01
Mie, Mai
2 New Articles

Salina Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail imageUn nou simpozion internațional de speleoterapie se va desfășura la Turda în organizarea Salinei Durgău, un simpozion organizat sub egida Uniunii Internaționale de Speologie.

Trebuie să spunem că în cadrul Uniunii Internaționale de Speologie, afiliată Unesco, funcționează mai multe comisii: o comisie de cercetare a  mineralogiei peșterilor, una pe ”biodiversitate”, alta pe ”petrografie” iar alta se ocupă cu  hidrografia-hidrologia peșterii.  Există și o comisie despre care mulți spun că nu are ce să caute în cadrul uniunii, o comisie care are ca tematică activitatea medicală. Acea comisie permanentă de speleoterapie se ocupă cu coordonarea activității de speleoterapie (terapie în peșteră sau în cavități subterane artificiale). Acest tip de tratament se orientează spre afecțiuni respiratorii și afecțiuni dermatologice cutanate. S-a observat, în urma activității de cercetare, că prezența aerosolilor constituie un mediu extraordinar care favorizează recuperarea și vindecarea post traumatică a rănilor cutanate și, de asemenea, multe alte afecțiuni, printre care și psoriazisul.

Uniunea Internațională de Speleoterapie organizează o dată la patru ani un congres mondial și, între congrese, se organizează simpozioane de către diferitele comisii din cadrul uniunii. Comisia permanentă de speleoterapie organizează acest al 14-lea simpozion de speleoterapie alegând Turda pentru că, anul trecut, aici s-a desfășurat în condiții excelente prima Conferință națională de speleoterapie. A existat și atunci o participare internațională, în frunte cu dr. Pavel Slavik, președintele Comisiei permanente de Speleoterapie. Tot atunci au fost prezenți la Turda alți mari specialiști în domeniul speleoterapiei, cum este dr. Iuri Simeonca de la Institutul Național de Recuperare Medicină Fizică și Balneoclimatologie București, vicepreședinte al comisiei pe probleme de cercetare științifică, sau dr. Iaroslav Cionca de la Spitalul republican de Alergologie din Ucraina, vicepreședinte pe probleme medicale.

Thumbnail imageAceștia și alte somități din domeniul științific, al speleoterapiei în special, sunt toți așteptați în zilele de 4, 5 și 6 octombrie la Simpozionul de Speleoterapie de la Turda, organizat de dr. ing. Ovidiu Mera, directorul general al societății care administrează Salina Durgău Turda. Sunt așteptați 120-150 de participanți, circa 60 fiind din străinătate. Lucrările se vor derula în sala Teatrului municipal Turda iar în foaier se vor derula sesiuni de postere și vor fi prezenți furnizorii de aparatură medicală cu expoziții de profil, specifice domeniului vizat de simpozion.

Ovidiu Mera ne-a declarat că 39 de personalități din lumea medicală internațională s-au înscris pentru a participa la eveniment, în general din Europa dar vor fi prezenți și reprezentanți din Australia și Canada. ”Cea mai mare răspândire pentru acest tip de tratament există la nivelul Europei”, ne spune Ovidiu Mera, ”în special în Ucraina, Cehia, Austria și Germania. România, în schimb, este țara cu cel mai bogat potențial care poate fi utilizat în scop speleoterapeutic. Este vorba de multitudinea de saline existente atât în Transilvania cât și în exteriorul arcului carpatic”.

Ovidu Mera susține că ”este un fapt dovedit că terapia afecțiunilor respiratorii în minele de sare este mult mai eficientă decât în peșterile carbonatice sau în vreo altă mină dezafectată cu alte tipuri de formațiuni geologice, metamorfice, magmatice, iar pentru aceasta, împreună cu colaboratorii din institut, în ultimii ani am derulat un program intens de cercetare atât pe fonduri guvernamentale cât și din fonduri proprii, programe de cercetare care au fost demarate de ceva vreme și sunt în curs de finalizare”, explică directorul Salinei Durgău Turda.

Mera susține că rezultatele programelor de cercetare finanțate de societatea pe care o conduce sunt remarcabile. Comparativ cu celelalte mine de sare, din România în primul rând, microclimatul salin de la Turda este deosebit de favorabil pentru tratarea afecțiunilor respiratorii și pentru utilizare în activitatea medicală alternativă.

Pin It