Scriitorul Mircea Cărtărescu a vizitat Salina Turda. Cum i s-a părut lui obiectivul turistic de aici ne spune într-un articol publicat de „Dilema veche”, intitulat „Un drum la Turda”. Scriitorul a perceput locul în modul cel mai direct și anonim, fără primiri cu „pâine și sare”, fără ghizi și fără pretenții.
„Cineva mi-a spus că sub acea urieșească grotă mai era încă una, la fel de vastă. Liftul ducea și mai adînc în marele cristal de sare. Am luat-o iar pe scări în jos, căci și-aici liftul era asaltat de sutele de vizitatori ce rătăciseră pîn-atunci, ca patinatorii pe rîurile flamande înghețate, pe toată suprafața incintei subterane. Am coborît încă treisprezece etaje ca să ne găsim, asemenea bătrînului rege Tlá, într-o altă grotă, de data asta aflată-ntr-o penumbră care-o făcea și mai vastă, căci imaginația muncea mai mult la extinderea limitelor ei. Plafonul, de data asta, nu se zărea, iar pereții îndepărtați, de sare mai întunecată, parcă, erau cumva încețoșați. În mijlocul sălii se afla surpriza cea mai mare, un vast lac subteran, cu apele negre licărind de lumina îndepărtată a farurilor și purtînd bărci în care se aflau cîte doi sau trei vizitatori dintre care unul trăgea la rame. Am numărat șapte sau opt bărci care pluteau în același timp pe apele negre, clipocind cu ecouri de peșteră. Unde lacul se îngusta, se construise un pod, era de asemenea în construcție o terasă în aer liber (dacă se poate spune așa) pentru cei ce‑ar dori un punch fierbinte cu aburii urcînd, încolăciți, în noapte”, este doar un pasaj din articolul scris de celebrul scriitor ce activează în aceleași timpuri cu noi.
Iată aici tot ce a scris, uimit, Mircea Cărtărescu despre Salina Turda: http://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/un-drum-la-turda.