Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje.
Iniţiativa legislativă a reglementat transpunerea Directivei UE 2015/720 a Parlamentului European şi a Consiliului din 29 aprilie 2015 privind reducerea consumului de pungi de transport din plastic subţire.
Legea votată de Parlament interzice, începând cu data de 1 iulie 2018, introducerea pungilor de transport din plastic subţire şi foarte subţire cu mâner, respectiv pungile de unică folosinţă, pe înţelesul tuturor. De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2019, se interzice în totalitate şi în România comercializarea acestor pungi de transport din plastic subţire şi foarte subţire cu mâner.
Legea mai prevede şi responsabilitatea operatorilor economici care introduc pe piaţa naţională pungi de transport din plastic biodegradabile şi compostabile de a eticheta aceste ambalaje. De asemenea, noul act normativ introduce obligaţia operatorilor economici care comercializează produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile de a primi ambalajele reutilizabile la schimb sau de a rambursa, la solicitarea consumatorului, valoarea depozitului. Nu în ultimul rând, agenţii economici care distribuie ambalaje de desfacere, inclusiv pungi din plastic, trebuie să se ocupe şi de eliminarea deşeurilor rezultate.
Prin această lege, România se alătură statelor civilizate şi din punctul de vedere al colectării şi reciclării pungilor, începând din vară doar cele reutilizabile fiind destinate comercializării. În opinia mea, protecţia mediului trebuie să constituie o prioritate pentru fiecare dintre noi, deoarece toţi trebuie să contribuim la păstrarea unui mediu sănătos şi pentru viitoarele generaţii. Pe lângă modul de aplicare a acestei noi legi, consider că toţi românii sunt datori să vegheze la respectarea unui mediu cât mai puţin poluat, iar un minim de atenţie pe această temă ar aduce mari beneficii pe termen lung.
Deputat PSD Cluj,
CRISTINA BURCIU
28 martie 2018
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.