Probabil și ca urmare că a citit unul dintre ultimele noastre articole, în care atrăgeam atenția că nu s-a lucrat nimic în acest an la Turda, primarul Tudor Ştefănie a dat publicităţii situaţia financiară a Primăriei Turda a făcut o afirmație extrem de gravă. Primarul Ștefănie a lăsat "mască" reprezentanții presei când a declarat că, în acest moment, toți banii adunați de la contribuabili din impozite și taxe merg pe funcționare, neexistând bani pentru dezvoltare.
Aceasta pentru că până la jumătatea lunii iunie, s-au colectat de la populație doar 79, 70 % din sumele previzionate prin bugetul local. Iată prezentarea făcută de primarul Tudor Ștefănie în 2 iulie anul curent: "Vă prezint foarte pe scurt execuția bugetului la jumătatea lunii iunie. Am avut prevăzute pentru semestrul I 54 666 094 lei, prevederi bugetare și au fost realizate doar 43 573 930 lei. Vom vedea până la sfârșitul lunii iunie ce se mai adaugă, deci într-o proporție de 79 % realizări. Din aceste realizări, firesc, cheltuielile cu autorităţile publice au trebuit făcute la nivelul la care s-au propus pe semestru I, cu învăţământul, cu sănătatea, cu activităţile obligatorii, mai puţin pe celelalte activităţi, unde nu am putut asigura încă la nivelul acesta, mă refer la cheltuieli materiale, cultură, asigurări și asistenţă socială, locuinţe/servicii, protecţia mediului. Deci aici se va mai lucra din acest punct de vedere,Inclusiv există nişte restanţe la zone verzi, iluminat, salubritate, întreţinere de străzi. Vom vedea cum vom încheia semestrul I şi în funcţie de acest lucru să vă spunem care sunt restanţele pe semestrul I și la ce domenii de activitate. Deci, efectiv, acest buget în continuare asigură doar funcţionalitatea şi nu dezvoltarea", a spus primarul turdean,Tudor Ştefănie.
Afirmația primarului este una capabilă să ne umple de tristețe. Dacă edilul șef a ajuns la concluzia că nu mai sunt bani pentru dezvoltare, acest lucru înseamnă că toți banii contribuabililor sunt cheltuiți pe salariile celor din primărie, la școli și grădinițe, la spital, la ajutorul dat săracilor etc. Noroc că pentru străzi există un credit de circa 93 miliarde de lei vechi iar pentru extindere rețele de apă și canalizare tot din credit, o sumă de 20 de miliarde de lei. Atât Domeniul Public Turda cât și Compania de Apă Turda așteaptă aceste sume pentru a putea demara lucrările pe străzile stabilite de către Consiliul local.
Prin bugetul aprobat pentru 2014, din totalul de 80.813.000 lei, 69.269.000 lei fac parte din secţiunea de funcţionare și doar 11.544.000 lei din cea de dezvoltare a bugetului administraţiei publice locale. Dacă facem socoteala, după spusele primarului Ștefănie, dacă toată suma strânsă, de peste 43 de milioane de lei merge pe funcționare, înseamnă că administrația locală, la jumătatea anului, a consumat nu mai puțin decât 63 % din bugetul destinat pentru funcționare, nu 50 % cum era normal.
Așadar, nici un leuț nu va merge spre altceva, nimic nu va fi început în acest an la Turda. Cum spuneam într-un articol de opinie de săptămâna trecută, "stagnare totală".
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.