După dejucarea planurilor actualei puteri din Consiliul local Turda, formată din consilierii PD-L (5 la număr)+PNL (3), UDMR (2) și trei de la PPDD (din totalul de cinci), de a pune mâna pe Consiliile de Administrație de la SC Turda Salina Durgău SA și SC Domeniul Public Turda SA, membrii coaliției neanunțată public s-au unit în a critica performanțele economice ale celor care conduc aceste societăți subordonate.
Primii au fost liberalii, într-o conferință de presă organizată la sediul lor.
Aceștia au profita de accesul la documente financiare ale celor două unități economice turdene pentru a acuza actualele conduceri de management prost care a dus la înregistrarea unor pierderi la ambele societăți în cauză. Doi liberali au fost aleși la conducerea celor două consilii de administrație numite prin hotărârile de consiliu local suspendate de prefectul de Cluj. Aceștia au cules din documentele prezentate cu maximă transparență de către directorii de la Salina și respectiv Domeniul Public informațiile cu care să poată ieși în fața presei pentru a ”dovedi” managementul slab de la cele două societăți.
Astfel, președintele Consiliului de Administrație de la Domeniul Public, a cărui activitate este suspendată ca urmare a atacării de către prefect a hotărârilor prin care au fost numiți membrii CA, Constantin Costea, a declarat: ”I-am cerut d-lui director documente, contractul de mandat, profiturile și pierderile existente la data de 31 mai anul curent, bugetul de venituri și cheltuieli pe 2014, care, am înțeles că a fost aprobat foarte târziu de către Consiliul local, contractul colectiv de muncă și situația patrimoniului la 31 decembrie 2013. Din păcate, la contractul de mandat domnul director nu ne-a prezentat și anexele specifice, spunând că nu i le-am cerut. A rămas ca la ședința următoare să ne prezinte și aceste anexe”, a spus Costea.
Președintele Consiliului de Administrație care, după opinia precedentului consiliu este suspendat de drept prin intervenția prefectului care a semnalat vicii de legalitate în procesul numirii conducerilor celor două societăți pomenite mai sus, a mai afirmat că cifrele existente după primele cinci luni de activitate din acest an indică faptul că Domeniul Public este pe minus, înregistrând pierderi. Constantin Costea a continuat apoi să ofere cifre disparate și incomplete, fără a pune la dispoziția presei nici un document care să ateste veridicitatea celor susținute de el.
De altfel aceeași practică a fost folosită și de președinta Consiliului de Administrație de la SC Turda Salina Durgău SA, numit prin hotărârile atacate de prefect. La rândul său, Corina Făgădar, a adus mai multe acuze conducerii actuale a societății care conduce obiectivul turistic, prezentând cifre care să evidențieze faptul că societatea care guvernează Salina înregistrează mari pierderi. ”În 19 iunie am stabilit să limităm mandatul directorului în sensul că nu mai poate face angajări fără acordul consiliului de administrație, moment în care am fost informați că trebuie deschis ștrandul si nu exista personal. (…) Pentru că nu era personal și ca să nu ne opunem bunului mers al Salinei am aprobat un număr de 12 angajări, numărul solicitat de director prin organigramă. Totodată am limitat nivelul maxim al plăților la 100 000 lei per plată, numai în baza contractului și numai la scadență, iar alte plăți să se facă doar cu acordul Consiliului de administrație”, a arătat Corina Făgădar.
Când vine vorba de cifre, președinte Corina Făgădar a venit cu ”lecția învățată” de acasă, liberalii fiind convinși, la unison cu aliații lor de la nivel local, că au de-a face cu niște jurnaliști ageamii, aduși în fața unor genii financiari ca ei: ”Nu pot să vă dau cifre, pot numai să vă spun că Salina merge pe pierdere!”, ne dă Corina Făgădar informațiile cu țârâita, ca și cum noi suntem obligați să luăm de bune tot ce spune dânsa, fără să aducă vreo dovadă. ”Nu este o problemă că scad încasările pe perioada iernii, atâta timp cât se recuperează în timpul verii, când numărul de vizitatori crește, însă cu toate că vizitatorii s-au înmulțit, au crescut și cheltuielile, astfel încât nu s-a reușit să se ajungă la profit, până la această dată”, acuză Făgădar.
