Vineri, 4 Iunie 2021, Salina Turda a fost gazda primitoare a unui eveniment deosebit dedicat deopotrivă copiilor și naturii, pentru ca aceștia să aibă un mediu curat și prietenos.
La 100 de metri sub pământ s-a consumat un episod inedit din Săptămâna Verde Europeană, prin evenimentul Climate Action Day.
Salina Turda a fost gazda acestei importante acțiuni, educative și distractive. Activitățile desfășurate au avut ca scop însușirea cunoștințelor privind eficiența energetică, combaterea efectelor schimbărilor climatice și managementul deșeurilor.
Având în vedere eforturile depuse de Primăria Municipiului Turda în direcția implementării de programe în ceea ce privește creșterea eficienței energetice și combaterea efectelor schimbărilor climatice activitățile și acțiunile proiectului BEACON vor fi extinse și în unitățile de învățământ din Municipiul Turda.
Primarul turdean, Cristian Matei, a declarat: „Având în vedere că actorii principali pentru schimbare sunt copiii și tinerii, salutăm astfel de acțiuni care sunt convins că în timp vor ajuta la tranziția către un comportament prietenos cu mediul. Felicitări tuturor celor implicați în acest proiect și sperăm ca pe viitor să avem tot mai multe inițiative verzi”, a transmis primarul turdean.
Evenimentul găzduit de spectaculosul peisaj natural dar, modelat de mâna omului, al Salinei Turda a conținut o serie de instrumente interactive care susțin prin comunicare și joc însușirea cunoștințelor privind eficiența energetică, combaterea efectelor schimbărilor climatice și managementul deșeurilor dezvoltate în cadrul proiectului BEACON,
având în vedere că tinerii și copii reprezintă vectorii care pot ușura tranziția către un comportament prietenos cu mediul.
Printre reperele activităților amintim bike cinema – o activitate care permite participanților să urmărească scurte filmulețe utilizând curentul produs chiar de ei, prin pedalare, atelier viziune - un atelier care pune în mișcare imaginația copiilor și tinerilor și îi provoacă să-și folosească simțul de observație prin asocieri inedite a activităților zilnice cu evenimente petrecute în mediul înconjurător.
A existat și un stand de jocuri pe teme de schimbări climatice, Climate changes Monopoly – o reinterpretare a jocului clasic de Monopoly cu întrebări și acțiuni bazate pe schimbările climatice, acțiuni individuale de protejare a mediului și întrebări legate de eficiența energetică, Activity – o reinterpretare a jocului clasic de activity utilizând cuvinte și noțiuni legate de mediul înconjurător și Roata norocului – un joc de tip știi și câștigi, cu întrebări din geografie, schimbări climatice, eficiența energetică, fizică și istorie cu premii instant
Copii au fost atrași și de un stand de instrumente de măsurare, în care cei interesați au avut posibilitatea de a descoperi instrumente de măsurare a intensității luminii, concentrația de CO2, consum energetic, colțul de fotografie, unde cei care au participat la jocuri și-au putut imortaliza participarea, dar și o mini competiție de dezbateri pe teme de protecția mediului – Earthbate.
Participanții la Climate Action Day au avut ocazia să învețe, așadar, într-un mod plăcut, noțiuni de eficiență energetică și modalități simple pe care le pot aplica acasă, la școală și în comunitate pentru reducerea consumului de resurse.