22
Vi, Noi
5 New Articles

Salina Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

salina-tot-baciu-trucajAm spus-o de nenumărate ori, întreaga conducere a Salinei Turda este ilegală, fie că vorbim de Consiliul de Administrație, fie de directorul Simona Baciu. Această conducere a rezultat în urma punerii în aplicare a unui plan extrem de abil a unor persoane din Partidul Național Liberal care au reușit, în urmă cu șase luni să-l scoată cu forța de acolo pe directorul Vasile Simion Tot, ca și cum în această țară nu există poliție și nu mai putem fi protejați de abuzurile unor grupuri de interese. Se pare că atunci când vine vorba de Turda organele de cercetare penală și anticorupție au urechile astupate cu dopuri de ceară, la fel cum Odiseu lupta împotriva chemărilor seducătoare ale sirenelor. În cazul nostru însă este vorba pur și simplu de a ne face munca, fiecare la locul său în cadrul unei societăți care are nevoie de mai mult decât de SMURD pentru însănătoșire. Acest articol se vrea, dincolo de informațiile și adevărurile prezentate în el, un apel public la dreptate, o solicitare făcută anchetatorilor obligați să se autosesizeze în momentul apariției în presă a prezentării unor fapte ilicite, să-și facă datoria și să elucideze prin mijloace specifice colțurile tenebroase unde noi, cei din presă, nu putem ajunge de unii singuri.

 

Prefectul „justițiar” anulează 12 Hotărâri ale Consiliului local Turda. Ce rușine pentru acești „aleși”!

Acum însă lucrurile se schimbă, întrucât prefectul județului Cluj, care ar putea să intre în istorie ca justițiarul care nu a uitat de Turda, a câștigat un proces foarte important în lupta cu ilegalitățile săvârșite de un întreg Consiliu local, care a girat, practic, acțiunile plănuite și puse în aplicare a unui grup restrâns. Este vorba de procesul nr. 3605/117/2014 care și-a epuizat parcursul la instanța de fond din cadrul Secţiei mixte de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă si asigurări sociale prin Hotărârea cu nr. 1271/2015 din  15.04.2015, emisă de completul de judecată și care stipulează, pe scurt, următoarele: ”Admite cererea de chemare în judecată. Anulează hotărârea nr. 122/15.05.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda, hotărârea nr. 128/11.06.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda, hotărârea nr. 129/11.06.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda, hotărârea nr. 130/11.06.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda, hotărârea nr. 131/11.06.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda, hotărârea nr. 132/11.06.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda, hotărârea nr. 133/11.06.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda, hotărârea nr. 134/11.06.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda, hotărârea nr. 135/11.06.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda, hotărârea nr. 136/11.06.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda, hotărârea nr. 148/11.06.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda, hotărârea nr. 129/11.06.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda şi hotărârea nr. 176/14.07.2014 adoptată de Consiliul local al municipiului Turda. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Cluj. Pronunţată în şedinţa publică din data de 15.04.2015”.

 

Instanța de fond, consideră, ca și noi, că administratorii și directorul Salinei au fost schimbați prin hotărâri ilegale de consiliu

Altfel spus, prin acțiunea sa în instanță pe care a deschis-o în urmă cu aproape un an, prefectul Ioan Gheorghe Vușcan a reușit să anuleze toate hotărârile care au dus la ”înscăunarea” actualei conduceri a Salinei Turda. Este adevărat, decizia instanței nu este definitivă, mai existând calea atacului însă nu văd de ce instanța superioară s-ar pronunța altfel decât cea de fond, întrucât inclusiv cei care au luat acele hotărâri, consilierii ”rușinii”, știu că ele sunt ilegale însă le-au luat respectând, probabil,  ordine de partid sau, tot probabil dar și posibil, și-au dat votul în schimbul unor avantaje (cum ar fi angajarea unor rude sau apropiați sau promisiunea alocării unor sume de la bugetul local pentru fotbal, spre exemplu, ori spre anumite culte religioase frecventate de o anumită minoritate).

Despre ce Hotărâri ale Consiliului local Turda este vorba? Să le luăm pe rând. Prima, cea cu nr. 128/11.06.2014 este chiar cea prin care a fost validată Baciu Maria Simona pentru funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al SC Turda Salina Durgău SA. Următoarele, de la HCL nr. 129 până la HCL nr. 136 din aceeași zi fatidică 11.06.2014, reprezintă hotărârile aleșilor locali prin care au fost validați toți ceilalți membri ai Consiliului de Administrație de la SC Turda Salina Durgău SA: Crișan Radu Cosmin, Făgădar Corina (președinta Consiliului de Administrație ilegal), Felezeu Călin Valentin, Husar Axente, Matei Cristian Octavian (care a refuzat să facă parte din acest Consiliu de Administrație și ca atare nu și-a depus specimenul de semnătură la Oficiul Registrul Comerțului, fiind înlocuit apoi, tot pe lângă lege, cu Rus Virginia), Morar Andreea (înlocuită apoi cu Culcuș Marinel), Sekely Istvan, Topârceanu Ioan Radu.