La o zi după liberali, a organizat și primarul Tudor Ștefănie o conferință de presă, în cadrul căreia a făcut și el anumite afirmații în aceeași notă cu liberalii, dar abia după ce îl acuză pe prefectul județului Cluj, Ioan Gheorghe Vușcan, că nu judecă folosind aceeași măsură diferite hotărâri ale consiliului local având același subiect: ”Dacă vom verifica, eu nu, aduc doar aminte, celor din Consiliile de Administrație că există o lege, nr 176 din 2010, care le spune membrilor Consiliilor de Administrație, la art. 34, inclusiv din societățile comerciale în care statul sau ad-țiile publice locale este acționar majoritar sau semnificativ, au obligația să-și depună declarațiile de avere și de interese în termenul de 30 de zile de la numire, atât la societate cât și la ANI. Nu știu dacă acest lucru a fost făcut de către cineva”, le-a transmis primarul turdean membrilor CA de la societățile subordonate. Am urmat calea propusă de edilul-șef și am găsit art. 34 din legea 176 din 2010: ”Art. 34. - (1) Verificările aflate în curs de desfăşurare la Agenţie la data intrării în vigoare a prezentei legi continuă potrivit procedurii prevăzute de aceasta. (2) Actele şi lucrările efectuate în cadrul Agenţiei, rămase definitive până la publicarea Deciziei Curţii Constituţionale nr. 415 din 14 aprilie 2010 în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.294 din 5 mai 2010, rămân valabile. (3) Probele administrate şi actele procesuale efectuate la instanţe şi organe de urmărire penală înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi se menţin. (4) Declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese depuse până la intrarea în vigoare a prezentei legi rămân valabile şi vor putea fi valorificate de către Agenţie în cadrul procedurilor sale pentru exercitarea atribuţiilor specifice prevăzute de lege”. Deci, cu totul altceva decât cele prezentate de primarul Ștefănie.
Edilul șef turdean a continuat cu prezentarea unor extrase din presa locală, de anul trecut, pentru a putea comenta vizavi de cele declarate de cei de la Salina la acel moment. Apoi a făcut câteva aluzii la hotărârile de consiliu local suspendate de prefect: ”Am o mare neîncredere că aleșii locali mai pot lua hotărâri de Consiliul local, sau de ce i-a mai ales populația dacă orice hotărâre care nu convine cuiva este atacată în contencios și suspendată pe termen de 5-6 luni. Dacă e o problemă de legalitate, se poate discuta imediat sau să se facă o mențiune prealabilă de către Instituția prefectului pentru a reveni acolo unde se crede că s-a greșit, nu atacarea directă în contencios, cu blocarea activității. Acest lucru generează dubii, cel puțin pentru mine și pentru mulți alții. De fapt, nu s-a dorit decât prelungirea unor situații de fapt”, a revenit primarul asupra ultimelor evenimente provocate de prefectul de Cluj.
Primarul Ștefănie a furnizat apoi mai multe cifre susținând că atât SC Turda Salina Durgău SA cât și SC Domeniul Public Turda SA merg în pierdere, referindu-se la raportări financiare de la 31 aprilie și 31 mai 2014. El susține că la finalul lunii aprilie, SC Turda Salina Durgău avea pierderi de 9 miliarde de lei vechi, revenind la începutul lui iunie la 7,6 miliarde de lei pierderi. Ștefănie a afirmat că, s-a înjumătățit inclusiv suma din contul Salinei, de la 20 de miliarde la 10 miliarde de lei vechi.
Cu siguranță că actualele conduceri ale acestor societăți vor lua o poziție atât față de cele afirmate de liberali cât și vizavi de cele afirmate de primarul Tudor Ștefănie. Mai ales că acesta din urmă a precizat că a simțit nevoia să prezinte aceste ”stări de fapt”, cum le numește el, întrucât societatea care guvernează Salina a contractat un credit important, garantat de bugetul local, un buget pe care primarul turdean dorește să îl apere.