19 septembrie 2014, ora 10. Moment istoric în activitatea de dezvoltare a ofertei turistice la SC Turda Salina Durgău SA. Este vorba de momentul străpungerii printr-o galerie de peste 50 de metri lungime a peretelui de sare care desparte mina Terezia (cea în care se află lacul cu bărci) de mina Iosif (cunoscută până în prezent doar de la nivelul "balconului", cu numele de "Sala Ecourilor").
Au fost invitate de către directorul general al societății, Vasile Simion Tot, să asiste la ineditul eveniment personalități politice printre care senatorul de Turda, Alexandru Cordoș, deputatul de Turda, Mircea Irimie, deputatul Steluța Cătăniciu, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Ioan Oleleu, consilierul județean, Remus Lăpușan, consilieri locali turdeni dar și primarul Câmpiei Turzii, Radu Ioan Hanga, alături de câțiva consilieri locali din acest municipiu, directori ai unor societăți comerciale care colaborează cu societatea care administrează obiectivul turistic Salina Turda, dar mai ales primarul Tudor Ștefănie și președintele Consiliului de Administrație al SC Turda Salina Durgău SA, Cristian Matei.
Asistența a aplaudat momentul în care din peretele de sare au început să se vadă minerii care au lucrat la respectivul tunel o perioadă de peste un an. Trebuie însă să precizăm că lucrările nu s-au desfășurat continuu, ele fiind stopate pe vremea când Salina a fost condusă de Vasile Nemeș, cei care au dispus continuarea acestora lucrări de dezvoltare fiind Cristian Matei și colegii săi, ajunși la conducerea Consiliului de Administrație în decembrie 2013.
Este vorba, de fapt, de continuarea modernului proiect de punere în valoare a Salinei Turda, un proiect pe cât de ambițios pe atât de dificil de realizat dar și extrem de costisitor. Pentru realizarea modernizărilor avute în vedere de conducerea Salinei și arhitecta clujeană Cornelia Danciu, prezentă la evenimentul de azi, este nevoie, însă, de bani și nu puțini. De aceea, conducerea Salinei are în vedere, pe lângă alocarea unor fonduri din încasările care au atins în această perioadă un nivel record (și de care poate dispune doar "patronul" Salinei, adică Municipiul Turda), o ală sursă, externă, de bani și anume fondurile europene de dezvoltare. Fonduri care, de fapt, au făcut posibilă încă de la început, transformarea "diamantului ascuns în întunericul din adâncul muntelui de sare" în, probabil, cel mai atractiv obiectiv turistic al României. Și nu spunem cuvinte mari, cifrele o confirmă.
După cele două mine amintite mai sus și mina Ghizela (unde se desfășoară tratamentul balnear în prezent), mina Iosif va fi cea de-a patra mină care va fi deschisă publicului într-o perioadă următoare neprecizată și care depinde de atragerea, cum spuneam, unor importante sume de bani. Suprafața acesteia este de peste 4.000 de metri pătrați, fiind vorba de o parte a Salinei Turda rămasă inaccesibilă turiștilor după modernizarea finalizată în ianuarie 2010 și care a costat peste 6 milioane de euro. Galeria a fost săpată de mineri specializați, doar cu picamerele și baroasele din dotare, fără a se folosi exploziv sau alte metode invazive de mare productivitate. Oamenii au muncit în toată această perioadă la circa 90 de metri sub pământ iar azi a fost dărâmat și ultimul strat ce separa galeria de mina Terezia. Conform celor declarate de directorul Salinei, Vasile Simion Tot, în perioada imediat următoare se va lucra la lărgirea galeriei și pregătirea acesteia pentru accesul publicului. Conform directorului Tot, vizitatorii ar putea intra în mina Iosif imediat după acțiunea de profilare a galeriei de legătură cu mina Terezia, pentru ca oamenii îndrăgostiți de Salina Turda să poată vedea acea zonă chiar înainte de demararea oricăror lucrări de modernizare a minei Iosif. Totodată se va evacua roca salină rezultată în urma săpăturilor, care este momentan depozitată la baza minei Iosif și se va pregăti realizarea unui lift cu o capacitate de minim 10 persoane care să coboare în mina Iosif până la baza acesteia.
