28
Joi, Mar
22 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Aidoma altor state din Europa, România se confruntă cu o serie de problemele prioritare în ceea ce priveşte sănătatea şi dezvoltarea tinerilor. Făcând un rezumat al situaţiei din ultimele decenii, observăm importanţa necesităţii creării unor servicii profesioniste de sănătate, care să corespundă nevoilor specifice ale tinerilor. Grija faţă de sănătatea şi cerinţele generaţiei în creştere trebuie să fie una din priorităţile fiecărei ţări. Doar astfel un stat îşi poate asigura progresul şi stabilitatea economică, socială şi politică.

Tinerii sunt deseori consideraţi grupul de vârstă cel mai sănătos, însă cercetările recente au identificat o generaţie a cărei stare de sănătate este în pericol, fapt ce are un impact negativ în procesul de maturizare. Majoritatea adolescenţilor se confruntă cu nenumărate probleme de sănătate cum ar fi: ITS/HIV/SIDA, sarcini nedorite, probleme de sănătate mintală, ca rezultat al abuzului de substanţe (alcoolism, narcomanie), tulburări psiho-emoţionale şi de personalitate, alte afecţiuni generate de violenţă, dereglări de nutriţie, tulburări de dezvoltare în perioada pubertăţii, etc..

Adolescenţa este o perioadă dificilă a vieţii, în care tinerii se maturizează, şi încep să gândească şi să simtă diferit. În această perioadă, ei sunt într-o continuă căutare a propriei identităţi şi a unui loc în lume, îşi fac planuri de viitor, îşi formează propriul sistem de valori, trec prin schimbări, trăiri şi emoţii nemaiîntâlnite anterior. Dacă unii adolescenţi trec cu uşurinţă prin această perioadă, foarte mulţi dintre ei fac faţă cu destulă dificultate tranzitului de la copilărie la adolescenţă şi vârsta tânără.

De foarte multe ori, această perioadă a copiilor aflaţi în stadiu de prematurizare determină apariţia unor situaţii contradictorii şi între părinţi, ceea ce complică şi mai mult stările adolescentine specifice, unul dintre refugiile lor fiind chiar îndepărtarea de familie. Ca părinte de adolescent, de multe ori te poţi simţi respins de copilul tău, pe măsură ce viaţa socială a acestuia se dezvoltă, însă aceste comportamente trebuie gestionate corespunzător de adulţi, cu atenţie, tact, răbdare şi responsabilitate. De asemenea, părinţii au datoria de a le arăta toată susţinerea viitorilor adulţi, să le ofere ascultarea de care au nevoie, extrem de importantă în perioadele grele, să nu îi judece şi să le reamintească permanent că sunt iubiţi necondiţionat şi le sunt alături oricând au nevoie.

       În consecinţă, consider că statul român are datoria morală să iniţieze servicii de sănătate destinate tinerilor, în care activităţile de informare şi prevenţie să ocupe un loc central.

 

Deputat PSD Cluj,

CRISTINA BURCIU

29 mai 2018 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh