Acesta pare a fi cuvântul de ordine în cadrul alianței care l-a Turda se bazează pe sentimente de dragoste și respect reciproc. Sentimente care s-au manifestat în timp ce PNL-ul stătea mândru de-a dreapta PSD, prin vorbe grele aruncate primarului Ștefănie și colegilor democrați, de unde li se răspundea, cu dărnicie, cu aceeași monedă, în urmă cu doar câteva luni. Dacă în urmă cu ceva vreme primarul Tudor Ștefănie se întreba în plenul unei ședințe de Consiliu local:
”Cine este acesta avocat Giurgiu de merită el să fie reprezentantul municipiului în toate Adunările Generale ale Acționarilor de la societățile comerciale? Când a fost el votat de turdeni?”, iată că în prezent, același primar care este șeful PD-L Turda apelează exact la acest Nicolae Giurgiu, pe care se bazează că va reuși să ”păcălească pe cei de la Registrul Comerțului, înregistrând absolut ilegal un Consiliu de Administrație în care au fost băgați doar oameni ai alianței menționate mai sus.
Sfidarea prefectului, garantul respectării legii
În cadrul ședinței din 14 iulie a Consiliului local Turda, aleșii locali au dovedit, o dată în plus, că formează cea mai slab pregătită echipă dintre toate cele formate după revoluție, prin alegeri, în cadrul acestui for. A fost o ședință tumultoasă, care a degenerat, pe alocuri, când vorbele au fost mai ascuțite într-un dialog Nicolae Roș-Tudor Ștefănie. Pe ordinea de zi era revocarea ”dușmanului numărul 1” al alianței, președintele PSD Turda, Cristian Matei, din funcția de membru al Consiliului de Administrație de la SC Turda Salina Durgău SA (TSD). Cititorii noștri, care au urmărit aceste lupte politice care se află în cea de-a doua lună de la izbucnire, înțeleg că este vorba de Consiliul de Administrație care se încearcă să fie instalat, cu toate că prefectul județului a atacat în contencios, suspendându-le, nu numai hotărârile de numire a fiecăruia dintre cei pe care politicienii din Consiliul local vroiau să conducă activitatea de la TSD ci și hotărârea prin care consilierii delegau reprezentantul AGA să facă actualizeze Actul Constitutiv al TSD.
Hotărârea nr. 148 din 11 iunie 2014, suspendată de prefect, prevedea la art. 1: ”Se aprobă actualizarea Actului Constitutiv al SC Turda Salina Durgău SA cu modificările şi completările stabilite prin Hotărârile Consiliului Local al Municipiului Turda nr. 109, 111, 112, 113, 114, 115/15.05.2014 şi nr. 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135 şi 136/11.06.2014”, iar la art. 2 se spunea că ”Reprezentantul Municipiului Turda în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Turda Salina Durgău SA va avea mandatul expres de a pune în aplicare prezenta hotărâre, efectuând toate demersurile pentru înregistrarea formei actualizate a Actului Constitutiv al SC Turda Salina Durgău SA la Registrul Comerţului. Modificările vor avea în vedere toate mandatele primite de domnul Giurgiu Nicolaie din 15.05.2014 şi până în prezent”.
”Matei nu a vrut să încalce legea, așa că îl schimbăm”
Dar ce s-a întâmplat în ședința Consiliului local Turda de luni, 14 iulie? Trei consilieri ai alianței, Daniela Florea (PD-L), Cristian Felezeu (PNL) și Ovidiu Micu (PNL) au inițiat un proiect de hotărâre de revocare a HCL prin care Cristian Matei fusese numit în funcția de membru al CA de la TSD. Aceiași consilieri au inițiat un proiect de hotărâre privind validarea unui alt candidat cu note mai slabe decât mulți alții care s-au prezentat la simulacrul de concurs pentru aceste funcții, Virginia Rus, în locul lui Cristian Matei.
Ce spun inițiatorii despre graba cu care trebuia, neapărat, înlăturat Matei din Consiliul de Administrație al TSD? "La baza acestei inițiative se regăsește faptul că domnul Matei Cristian Octavian nu şi-a acceptat calitatea de administrator, neprezentându-se la Registrul Comerţului pentru a semna declaraţia pe proprie răspundere de acceptare a mandatului şi de confirmare a faptului că îndeplineşte condiţiile. Aceste aspecte rezultă din adresa ”notă de informare”, înregistrată la Consiliul local Turda sub nr. 1083/ 26.06.2014, emisă
de reprezentantul CL în AGA de la TSD, domnul Giurgiu Nicolae. Situaţia creată impune adoptarea în regim de urgenţă a acestei măsuri, întrucât atrage imposibilitatea efectuării menţiunilor rezultate din Hotărârile Adunării Generale la Oficiul Registrului Comerţului Cluj cu privire la actul constitutiv. Neefectuarea mențiunilor la ORC cu privire la actul constitutiv aduce atingere funcționării în parametri legali a societății”, își arată cei trei consilieri grija pentru respectarea legalității, călcând apăsat pe tot ce înseamnă lege și normalitate.
De fapt, care este scenariul? Avocatul Nicolae Giurgiu ”face pe prostul”, făcându-se că nu are cunoștință despre faptul că prefectul Vușcan a suspendat Hotărârea Consiliului Local Turda nr. 148, prin care el era delegat să opereze și să înregistreze la Registrul Comerțului modificarea Actului Constitutiv. El poate susține că onorat Consiliul local Turda nu l-a informat și nu i-a dat nici un alt ordin. Cine este vinovat? Secretarul municipiului Turda, Paula Popa, dacă lucrurile stau așa, întrucât ea avea obligația să informeze de îndată toate părțile implicate, deci și pe reprezentantul AGA TSD, Nicolae Giurgiu.
Secretarul municipiului, Paula Popa, riscă și se expune
Aici discuția se poate dezvolta foarte mult, și nu este exclus ca lucrurile să atragă asupra Primăriei și Consiliului local Turda o anchetă serioasă din partea prefectului și, poate, chiar a guvernului, întrucât se poate dovedi că secretarul municipiului nu și-a făcut, în multiple rânduri, datoria legală. Dau un singur exemplu în afară de cel anterior: Instituția prefectului județului Cluj a anunțat secretarul municipiului Turda despre acțiunea în instanța de contencios administrativ care suspendă nu mai puțin de 22 de HCL Turda (un record absolut în istoria acestui for) printr-un document intrat, via fax, la biroul Paulei Popa în ziua de 20 iunie 204 la ora 15. 43, oră la care Registratura primăriei era deschisă. Secretarul municipiului, Paula Popa, însă, înregistrează la Registratura Primăriei abia a doua zi documentul. De ce? O să vedem în continuare. Ei bine, Consiliul de Administrație al TSD s-a întrunit la ora 17, când Cristian Matei i-a anunțat pe colegii săi că se află în ilegalitate ținând respectiva ședință după ce prefectul suspendase în acea dimineață HCL-urile în baza cărora ei funcționau. Consiliul de Administrație prezidat de Corina Făgădar nu a ținut seama de spusele lui Cristian Matei, ajutată și de administratorul public Radu Crișan, membru al aceluiași CA, care a spus că nu există nici un document oficial care să ateste spusele lui Matei. Se înșela și o știa foarte bine, de mai bine de o oră și un sfert.
Secretarul Municipiului Turda, Paula Popa, a intrat în atenţia Comisiei de Disciplină a Prefecturii Cluj şi a fost chemată în şedinţa din 25 iunie pentru a se apăra. Jurista Paula Popa și-a angajat un avocat care să o reprezinte în relația cu Comisia de disciplină în atenția căreia a ajuns după ce președintele Asociaţiei Umanitare Evlavie din Turda, Ioan Maier, a făcut plângere la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.
Reprezentantul în AGA, avocatul liberal Nicolae Giurgiu, își depășește atribuțiile
Revenind, să spunem că reprezentantul CL în AGA TSD, Nicolae Giurgiu, poate fi tras la răspundere după ce înscrie la Registrul Comerțului acest nou Consiliu de Administrație fără a avea un mandat din partea Consiliului local, după ce hotărârea prin care fusese mandatat a fost atacată de prefect.
În cadrul ședinței Consiliului local din 14 iulie, au fost mai mulți consilieri care au atras atenția asupra ilegalităților de pe ordinea de zi a ședinței. ”Vârful de lance” a fost Nicolae Roș (PSD), care a spus colegilor săi: ” Vă dau şi o speţă de la Curtea de Apel, o atare conduită a administraţiei va putea fi analizată şi sub aspect penal, putându-se discuta despre angajarea răspunderii penale a consilierilor care au votat proiectul unei astfel de hotărâri de Consiliu Local pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în măsura în care în executarea unui astfel de act normativ ar produce un prejudiciu unei persoane, dacă persoana tolerează sau dispune astfel de măsuri şi fiind funcţionar se aplică prevederile incidente. Deci stimaţi colegi din păcate şi nu este un caz singular mai multe hotărâri de consiliu local au fost atacate de către prefect. Practic activitatea Consiliului Local Turda la Curtea de Apel Cluj şi prestigiul acestei instituţii are de suferit datorită faptului că sub pretextul că ne ascundem în spatele unui vot secret se dezbate, deliberează tot felul de hotărâri care nu sunt în conformitate cu legea. Vreau să vă spun că, dacă până acum se putea invoca, acum nimeni nu poate invoca necunoaşterea legii din acest moment prin care vi s-a adus la cunoştinţă potrivit art. 54-55 din 393 / 2004, statutul aleşilor locali se poate angaja răspunderea penală, administrativă a fiecărui funcţionar, în speţă consilier local care ar vota o astfel de hotărâre. De altfel, cel vizat de această hotărâre, domnul Cristian Matei Octavian, a înregistrat la instituţia prefectului o adresă, de asemenea o aveţi şi dumneavoastră în mapa de şedinţă, înregistrată sub numărul 1197/14.07.2014”, le-a spus Roș, solicitând scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre în cauză.
