21
Joi, Noi
5 New Articles

Salina Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail imagePagina principală a site-ului Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest publică un material informativ despre ceea ce a reprezentat și reprezintă o rețetă de succes în turism: Salina Turda.

Iată ce se spune acolo: ”Salina Turda a avut 350.000 de vizitatori în cursul anului 2011. În anul 2012, a câștigat premiul pentru cel mai bun proiect turistic de România la concursul naţional de proiecte din administraţia publică locală „Cele bune să se-adune”, ediţia 2012, organizat de Revista Română de Administraţie Publică Locală.
Proiectul „Creşterea atractivităţii turistice a zonei cu potenţial balnear – zona Durgău, Valea Sărată şi Salina Turda” a fost realizat de Consiliul Local Turda în parteneriat cu Consiliul Judeţean Cluj şi a obţinut finanţare în cadrul Schemei de finanţare pentru Proiecte Mari de Infrastructură, Programul Phare 2005.
Cu acest sprijin financiar din partea Uniunii Europene, în anul 2009 s-au desfăşurat lucrările de amenajare a Salinei Turda în scop turistic şi curativ, cu săli de tratament, un amfiteatru, săli de sport, dar şi o „roată panoramică”, de unde se pot admira stalactitele din sare.
Principala atracţie a salinei este lacul cu soluţie salină suprasaturată, excelentă pentru tratament. Inaugurarea a avut loc în ianuarie 2010, după 2 ani de lucrări şi 6 milioane de euro investiţi.
Salina Turda este poate cea mai celebră destinaţie a turiştilor ce vizitează Clujul. Această mină de sare datează încă din perioada romanilor şi a fost unul dintre motivele pentru care localitatea s-a dezvoltat vertiginos şi după retragerea romanilor din Dacia. Prima atestare documentara a extragerii sării in Turda datează din anul 1271. În 1932 însă, Salina Turda a fost închisă.
Pe parcursul anilor s-a descoperit că mediul salin este deosebit de prielnic în tratarea afecţiunilor respiratorii datorită temperaturii constante de 10-12 grade Celsius şi a umidităţii de 75-80% precum şi datorită concentraţiei optime de aerosoli. Ca urmare, după 1992 mina Rudolf din interiorul salinei a fost amenajată ca şi sală de tratament subterană.”

Pin It