Germanii sunt cei mai romantici europeni. Cel puţin asta par să sugereze rezultatele unui studiu realizat în opt ţări care arată că 39% dintre germani preferă să pună pe masă lumânări atunci când au o întâlnire romantică sau o cină. La foarte mică distanţă, atunci când vine vorba despre romantism, sunt turcii care în proporţie de 35% s-au declarat fani ai lumânărilor, precum și suedezii, aceştia ocupând locul 3 în clasament, cu 31% dintre răspunsuri favorabile.
Cât îi priveşte pe români, aceştia par să aibă o abordare ceva mai pragmatică, 58% dintre cei chestionaţi afirmând că preferă lumânările doar la ocazii festive, probabil nunţi sau botezuri, şi doar 25% ar apela la ele pentru a crea o atmosferă romantică în momentele petrecute cu partenerul sau partenera.
Lumina lumânărilor creează, de asemenea, o atmosferă mai plăcută în nopțile întunecate de iarnă, această opinie fiind împărtășită, impresionant, de 61% dintre germani. În Suedia, procentajul este şi mai mare, 63% dintre cei chestionaţi au recunoscut că le place să aprindă lumânări îndeosebi în timpul iernii. În România și Turcia, pe de altă parte, nopțile fie nu sunt atât de întunecate fie nu sunt atât de reci: în ambele țări, doar 18% dintre respondenți au declarat că aprind lumânări în serile de iarnă.
Festivalurile și sărbătorile sunt şi ele ocazii pe care germanii și suedezii doresc să le celebreze la lumina lumânărilor. Astfel, 57% dintre germani le văd ca fiind parte a sărbătorilor, în timp ce în 49% dintre gospodăriile suedeze sigur poţi vedea lumânări în astfel de ocazii. Liderul este Ungaria, unde 68% dintre oameni preferă să sărbătorească la lumina lumânărilor.
Să faci baie la lumina lumânărilor este un obicei cel mai des întâlnit în Marea Britanie, 22% dintre respondenţi bucurându-se de un astfel de răsfăţ. În Germania cifra este de 20%, în timp ce în Italia și Republica Cehă 16% dintre respondenți au mărturisit că fac asta în mod obişnuit. Totuși, dincolo de Canalul Mânecii, lumânările sunt cele mai evitate: 20% dintre britanici spun că nu știu ce să facă cu lumânările și nu le folosesc deloc.
Aceste rezultate fac parte din sondajul "Living in Europe", în cadrul căruia E.ON și Kantar EMNID au chestionat aproximativ 8.000 de persoane în Germania, Marea Britanie, Italia, Republica Cehă, România, Suedia, Turcia și Ungaria.
Departament Comunicare Corporatistă
E.ON România
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.