La rândul său, consilierul PP DD Rozalia Crișan a luat cuvântul spunând: ”Voi fi foarte scurtă de data aceasta, o singură frază am de spus, respectiv achiesez întru totul asupra considerentelor expuse de către colegul meu, Roş Nicolae, şi în opinia mea proiectul de la punctul 2 de pe ordinea de zi are mari probleme de legalitate. Şi, domnule preşedinte, eu personal nu voi participa la dezbatere şi la votarea acestui proiect prin neluarea buletinului de vot”, a precizat Rozalia Crișan. La fel au procedat și consilierii PSD Emil Molnar și Dora Arion, dar și viceprimarul Lucian Nemeș și Mariana Dobra, ambii de la Partidul poporului Dan Diaconescu.
Cu toate acestea, prin votul secret al consilierilor locali s-au obținut 12 voturi pentru și două anulate, ceea ce a dus la revocarea lui Cristian Matei din CA TSD.
Cine este Virginia Rus?
A urmat propunerea făcută de cei trei consilieri inițiatori de a valida pe Virginia Rus.
În acel moment, consilierul PP DD Rozalia Crișan, l-a întrebat (pe bună dreptate, întrucât în urma evaluării Virginia Rus a obținut o medie de 3,21, având cu medii mai mari, deasupra sa în clasament, nu mai puțin de 16 candidați care ar fi fost, în condiții normale, validați de un consiliu local care dorește respectarea legalității) pe colegul său, inițiator al proiectului, Ovidiu Micu (PNL), care au fost criteriile după care a fost aleasă aceasta pentru funcția de membru în CA TSD? Răspunsul dat de Micu a fost unul, să spunem doar incalificabil, dacă nu sfidător și batjocoritor: ”Din respectiva comisie de selecţie am făcut parte şi țin să vă spun că s-a făcut o medie a calificativelor care s-au dat. Din punctul meu de vedere, doamna Rus Virginia Rodica a îndeplinit toate condiţiile şi merită votul pentru a fi numită în Consiliul de Administraţie al SC Turda Salina Durgău. Acolo s-a făcut o medie, am considerat că dânsa este calificată”, a mai spus Ovidiu Micu.
De tot râsul este faptul că, mai nou, aleșii noștri nici măcar nu mai atașează un CV când prezintă vreo persoană votului în plen, de aceea mai mulți consilieri și-au manifestat nemulțumirea precizând că nu o cunosc pe Virginia Rus și nici nu îi cunosc calitățile. Ba mai mult, în cadrul a două alte ședințe ale acestui teribil Consiliu de Administrație, Virgina Rus a mai fost supusă aprobării pentru accederea în aceeași funcție, fiind respinsă. A treia oară însă, se pare că a fost cu noroc! În primele două dăți, nici măcar cei trei inițiatori ai HCL-urilor în discuție nu au votat-o. Acum, însă, se pare că este cea mai bună, mai potrivită pentru funcție, în detrimentul unui Cristian Matei care și-a dovedit de nenumărate ori capacitățile manageriale atât în mediul privat cât și în cel cu capital majoritar de stat.
Când s-a procedat legal?
Și aș mai face o precizare: în luna iunie, când același Consiliu local a înlocuit-o pe Andreea Sas din Consiliul de Administrație al TSD, în exact același mod ca acum cu Matei, au fost supuși validării aleșilor locali toți candidații declarați admiși de comisia de selecție. Acum nu s-a mai procedat așa, a fost propusă, după criterii necunoscute, Virginia Rus și validată de majoritatea PD-L – PNL – UDMR. Se pune, așadar, întrebarea: când s-a procedat legal? Răspunsul nostru ar fi, niciodată, însă va trebui să așteptăm poziția organelor legale pentru a fi siguri.
În final, să prevedem, iar, sau din nou, că prefectul va ataca și aceste două hotărâri, cu siguranță, pe motiv că au fost adoptate într-o ședință extraordinară, fără să beneficieze de un raport de specialitate întocmit de specialiștii din primărie, și fără să existe, de fapt, vreo urgență. Apoi le va ataca pentru că, evident, în adoptarea acestor hotărâri nu au fost respectate prevederile OUG 109 și nici cele ale legii 31.
În acest moment, mingea este la reprezentantul AGA și la Registrul Comerțului, de unde așteptăm o decizie pe care, cu siguranță o să v-o aducem imediat la cunoștință și Măriei Tale, Cititorule.