În ce  privește HCL nr. 148/ 11 iunie 2014, anulată și ea prin decizia aceleiași instanțe, în ea este vorba de modificarea Actului Constitutiv operată de acest Consiliu de Administrație ilegal și aprobat apoi, prin documentul emis de Consiliul local Turda. Anularea acestei hotărâri este cea mai gravă pentru Societatea Turda Salina Durgău SA întrucât prin această decizie nu numai că se anulează modificarea actului constitutiv în ceea ce privește HCL-urile cu nr. de la 128 la 136 ci și Hotărârile Consiliului Local al Municipiului Turda nr. 109 (care face referire la modificarea numărului de membri ai Consiliului de Administrație de la cinci la nouă și care conține și alte prevederi care încalcă Ordonanța 109 din 2011) 111, 112, 113, 114, 115/15.05.2014 (acestea fiind cele prin care fostul Consiliu de Administrație a fost schimbat). Ceea ce înseamnă, pe cale de consecință, că dacă aceste prevederi vor rămâne definitive, fostul Consiliu de Administrație, condus de Cristian Octavian Matei, și care a obținut cele mai bune rezultate financiare și de imagine din istoria acestui obiectiv turistic (care pentru alții este doar o ”vacă bună de muls”) ar putea reveni la conducerea S Turda Salina Durgău SA.

O serie de procese nejudecate, încheiate pe ”excepții”!

Trebuie să vă dezvăluim faptul că acest prim proces câștigat de Instituția Prefectului județului Cluj este și primul în care instanța s-a pronunțat asupra fondului problemei, toate celelalte procese intentate de fostul director Vasile Simion Tot fiind închise pe baza unor excepții invocate de actuala conducere sau de reprezentanții Municipiului Turda. Acest fapt pune un semn mare de întrebare asupra justiției, însă nu este treaba noastră să descoperim dacă într-adevăr există legături între cei care au pu mâna pe Salina Turda și instanțele de judecată, alte organe fiind cele abilitate să controleze această ipoteză. Ce este clar însă, și se poate dovedi foarte ușor, au existat presiuni foarte mari asupra judecătorului de la Oficiul Registrului Comerțului, inclusiv din partea primarului municipiului Turda, Tudor Ștefănie, care conform legii nu are atribuții legate de activitatea Societății Turda Salina Durgău SA. Este vorba de presiuni care au dus la înregistrarea acestui Consiliu de Administrație controlat de PNL Turda și condus de Corina Făgădar.

Cine e director la Salina Turda?

A urmat un șir lung de proces deschise nu doar de fostul director Vasile Simion Tot (pe care legea l-ar putea considera încă actualul manager al principalului obiectiv turistic din Turda) ci și de alte persoane ale căror drepturi au fost încălcate în urma adoptării acestor Hotărâri de Consiliu local pe care prefectul a reușit să le anuleze, cel puțin la instanța de fond. Cel mai bizar dintre aceste procese este, deocamdată, cel cu nr. 1099/1285/2014/a1 în care instanța decide asupra unor lucruri deosebit de importante. Mai întâi, amână cauza pentru 23 martie iar apoi dă o soluție pe scurt în care se spune clar: ”Respinge ca nefondate excepţiile privind lipsa calităţii de reprezentant a d-lui Tot Vasile Simion şi a d-nei avocat Mătușan Constanța, invocate prin întâmpinare de către intimatul Municipiul Turda prin Primar şi prin notele de şedinţă depuse de Turda Salina Durgău SA reprezentată prin preşedinte al Consiliului de Administraţie Corina  Făgădar. Admite apelul declarat de reclamanta SC T.S.D. SA reprezentată de director general Tot Vasile Simion împotriva încheierii F.N. din 7.11.2014 pronunţată de Tribunalul Specializat Cluj în dosarul nr.1099/1285/2014 pe care o anulează în tot şi fixează termen pentru judecata procesului pentru 23.03.2015. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică azi, 3.03.2015”, se arată în documentul intitulat de instanță ”Hotărâre intermediară  2” din  03.03.2015.

Douăzeci de zile mai târziu, instanța vede altfel lucrurile; respinge apelul și dă următoarea soluție: ” Admite excepţia lipsei calităţii de reprezentant şi anulează cerere de renunţare la judecată formulată pentru reclamanta T.S.D. SA de preşedinte al Consiliului de Administraţie Corina Făgădar şi director general Simona Maria Baciu, ca fiind formulată de persoane lipsite de calitatea de reprezentant. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active şi respinge ca fiind formulată de o persoană lipsită de calitate procesuală activă cererea de suspendare a executării hotărârilor AGA introdusă de reclamanta T.S.D. S.A. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 23.03.2015”, arată instanța în Hotărârea  339/2015 din  23.03.2015.

