Consiliul local al municipiului Turda a aprobat azi, în ședința de plen, continuarea dezvoltării spațiilor vizitabile de turiști a Salinei Turda, prin amenajarea Minei Iosif și deschiderea acesteia circuitului turistic. Decizia reprezintă o continuare a demersurilor conducerii de până în luna septembrie 2014, reprezentată de directorul de atunci a Salinei, Vasile Simion Tot și de președintele Consiliului de Administrație al SC Turda Salina Durgău, actualul primar Cristian Matei. În timpul conducerii acestora, la SC Turda Salina Durgău SA au fost efectuate lucrări de forare orizontală, reușindu-se realizarea unui tunel de legătură între mina Terezia (în zona lacului cu bărci) și Mina Iosif, care se dorește a fi dată în exploatare turistică. De atunci, de la preluarea prin forță, cu flexul și ranga, a SC Turda Salina Durgău SA, de un Consiliu de Administrație impus de PNL-ul condus atunci de Tudor Ștefănie, nu s-a mai făcut nimic pentru deschiderea minei Iosif pentru vizitare. Nu s-a mai făcut nicio investiție majoră, tocmai pentru a se putea raporta încasări și profit cât mai mare, în scopul justificării prin rezultate financiare a abuzului făcut prin demiterea abuzivă a directorului Vasile Simion Tot. Despre partea ocultă a înțelegerii dintre Ștefănie și alți politicieni, care a dus la îndepărtarea lui Tot (căruia biroul i-a fost spart cu ranga și flexul, în timp ce lui i s-a interzis să intre în sediul SC Turda Salina Durgău SA, deși era directorul acestei societăți) vom reveni cu amănunte exclusive într-un alt articol, dedicat acelui subiect.
În ședința Consiliului local de azi, 10 iulie 2017, s-a dat acordul Municipiului Turda pentru demararea de către Societatea Salina Turda SA a proiectului de investiţii: “Dezvoltarea turistică a Salinei Turda prin amenajarea Minei Iosif şi prin modernizarea Bazei de Tratament din Salina Turda” ți s-a aprobat Caietul de Sarcini aferent acestei investiții.
În acest din urmă document, care nu a fost pus la dispoziția presei în versiunea completă (documentul se termină cu „:”), se indică obiectivele investiției ce ar urma să se facă pentru deschiderea minei Iosif.
Mina Iosif este cunoscută și sub denumirea de „Sala celor șapte ecouri”, are o formă de clopot, cu o suprafață la vatră de aproximativ 3000 de metri pătrați, un diametru de aproximativ 65 de metri, înălțime de aproximativ 87 de metri și o înălțime până la suprafață de 120 metri. În prezent, există doar trei căi de acces în mina Iosif:
- Pe verticală, pe o scară de lemn extrem de incomodă, amplasată într-un puț cu o înălțime de aproximativ 80 metri.
- Pe orizontală, prin tunelul de legătură (galerie) săpat între mina Iosif și mina Terezia, finalizat în septembrie 2014.
- La nivelul superior: accesul în zona celor două balcoane situate la partea superioară a minei, balcoane care necesită de asemenea consolidări structurale (Actuala Sala Ecourilor).
Amenajările care sunt propuse pentru ca mina Iosif să poată fi deschisă vizitării sunt:
- Modernizări/Consolidări/Amenajări corespunzătoare a căilor de acces existente.
- Amenajarea unei căi de acces (cale de evacuare) direct din mina Iosif în exterior, prin intermediul puțurilor de aerare al minei și asigurarea accesului de la punctul de suprafață până la pavilionul principal de acces în Salina Turda, prin intermediul unor amenajări exterioare corespunzătoare (circulații pietonale externe)
- Amenajarea unei legături directe din mina Iosif în galeria Franz Iosif, prin intermediul puțului existent al minei, asigurând astfel un nou flux de circulație în interiorul Salinei Turda, care să folosească și ca nouă cale de acces din galeria Franz Iosif în minele Terezia și Rudolf, prin intermediul minei Iosif.
- Amenajarea minei Iosif cu scop de creștere a atractivității turistice a Salinei Turda (Amenajări zone de agrement sportiv, zone de relaxare, zone de distracție, amenajări grupuri sanitare etc.
Într-unul din articolele viitoare legate de acest subiect vă vom da amănunte privind costurile și termenele de execuție ale proiectului.