Consilierii USL Turda, în frunte cu președintele de ședință Cristian Matei, s-au trezit în situația ingrată de a fi obligați de propriul guvern să majoreze impozitele și taxele locale, chiar dacă au promis și înainte de campania electorală că nu vor face acest lucru. Primarul Tudor Ștefănie a convocat de urgență o ședință extraordinară a Consiliului local Turda pentru a stabili noile cote de impozitare, în concordanță cu Hotărârea Guvernului nr. 1309/2012.
Obligați să devină mincinoși de către propriul guvern
Potrivit prevederilor Codului fiscal, guvernul are obligaţia, prin lege, de a indexa în funcție de rata inflaţiei, nivelul taxelor şi impozitelor locale, existând în acelaşi timp şi obligativitatea autorităţilor locale să indexeze aceste impozite şi taxe locale. Hotărârea nr. 1309/2012, publicată în Monitorul Oficial din 28 decembrie 2012, când fiecare român este acasă, cu sărmăluțe, vine ca o ”chifteluță” din partea guvernului, la sfârşit de an, și aduce, ca o dedicație pentru noul an, ”pentru toți românii, să trăiască, la mulți ani” faptul că, începând cu anul 2013, impozitele și taxele se măresc cu 16 %, după trei ani de stagnare la același nivel. Cel puțin așa este percepția unora pentru că, în cadrul ședinței din 31 decembrie a Consiliului local Turda, directorul economic al Primăriei Turda, Maria Turceanu, a susținut, la interpelarea adresată de președintele ședinței, USL-istul Cristian Matei, că ”este obligatorie indexarea impozitelor și taxelor locale, la valorile prevăzute de hotărârea guvernului”. Guvernul, însă, a stabilit că impozitele şi taxele locale pot fi indexate ţinând cont de rata inflaţiei, lăsând însă la nivelul fiecărui autorităţi locale decizia de a majora sau nu impozitele şi taxele locale, sau, dacă, le actualizează aşa cum a stabilit Guvernul. Dacă pesedistul Cristian Matei și-a manifestat îndoiala că trebuie aprobată de către Consiliul local Turda majorarea taxelor și impozitelor dictate de guvern, alți colegi ai săi, printre care Nicolae Roș (avocat), Emil Molnar (patron) și Rozalia Crișan(avocat) au susținut că este obligația consilierilor locali să aprobe majorarea impozitelor și taxelor cu valorile prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 1309 din 28 decembrie 2012. De fapt, că vrea Consiliul local sau nu, începând cu data de 1 ianuarie 2013, principalele taxe şi impozite au fost majorate cu 16%. Modificarea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 898/2012 în Hotărârea de Guvern nr. 1309/2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013. Astfel se dovedește că primul ministru Victor Ponta a mințit când a susținut că guvernul nu mărește taxele și impozitele locale.
Telenovela majorării impozitelor și taxelor
Ministerul Finanțelor a explicat ca majorarea taxelor cu 16 % reprezintă rata medie a inflației din ultimii trei ani și că cea mai mare influența o are creșterea TVA cu 5% în 2010, decisă de guvernul Boc: "Rata medie a inflației înregistrată pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv pentru perioada 2010-2012, este de 16,05%, cel mai ridicat nivel înregistrându-se în anul 2010 (rata medie a inflației 6,09%) ca efect al deciziei Guvernului de la acea data de creștere a TVA de la 19% la 24%". Premierul Victor Ponta declarase, la începutul lunii decembrie, că nu va publica HG privind actualizarea taxelor locale cu inflaţia până nu se va înţelege foarte clar că Guvernul nu măreşte aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, dacă doresc. "Taxele locale nu se măresc, nu se măreşte nicio taxă locală şi în niciun caz nu Guvernul face acest lucru. Autorităţile locale, dacă aşa se decide în Consiliul Local şi Consiliul General, pot să actualizeze taxele locale cu rata inflaţiei", a spus Ponta atunci. Surse oficiale susțin că guvernul adoptase respectiva hotărâre încă în ședința de miercuri, 12 decembrie. Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a declarat, tot la începutul lunii decembrie că Guvernul nu a mărit impozitele şi taxele locale, ci a reactualizat limitele minime şi maxime ale acestora, iar consiliile locale sunt cele care le stabilesc, arătând că este convins că vor fi "taxe decente". "În conformitate cu Codul Fiscal şi cu legea privind impozitele şi taxele locale, din trei în trei ani Guvernul trebuie să reactualizeze limitele minime şi maxime ale impozitelor şi taxelor locale cu rata inflaţiei. Competenţa de a stabili impozite şi taxe locale este a consiliilor locale. În aceste limite, consiliile pot stabili impozite chiar mai mici, pentru că în Codul Fiscal la acest capitol se prevede că aceste taxe pot fi mai mici cu 20%", a declarat atunci Duşa. În altă ordine de idei, potrivit declaraţiilor Ministrului Administraţiei, Liviu Dragnea, “Va fi modificat în şedinţa de Guvern din 4 ianuarie, prin ordonanţă, Codul Fiscal, pentru a da posibilitatea fiecărei autorităţi locale să indexeze sau nu, în funcţie de condiţiile specifice din localitatea respectivă. Prevederile din Codul Fiscal actuale creează obligativitatea pentru fiecare autoritate locală ca, în momentul în care a apărut hotărârea de guvern de indexare, să o aplice obligatoriu. Modificarea din 4 ianuarie va da posibilitatea fiecărui primar şi fiecărui consiliu local să aplice sau nu această indexare”.
Lămuriri
La art. 1 alin. 2 al HG 1309/2012, se precizează că ”autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale completează, modifică şi/sau abrogă, după caz, hotărârile adoptate cu privire la stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013, până la data de 31 decembrie 2012, pentru a asigura corelarea cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele ale prezentei hotărâri”. În plus, la art. 2 se spune că ”la data de 1 ianuarie 2013 HG 956/2009 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 633 din 24 septembrie 2009, se abrogă”. Unii analiști consideră că, prin adoptarea HG 1309/2012 şi a posibilităţii ca fiecare autoritate locală să indexeze sau nu impozitele s-a făcut un mare pas în domeniul autonomiei locale, de acum în cadrul Consiliului Local din fiecare localitate acest subiect urmând a fi dezbătut în şedinţe publice, la care pot participa şi cetăţenii. Primarul şi consilierii locali ar urma apoi să stabilească dacă, pe de o parte, cetăţenii suportă această indexare sau nu, dacă au de unde să plătească, iar pe de altă parte, dacă această indexare este necesară pentru dezvoltarea comunităţii în continuare.
Fapte
Cert este că, în ședința extraordinară a Consiliului local Turda, s-a supus votului plenului anularea HCL 181 din 2012 prin care același Consiliu local stabilea că impozitele și taxele locale rămân la același nivel ca și în 2011. Altfel spus, ”hai vorbă înapoi”. Totodată urma să fie aprobat noul tablou cuprinzând valorile impozabile, impozitele și taxele locale, alte taxe asimilate acestora precum și amenzile aplicabile în anul fiscal 2013. Dar ce s-a întâmplat la vot? Consilierii USL s-au declarat în favoarea majorării impozitelor și taxelor, după ce au promis în repetate rânduri că nu vor face acest lucru, ultima dată prin liderul grupului de consilieri USL, Cristian Matei, la conferința de presă din urmă cu două zile. Așadar au votat ”pentru” următorii: Cristian Matei (PSD), Emil Molnar(PSD), Nicolae Roș(PSD), Radu Panait (PNL), Ovidiu Mic(PNL), Cristian Felezeu(PNL) și Rozalia Crișan(PP DD). ”Împotrivă” au votat consilierii PP DD Nicolae Costișor și Lucian Varo și s-au abținut toți consilierii PD-L și UDMR, cărora li s-au adăugat viceprimarul Lucian Nemeș și consilierul Mariana Dobra, ambii aparținând PP DD. Proiectul de hotărâre a căzut, cu doar 7 voturi ”pentru” (cele ale USL), 13 fiind ”abțineri” sau ”împotrivă”. Cu toate acestea, pentru că există o HG care este superioară HCL, de la 1 ianuarie impozitele vor fi majorate cu 16 %, decizia aparținând guvernului Ponta.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.