19
Vi, Apr
20 New Articles

Salina Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Știați că Salina Turda a fost atestată pentru prima dată acum 750 de ani? În luna mai sărbătorim această aniversare frumoasă și ne-am gândit să vă spunem câteva lucruri despre ceea ce leagă Salina Turda de Muzeul de Istorie.salina camara de sare
Salina de la Turda a fost atestată documentar în anul 1271 într-un document emis în cetatea Buda, prin care regele Ungariei, Ştefan al V-lea, dăruia ocna de sare de la Turda, scoasă de sub orice autoritate regală sau voievodală, capitlului Bisericii Transilvaniei. Din punct de vedere instituţional, exploatarea sării a fost reglementată de către cămările de sare, cea mai importantă din Transilvania, fiind cea de la Turda. Această instituţie era condusă de un comite, care datorită acestei funcţii devine un personaj important al Transilvaniei. Casa Cămării de Sare se păstrează și azi, locația acesteia fiind clădirea actualului muzeu de istorie din Turda.
Din cei 51 de comiți identificați ai Casei Cămării de Sare de la Turda, cel mai reprezentativ a fost Pogány Miklós, care a trăit în sec. XV. Acesta a fost unul dintre colaboratorii importanţi ai lui Iancu de Hunedoara, împreună cu care a participat la campaniile antiotomane din anul 1442, respectiv la bătăliile de la Poarta de Fier a Transilvaniei şi bătălia de pe râul Ialomiţa.
Vă recomandăm, ca la următoarea vizită să observați și frumusețea clădirii de patrimoniu în care ne desfășurăm activitatea.
 
Muzeul de Istorie TURDA
Pin It