Directorul Vasile Simion Tot a punctat: "Aparent este un eveniment minor. Din punctul meu de vedere este de mare importanţă. În 2010, doamna Danciu de aceea am şi invitat-o, arhitecta care a proiectat şi a executat lucrarea a fost prezentă, am ţinut să fie şi astăzi prezentă pentru că ne gândim într-o viitoare colaborare pentru mobilarea acelei mine, Mina Iosif, lucru care să aducă un plus de spectaculozitate şi de frumuseţe acestui obiectiv turistic", le-a spus invitaților directorul Tot, invitându-i să-l urmeze în adâncurile Salinei. El a dezvăluit câteva din planurile de viitor, planuri care vizează realizarea a altor două lifturi dintre care unul panoramic, asemănător celui din mina Rudolf. „Chiar dacă este neamenajată, Mina Iosif este o mină de același calibru ca și mina Terezia. De la nivelul galeriei de transport Franz Jozsef are o adâncime de aproximativ 90 de metri, iar până la gura puţurilor înălţimea este de 120 de metri. Vrem să asigurăm și accesul pentru persoane cu dizabilități de la nivelul galeriei de transport Franz Josef, scop în care avem în proiect un lift panoramic la fel cu cel din mina Rudolf. Acesta ar costa cam 250 000 de euro. Finalitatea este fluidizarea, confortul și siguranța vizitatorilor Salinei, elementele pe care dorim să le practicăm în modernizarea obiectivului și dezvoltarea sa ulterioară", a mai spus directorul Tot care nu a uitat să prezinte și faptul că s-a atins un nou prag maxim de vizitatori, până în 18 septembrie înregistrându-se deja peste 400.000 de vizitatori, depășindu-se, practic, toate recordurile de la redeschiderea obiectivului.
La rândul său, arhitecta Cornelia Danciu a declarat presei că prin modernizarea și deschiderea minei Iosif pentru publicul larg se încearcă, de fapt, realizarea unui circuit de vizitare a obiectivului turistic, circuit de care Salina Turda a fost privată până în prezent. În mina Iosif planificăm realizarea unei baze de tratament mai mare și dotată cu toate facilitățile necesare celor care doresc să efectueze diferitele terapii posibile în mediul salin de aici, mai ales că la acest capitol, al bazelor de tratament, Salina Turda este deficitară, a mai arătat arhitecta care a lucrat încă de la început la planurile de modernizare ale acestui obiectiv turistic. Cornelia Danciu a refuzat însă să ofere orice fel de detaliu despre cum ar putea arăta mina Iosif după punerea în aplicare a planurilor sale. Noul circuit creat ar permite un flux chiar mai mare de vizitatori decât cel înregistrat în prezent și ar crește gradul de atractivitate al obiectivului care este deja catalogat drept mai multe publicații de specialitate cu superlative ca "minunea din adâncuri" etc.
Prezent la eveniment, primarul municipiului Turda, Tudor Ștefănie i-a lăudat pe cei care au dus la bun sfârșit noua galerie dintre cele două mine: "Important este că se continuă cu o strategie de dezvoltare a acestei zone. Salina a devenit obiectivul economico-social cel mai important al municipiului Turda, ceea ce aţi văzut astăzi a început în 2012 în luna mai ca şi execuţie. Iată că după atâta timp cei 50 de metri au fost perforaţi ceea ce înseamnă că se deschide o nouă activitate într-o sală destul de mare, suplineşte ceea ce lipsea. Până la urmă, la o afluență atât de mare de vizitatori era nevoie şi de o extindere a suprafeţei pentru această salină, lucru care se va întâmpla probabil într-un an de zile prin lucrările care trebuie făcute. Important este ca, în fiecare an, Salina să-şi aducă o contribuţie investiţională astfel încât dezvoltările care vin să fie o atracţie pentru viitorii clienţi ai acestei saline iar pe lângă Salină, iată, se dezvoltă întregul oraş", a declarat primarul Ștefănie la evenimentul de vineri.
Cristian Matei, președintele Consiliului de Administrație al SC Turda Salina Durgău SA, ne-a declarat în exclusivitate că planurile actualei conduceri a obiectivului turistic nu se opresc aici: "Nu am dus lipsă de detractori încă de la preluarea de către noi a administrării acestui important obiectiv, însă am dovedit că echipa noastră este una care practică un management de top. Numărul de vizitatori și implicit nivelul încasărilor a crescut considerabil în această perioadă, ca urmare a campaniei publicitare consistente făcute prin intermediul variatelor mijloace de comunicare dar și prin participarea specialiștilor noștri la Târguri de turism din afara țării, reușind să atragem tot mai mulți turiști români și străini. Am finalizat astăzi galeria, practic legătura dintre mina Terezia și Iosif, vom moderniza și exploata la maxim noul obiectiv, însă vom continua modernizările pentru că noi considerăm că trebuie să aducem an de an noutăți pentru vizitatorii noștri, pentru a-i determina să se întoarcă aici iar și iar. Vă vom da mai multe amănunte în perioada următoare, inclusiv despre planurile noastre în ceea ce privește deschiderea pentru publicul larg și a minei Ghizela", ne-a spus Cristian Matei.
Mina Iosif (Sala Ecourilor) și-a primit numele de la împăratul Iosif al II-lea (1741-1790), este o mină clopot cu o adâncime de 78 m , de la cele două balcoane aflate în surplombă, iar până sus, cele două suitoare care ajung la exterior au cca. 25 m. Mina are două efecte speciale: vizual și acustic (reverberația sunetului până la 16 ecouri).