Adică, dacă ar fi să ”traducem”decizia instanței, Corina Făgădar și Simona Baciu nu au calitatea de reprezentant al S Turda Salina Durgău SA pentru a li se aproba cererea de renunțare la judecată, o cerere depusă de directorul general Vasile Simion Tot. Însă nici acesta din urmă nu are calitate procesuală activă câtă vreme se prezintă ca director general al TSD, (și aici facem mențiunea că avocatul lui Vasile Simion Tot nu s-a dovedit a fi prea abil, în caz contrar și-ar fi sfătuit clientul să solicite suspendarea Hotărârilor AGA ca persoană fizică,nu printr-o acțiune demarată de TSD, prin directorul său, în atare caz având calitate procesuală activă). Probabil că, dacă acțiunea ar fi fost demarată de Tot Vasile Simion, nu de Turda Salina Durgău, aceasta ar fi avut sorți de izbândă.

Vor fi suspendate hotărârile AGA dacă nu s-a reușit suspendarea lor?

Este exact ceea ce încearcă Tot Vasile Simion la ședința de judecată de vinerea viitoare. El ne-a declarat că a făcut mențiunea în scris că se prezintă ca persoană fizică, în baza art. 132 care spune, la alin (3): ”Când se invocă motive de nulitate absolută, dreptul la acțiune este imprescriptibil, iar cererea poate fi formulată și de orice persoană interesată”, solicitând anularea hotărârilor AGA. Dacă până acum s-a judecat pe excepții cererea de suspendare a Hotărârilor AGA care au dus la schimbarea conducerii Societății Turda Salina Durgău SA, de această dată, pe rol la Tribunalul Specializat Cluj se află procesul de fond în care se cere anularea hotărârilor GA respective. În acest proces, părțile sunt următoarele: reclamant Turda Salina Durgău dar și Turda Salina Durgău prin Tot Vasile Simion la cab. av. Mătușan Constanța iar pârâții sunt Municipiul Turda prin Consiliul local al mun. Turda, Giurgiu Nicolae și Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Cluj.

Acest proces ar putea fi cel care rupe lanțul de acțiuni ilegale demarate odată cu emiterea Hotărârilor Consiliului local Turda care au fost suspendate de prefect în urmă cu aproape un an. Chiar dacă ele au fost suspendate, reprezentantul Consiliului local în AGA de la Societatea Turda Salina Durgău SA, avocatul Nicolae Giurgiu, le-a pus în aplicare emițând hotărâri ale AGA prin care conducerea de la acest obiectiv de mare interes pentru turdeni a fost schimbat. De aici o serie de nereguli care ar putea fi sancționate de instanță.

 

Alte procese, cine plătește în final?

Dacă Tot Vasile Simion nu va avea câștig de cauză, el a declarat că, bazându-se pe o eventuală decizie definitivă a instanței care să anuleze Hotărârile Consiliului local Turda suspendate și atacate de prefect, el, împreună cu alte persoane care au fost nedreptățite de acțiunile aleșilor locali vor intenta alte procese, de această dată în nume propriu, pentru anularea respectivelor Hotărâri AGA.

Simpla anulare a Hotărârilor de Consiliu local nu aduce schimbări semnificative în această speță care va ajunge cu siguranță un caz unic în analele dreptului comercial și administrativ, decât dacă organele de anchetă care au fost sesizate cu plângeri penale la adresa fiecărui consilier local nu vor duce disputa în penal. Caz în care lucrurile se complică, mai ales pecuniar, pentru o serie de persoane dintre cele angrenate în acest plan extrem de bine pus la punct, de acaparare a puterii locale, în general, și de preluare a conducerii celui mai important obiectiv turistic din Turda, în special, de către majoritatea politică din jurul Partidului Național Liberal. Un partid aflat la putere atât pe plan local cât și județean.

Pentru că în „Afacerea Salina” este vorba doar despre bani. Despre bani și putere, iar cei care ar trebui să facă dreptate stau cu mâinile în sân!

Desigur că se vor trimite replici, poate chiar drept la replică însă în niciunul dintre mesajele respective nu se vor face referiri cu obiectivitate la cele scrise de noi, ci se va încerca inducerea în eroare a opiniei publice, ca de obicei.

Până la noi informații, o să revenim cu cele mai proaspete ”decizii manageriale” de înaltă clasă luate de cea care se autointitulează directorul general al Societății Turda Salina Durgău SA, Maria Simona Baciu, deși nu are de ce să fie director general atât timp cât nu există nici un alt director în subordinea sa.

Pin It