul Serviciul Criminalistic Cluj - Centrul Teritorial de Examinare I.T., alături de polițiștii de la nivelul tuturor subunităților, cu atribuții în cercetarea acestor fapte.
Temele de dezbatere și discuțiile abordate au cuprins tehnicile specifice și metodele speciale de supraveghere și cercetare, aspectele relevante ce privesc infracțiunile care se pot comite în sfera monedelor virtuale, infracțiunile comise prin metoda „phishing”-ului, etc.
CU CE INFRACȚIUNI AI PUTEA AVEA DE-A FACE ÎN ONLINE?
În ultimii ani s-a constatat că tot mai multe persoane efectuează tranzacții folosind mijloace de plată electronică, respectiv carduri bancare, aplicații de mobile banking. Mai mult, în contextul pandemiei de Covid-19, tranzacțiile efectuate prin intermediul mijloacelor de plată electronică la distanță au fost mai accentuate, ținând cont de recomandările specialiștilor din domeniul sănătății privind limitarea contactului fizic între persoane.
În general, infracțiunile comise în mediul online urmăresc obținerea datelor de identificare ale cardurilor bancare în vederea efectuării de tranzacții financiare, cea mai frecventă și facilă metodă fiind cea de ”phishing”.
Ce înseamnă metoda phishing?
Această metodă folosește interfața vizuală a unor site-uri de intermediere vânzări. În acest caz, autorii se arată interesați de achiziționarea unor bunuri oferite spre vânzare de către utilizatorii platformei de intermediere vânzări și încearcă să determine vânzătorii să-și dezvăluie datele de identificare ale cardurilor bancare, sub pretextul că în acest mod vor încasa banii pentru bunul oferit spre vânzare.
Astfel, aceștia transmit un link către o pagină web falsă, asemănătoare ca și denumire și aspect vizual cu platforma de intermediere vânzări, iar ulterior introducerii datelor bancare, acestea sunt folosite pentru efectuarea de tranzacții financiare în mod fraudulos către diferiți comercianți din străinătate.
De asemenea, este de precizat faptul că pagina falsă ar putea copia identitatea vizuală și a unor alte companii cunoscute, cum ar fi cele de curierat.
O particularitate a acestei modalități de obținere a datelor de identificare a cardurilor bancare o reprezintă faptul că autorii abordează vânzătorul în afara platformei de intermediere vânzări, fiind utilizate diverse aplicații de mesagerie online.
Totodată, în cadrul discuției pot fi identificate unele greșeli gramaticale sau de ortografie, specifice traducerii automate dintr-o limbă în alta.
Pentru a vă proteja de astfel de fapte, țineți cont de următoarele sfaturi:
- Verificați și analizați linkul înainte de accesare! Accesați, pe cât posibil, doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care ați mai interacționat. De asemenea, țineți cont și de faptul că unele pagini web accesate pot fi false, putând copia identitatea vizuală a unei platforme autentice de intermediere vânzări;
- De preferat, nu accesați link-uri transmise de persoane necunoscute!
- Dacă ajungeți în punctul în care purtați conversații cu presupușii parteneri comerciali pe aplicații de mesagerie online, acordați un plus de atenție greșelilor de exprimare, a celor ortografice sau gramaticale, specifice traducerilor automate! În anumite situații, acestea ar putea fi semne ale unei eventuale încercări de compromitere a datelor bancare;
-Țineți cont de faptul că, în astfel de situații, de cele mai multe ori, persoanele de rea-credință evită discuțiile telefonice;
- Sesizați de îndată orice tentativă de fraudă comisă în mediul online! În cazul în care constatați retrageri suspecte din contul dumneavoastră, este vital să vă adresați cât mai repede băncii emitente a cardului, pentru a bloca cardul și eventuale tranzacții ilicite din cont, precum și să semnalați cele întâmplate celei mai apropiate unități de poliție!
***
Lumea monedelor virtuale se află încă la începuturi, iar datorită noutății care o caracterizează, aceasta poate fi, în atare situații, un bun mijloc de îmbogățire injustă a persoanelor rău-intenționate, care profită de lipsa de informare temeinică, precum și de dorința de a beneficia de un câștig consistent, într-un timp scurt și fără prea mult efort al persoanelor.
În esență, persoanele care doresc să investească sume de bani și care nu dețin cunoștințele necesare, încep să caute, în mediul online, persoane specializate care pot efectua aceste investiții în numele lor.
În continuare, acestea își introduc datele de contact pe diverse site-uri care susțin că pot facilita legătura cu persoane specializate, ulterior fiind contactați insistent, telefonic, de diverse platforme de investiții pentru a li se prezenta diverse oferte.
În a doua situație, persoanele identifică singure site-uri care se promovează a fi platforme de investiții, unde își creează conturi și încep să discute cu așa-zișii ”brokeri”, pornind de la un nivel inferior, pentru ca după câteva tranzacții, să fie redirecționate către persoanele care se recomandă a fi la un nivel de specializare mai înalt, pentru a face investiții mai mari.
Conform indicațiilor primite de la aceste persoane, ajung să cumpere monede virtuale, pe care le transferă în portofele digitale aparținând platformei sau transferă bani în diverse conturi bancare.
Ulterior transferurilor, victimele observă în contul creat pe site-ul platformei de tranzacționare faptul că soldul a crescut și, dorind retragerea parțială/totală a acestuia, se lovesc de diverse motive invocate de platformă pentru a întârzia transferul sau, pur și simplu, pierd accesul la cont.
Recomandări:
- Informează-te temeinic cu privire la modul în care funcționează acest sistem! Dacă alegi să investești, fii sigur că deții cunoștințele minime necesare, astfel încât să recunoști eventualele încercări de fraudare!
- Verifică dacă firma care deține platforma este autorizată în România pentru a desfășura astfel de activități !
- Înainte de a te înregistra pe un site de tranzacționare, analizează vechimea acestuia și caută păreri ale persoanelor care au mai interacționat cu respectiva platformă;
- Verifică site-ul platformei de investiții la secțiunea ”Termeni și condiții”. Datele sumare puse la dispoziție ar trebui să ridice un semn de întrebare.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.