18
Joi, Apr
20 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

stefanie-crd-2

Centrul Rațiu pentru Democrație, în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) și Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni (ANBCC), organizează începând cu 15 mai - în lunile mai, iunie și iulie - 10 forumuri cu cetățeni și aleși locali la împlinirea unui an de la începerea mandatului de primar. La Turda, forumul cetățenesc a fost programat pentru data de 7 iunie, ora 17.00 în Sala de ședințe a Primăriei Turda.

Participarea nu a fost prea numeroasă, vina putând fi a unei mediatizări slabe a evenimentului sau a dezinteresului cetățeanului turdean față de o temă atât de generoasă. Oricum, cei care au participat au fost extrem de interesați de problemele ridicate însă nu au reușit să-l ”încuie pe experimentatul primar turdean, Tudor Ștefănie. Acesta a răspuns absolut tuturor întrebărilor puse de cetățeni cu vârste în sub 20 de ani și peste 70, însă răspunsurile sale nu au satisfăcut întotdeauna, reliefând faptul că mai sunt multe de făcut în municipiul de pe Arieș. Întrebările au vizat lipsa unui patinoar, problemele legate de asfaltarea străzilor, de lipsa unor programe și proiecte de anvergură, mai ales din cele cu finanțare din afara bugetului local ș.a.m.d.

stefanie-crd-1A frapat absența altor aleși locali la forumul de la Turda unde singurule exponent politic a fost primarul Ștefănie. Au participat încă membri ai societății civile, simpli cetățeni tineri și vârstnici, blogg-eri, reprezentanți ai mass media locale și organizatorii evenimentului în frunte cu frații Nicolae și Indrei Rațiu, alături de un prieten al lor din marea Britanie.

Forumurile sunt organizate în cadrul proiectului „Votul tău, viitorul tău contează!” implementat de CRD în perioada februarie 2012- februarie 2014. Prin acest proiect, cei de la Centrul Rațiu pentru Democrație și-au propus să informeze cetățenii despre mecanismele de responsabilizare a candidaților și aleșilor la nivel local și național, dar și despre formele de implicare ale cetățenilor în procesul decizional.

Urmând perioadei de informare online și offline din 2012, precum și întâlnirilor dintre cetățeni și candidați organizate în perioada campaniei electorale, cele 10 forumuri urmăresc să îi aducă împreună pe cetățeni și pe aleșii lor locali pentru a discuta despre promisiunile din campania electorală care au fost sau nu îndeplinite în primul an de mandat. Aceste discuții vor duce la consolidarea legăturii dintre aleși și cetățeni, întărirea mecanismelor democratice locale și responsabilizarea post-campanie a aleșilor locali.

În cadrul forumului au fost discutate promisiunile făcute în timpul campaniei electorale din 2012,

stefanie-crd-3Primul forum a avut loc în 15 mai în comuna Ploscoş, judeţul Cluj. Primarul Aurel Truţă, aflat la primul mandat şi cetăţenii prezenţi la întâlnire au discutat despre problemele urgente care afectează comuna: alimentarea cu apă potabilă şi starea precară a drumului, dar şi despre ceea ce cu un an în urma erau doar promisiuni care între timp au fost îndeplinite: reparaţii la clădirea şcolii, amenajarea clădirii Căminului Cultural în care acum funcţionează primăria, amenajarea unui spaţiu potrivit pentru dispensar în clădirea fostei primării, extinderea reţelei de apă cu două puţuri noi, întâlniri periodice cu cetăţenii comunei.

Următoarele nouă forumuri sunt programate în localităţile:  Satu Mare, Aiud, Cluj-Napoca, comuna Mihai Viteazu, Câmpia Turzii, Zalău, Baia Mare şi Sighet.

Pe platforma online cinceapromis.ro utilizatorii pot monitoriza promisiunile centralizate făcute de aleşii locali în campania electorală din iunie 2012. Ei pot propune acţiuni concrete prin care să-i tragă la răspundere pe aleşi, mutând astfel acţiunea din mediul „online” în cel „offline” pentru a genera schimbare în comunităţile lor.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh