19
Vi, Apr
20 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Păunel Tișe, se teme ca actualul guvern să nu „pună bețe-n roate” proiectului de construcție a Spitalului Clinic Regional de Urgență Cluj. El și-a manifestat temerea în cadrul uneia dintre ultimele ședințe a Consiliului Județean Cluj, când a avut o discuție prelungită și interesantă cu liderul grupului PSD din cadrul acestui organism, Remus Lăpușan.

Am aflat și noi, astfel, că proiectul Spitalului Regional de Urgență Cluj a apărut prin 2004, adică acum nu mai puțin de 18 ani, și că terenul pentru acest edificiu a fost alocat de Guvernul Boc și completat de unul dintre Guvernele Ponta. S-a realizat un Plan Urbanistic Zonal (P.U.Z.) după un model de spital furnizat de guvern, însă noul guvern, condus de Viorica Dăncilă, dorește să construiască în țară trei spitale de urgență, însă modulul dorit este mai mare decât cel inițial, motiv pentru care a cerut Consiliului Județean Cluj să realizeze un nou P.U.Z. Însă Tișe se teme că guvernul dorește să scoată  Spitalul Regional de Urgență Cluj de la finanțare.

„În continuare constat că doamna prim ministru tot nu înțelege situația de la Cluj. Am crezut, prima dată, că a fost o eroare, dar a afirmat din nou că nu avem teren destul, ceea ce iar e o porcărie, pentru că v-am spus că acum un an, când avea un modul, am făcut un PUZ, iar acum au venit cu un modul de puțin mai mare, diferit, și se dorește aplicarea acelui modul în toată țara.

Am explicat și explic mai departe, că acel modul, practic, are teren suficient pentru că el este poziționat în interiorul celor 14 hectare de teren. Noi avem 14 hectare de teren, doar că modulul inițial a necesitat un PUZ pe care noi l-am efectuat acum un an aproximativ, iar acum se solicită modificarea PUZ-ului pentru că modulul de spital propus de Minister este mai mare decât modulul vechi. În esență, până acum Spitalul avea la sol, să spunem, o amprentă de un hectar, iar acum Spitalul are la sol o amprentă de 2 hectare 400, dar în același areal de 14 hectare pe care noi îl avem. Cu alte cuvinte, nu se pune problema să nu ai teren destul, ci se pune problema să actualizăm PUZ-ul după noul model propus de Minister. Și vechiul modul tot Ministerul ni l-a propus, doar că acum Ministerul vine și ne spune: vreau să fac identic proiectul, cu un modul identic în toate cele trei orașe și atunci noi ne conformăm și acum suntem în procedură de actualizare a PUZ-ului, pentru a veni cu un nou modul, dar vreau să vă asigur că terenul este suficient și nu înțeleg de ce tot perseverează în a afirma că noi, Clujul, avem o problemă în sensul că nu ne ajunge terenul”, s-a plâns președintele CJ Cluj.

 

 

A urmat un dialog cu liderul grupului PSD din CJ Cluj, Remus Lăpușan, din care ghionturile politice nu au lipsit:

„Remus Lăpușan:

            Acest tip de mandat se practică peste tot, deci este absolut normal, nu cred că trebuie să fie absolut niciun fel de problemă. Cred că în toată această discuție legată de acest Spital, trebuie să fim noi cei buni și să facem tot ce e necesar, poate până la urmă se ajunge în situația în care începem să-l construim. Deci cred că, fără patimă, trebuie să vedem ce e de rezolvat, rezolvăm și să mergem înainte.

Alin Tișe:

            Da, eu nu am încredere în acest Guvern PSD. Din contră, senzația mea este că aceste luări de poziție sunt numai împotriva Clujului, cum că terenul de la Cluj nu e suficient, când, de fapt, avem cel mai mare teren din țară, și sper să nu fie făcute pentru a scoate Clujul din această listă a celor 3 spitale propuse pentru a fi făcute.

Remus Lăpușan:

            Domnule președinte, nu are cum să fie scos, pentru că este în acordul cu Comisia Europeană, care este semnat. E clar și nu aveți dreptate când spuneți că numai Clujul este cu probleme, pentru că și celor de la Craiova li s-a cerut să schimbe locația, deci mult mai complicat decât la Cluj.

Alin Tișe:

             Da, numai că acolo probabil că este o realitate că terenul nu este potrivit, iar la noi nu este o realitate că nu avem teren destul.

Dl. Remus Lăpușan:

            De-asta zic că, probabil, acolo sunt niște informații eronate, însă  nu putem noi să fim toată ziua acolo, să explicăm ce-i bine și ce nu-i bine. Deci eu cred că trebuie să aveți încredere și să nu fiți supărat.

Dl. Alin Tișe:

            Da, eu am acest drept să nu...

Dl. Remus Lăpușan:

            Acum înțeleg că trebuie să facem și puțină politică, dar haideți să vedem cum reușim administrativ să ducem lucrurile înainte.

Dl. Alin Tișe:

            De acord cu dumneavoastră, însă rămân la părerea că acest Guvern dorește să saboteze acest proiect.

Dl. Remus Lăpușan:

            Păi știți, fiecare cu părerea lui.

Dl. Alin Tișe:

            Altminteri, nu-mi explic această insistență. În cazul Craiovei, probabil că este un adevăr că nu le este bun terenul, dar în cazul Clujului nu este adevărat că nu avem teren destul. Deci, de acord când se vorbește de ambele localități...

Dl. Remus Lăpușan:

            Nu avem PUZ-ul corect acum, dar după ce o sa-l avem, probabil că se termină discuția.

Dl. Alin Tișe:

            Nu avem PUZ-ul după noul modul, dar îl avem după vechiul modul dat tot de Minister, nu noi am dat vechiul modul.

Dl. Remus Lăpușan:

            Da, nu suntem vinovați cu nimic, dar noi ne facem treaba.

Dl. Alin Tișe:

            De acord cu dumneavoastră, dar ce se va întâmpla dacă peste o lună iar schimbă ministerul modulul?

Dl. Remus Lăpușan:

            Nu cred, pentru că deja sunt semnale de la Comisia Europeană că trebuie să intrăm în linie dreaptă, pentru că altfel avem probleme cu finanțarea și cu dezangajarea și cu termenele, deci chiar toată lumea face presiuni pentru ca lucrurile să meargă înainte. Asta vă pot garanta.

Dl. Alin Tișe:

            Eu sper. Chiar dacă e un Guvern dezastruos, sper măcar ca pe linia asta, a Spitalelor Regionale, să nu...

Dl. Remus Lăpușan:

            Domnule președinte, acum dacă intrăm în povestea asta, putem spune că domnul Boc a fost mai dezastruos când a fost prim ministru, că putea să înceapă atunci și erați acolo în zonă.

Dl. Alin Tișe:

            Dacă nu dorea Guvernul Boc să ne dea acest teren, probabil că eram azi cu terenul pe un deal în Câmpenești, cu noroiul până la genunchi.

Dl. Remus Lăpușan:

            Teren am primit și din partea Guvernului Ponta, să știți, tot acolo, o suprafață, o completare.

Dl. Alin Tișe:

            Pentru moschee...?

Dl. Remus Lăpușan:

            Nu, pentru completare la terenul pe care îl avem acum. Puteți să verificați protocolul.

Dl. Alin Tișe:

            Am înțeles.

Dl. Remus Lăpușan:

            Există și o poză cu domnul Uioreanu și cu echipa din consiliu când a fost să preia terenul.

Dl. Alin Tișe:

            Probabil au fost să ia gardul, să-l ia în posesie.

Dl. Remus Lăpușan:

            Nu, a mai preluat niște teren acolo, să fim serioși.

Dl. Alin Tișe:

            Oricum eu fac apel la grupul PSD să convingă Guvernul, repet, acest Guvern dezastruos al PSD-ului,  să nu cumva să saboteze Județul Cluj, pentru că dincolo de culoarea politică a celor care conduc județul, cred că, așa cum spuneți și dumneavoastră tot timpul, interesul public trebuie să fie pe primul plan. Încercarea de a tot duce discuția la Cluj că nu avem teren destul, deși este o chestiune falsă și v-am demonstrat de ce, cred că este un alt scop, că se urmărește altceva și nu poate fi alt scop decât, cred eu, dorința Guvernului PSD de a scoate de pe lista spitalelor acest spital.

Dl. Remus Lăpușan:

            Domnule președinte, care dorință că nu există așa ceva, mai ales că nu au unde să-l ducă decât aici la Cluj, unde să-l facă? Haideți să fim serioși. Și dacă vorbim de Guvern dezastruos, pot vorbi și eu de probleme dezastruoase la Consiliul Județean, că avem până-i lumea, de la groapa de gunoi și altele. Haideți să nu intrăm în dispute de genul acesta, că n-are rost. Deci fiecare cu dezastrul lui, dacă e să fim sinceri”.

 

 

La final, plenul Consiliului Județean Cluj, a aprobat mandatarea președintelui Alin Păunel Tișe sî semneze forma protocolului de asociere între Județul Cluj, prin Consiliul Județean Cluj, și Ministerul Sănătății în vederea realizării obiectivului de investiții ”Spitalul Clinic Regional de Urgență Cluj”, într-o formă cu eventuale modificări propuse de minister, care să nu schimbe în esență protocolul.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh